Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Nemôžete behať? Nezúfajte, podľa vedcov takáto chôdza absolútne poráža iné cvičenia pre zdravie srdca!
Zdielať na

Nemôžete behať? Nezúfajte, podľa vedcov takáto chôdza absolútne poráža iné cvičenia pre zdravie srdca!

Archívna reportáž

Nordic walking je vysoko účinný druh pohybu.

Ak ste videli v prírode či na chodníku kráčať ľudí s paličkami, ktoré pri chôdzi dávajú za seba, zrejme práve robia skvelú vec pre svoje srdce - tento šport poráža dokonca intervalové cvičenie s vysokou intenzitou!

Nová štúdia na ľuďoch s ochorením srdca ukazuje, že nordic walking – severská rýchla chôdza s paličkami  – zlepšil ich duševné a fyzické zdravie viac ako iné typy tréningov.

Výskumníci použili 6-minútový test chôdze na meranie „funkčnej kapacity“ 130 účastníkov štúdie, ktorý skúmal, koľko úsilia môže človek vynaložiť na fyzickú aktivitu .

Tí, ktorí sa venujú severskej chôdzi – rýchlej chôdzi s pomocou palíc – mali v teste vyššie skóre ako tí, ktorí sa venovali intervalovému tréningu s vysokou intenzitou a kontinuálnemu tréningu strednej až vysokej intenzity, uviedol Tasuku Terada, PhD, z University of Ottawa Heart Institute v Ontariu v Kanade.

Vedci zistili v priebehu 26 týždňov priemerné zmeny v 6-minútovej testovacej vzdialenosti chôdze od približne 55 do 60 metrov pri strednej až vysokej intenzite aktivity, až po viac ako 94 metrov pri nordic walkingu.

Zistenia boli zverejnené online 14. júna v Canadian Journal of Cardiology .

"Ak niekto hľadá vhodný typ cvičenia, myslím si, že nordic walking dokáže precvičiť celé telo a je vhodný aj pre kardiakov, " hovorí Terada. "Okrem toho, že na chôdzu používate nohy, nordic walking pridáva aj cvičenie pre hornú časť tela. Odrážate sa spoza seba ako pri behu na lyžiach a na pohyb vpred používate ruky, čo môže viesť k väčšiemu výdaju energie."

Ste po infarkte? Kráčajte!

"Pacienti so srdcovým ochorením by sa rozhodne mali hýbať a nemali by sprestávať s cvičením. Pohyb zlepšuje kvalitu života, cvičebnú kapacitu, duševné zdravie a znižuje depresiu," hovorí lekár Carl Lavie, z University of Queensland School of Medicine v New Orleans. "Severská chôdza má obrovský potenciálny prínos pre ich dlhodobú prognózu, konkrétne pre pacientov, ktorí majú problémy s držaním tela, chôdzou a rovnováhou, pretože používate systém opačná ruka-opačná noha. Používanie palíc pri nordic walkingu môže mnohým pacientom umožniť viac zapojiť hornú časť tela, a preto je tento pohyb veľmi efektívny pri  zlepšení fyzickej kondície,“ hovorí Lavie, ktorý je spoluautorom editoriálu štúdie.

Štúdia zahŕňala pacientov s ochorením koronárnych artérií, ktorí sa zotavovali po rôznych srdcových operáciách. Vedci ich rozdelili a 29 pacientov bolo náhodne zaradených do vysokointenzívneho intervalového tréningu, 27 do stredne intenzívneho až intenzívneho kontinuálneho tréningu a 30 do skupiny,ktorá sa venovala nordic walkingu. Priemerný vek v troch skupinách bol okolo 60 rokov.

Účastníci cvičili v 12-týždňovom období po rehabilitácii. Potom nasledovalo 14-týždňové obdobie pozorovania. Výskumníci merali kvalitu života, funkčnú kapacitu a depresiu na začiatku štúdie, potom v 12. a 26. týždni.

Ďalšie zistenia zo štúdie naznačujú, že od začiatku štúdie do 12. týždňa sa úroveň fyzickej aktivity výrazne zvýšila a toto zlepšenie sa udržalo počas 14-týždňového obdobia pozorovania. Funkčná kapacita sa po rehabilitácii naďalej výrazne zlepšovala. Všetky druhy cvičenia viedli k zlepšeniu symptómov depresie a kvality života.

„Neočakávam, že si ľudia pôjdu rovno kúpiť palice na severskú chôdzu, ale je to cvičenie, ktoré je pre zdravie srdca absolútne prospešné a poráža aj druhy športu, pri ktorých treba vynaložiť oveľa väčšiu námahu," hovorí Lavie.

Súvisiace články

Najčítanejšie