Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Rozmazane vidíte do blízka aj do diaľky? Možno máte keratokonus
Zdielať na

Rozmazane vidíte do blízka aj do diaľky? Možno máte keratokonus

Keratokonus postihuje aj deti a dospievajúcich.

Keratokonus je "bublina" na rohovke a spôsobuje zhoršené videnie. Chorobné vydutie tejto časti oka je častejšie, ako by ste si mysleli.

Pacientom s keratokonusom často pripisujú krátkozrakosť či astigmatizmus. Dokonca ani oční lekári nie vždy diagnostikujú keratokonus včas, v bežných ambulanciách totiž nemusia mať na diagnostiku vybavenie. Ľudia s týmto ochorením preto často zle vidia celé roky a ani okuliare im nepomáhajú. Na Slovensku ich je viac ako 3 000. Keratokonus môže postihovať aj deti, dokonca už vo veku 10 rokov.

Čo je to keratokonus?

Keratokonus je postupujúce degeneratívne ochorenie rohovky, pri ktorom sa rohovka postupne vyklenie a stenčí- vzniká krehká "bublina", ktorá môže dokonca vplyvom ochorenia prasknúť. Príčinou je porucha kolagénových vlákien v rohovke, ktoré sa postupne oslabujú a rozťahujú. Zdravá rohovka má pravidelný guľovitý tvar, takže akákoľvek zmena jej tvaru, zakrivenia a hrúbky  spôsobí zhoršené videnie. 

Keratokonus sa zvyčajne objavuje medzi 10. až 20. rokom života a rozvíja sa veľmi pomaly, často niekoľko rokov. Vývoj choroby je individuálny a je ovplyvnený aj vekom, v ktorom sa prejaví. Čím skôr ochorenie vznikne a prepukne, tím je jeho vývoj rýchlejší. Postihuje obe oči, pričom postihnutie očí líši. V súčasnosti keratokonus nie je možné úplne vyliečiť, ale moderné liečebné metódy umožňujú ho stabilizovať a  zlepšiť videnie. 

Čo je príčinou keratokonusu?

Príčiny vzniku keratokonusu nie sú úplne známe. Keratokonus patrí medzi dedičné ochorenia , 3- 10 % ľudí, ktorí ním trpia má postihnutých aj príbuzných. Vyskytuje sa však aj sporadicky, čo znamená, že nikto iný v rodine keratokonus nemá. Častejšie sa vyskytuje u niektorých etník, sú to napríklad obyvatelia krajín Stredného Východu, Južnej Ázie, Južnej Ameriky a Severnej Afriky. Vplyv má vystavovanie očí UV žiareniu, keratokonus viac postihuje chlapcov než dievčatá. Ľudia s keratokonusom majú často aj  alergiu, astmu, kožné ochorenia, ekzémy, výraznejšie akné a krátkozrakosť. Keratokonus sa vyskytuje častejšie aj u ľudí, ktorí si neustále pretierajú, šúchajú horné viečka.

Príznaky a prejavy keratokonusu

Príznaky sú spočiatku podobné ako pri dioptrických chybách. Postupne sa zhoršuje videnie do diaľky, obraz sa stáva neostrým, pokriveným a postupne sa zhoršuje aj videnie do blízka. Nastupuje vysoká krátkozrakosť aj do mínus 18 dioptrií a vysoký nepravidelný astigmatizmus. Videnie je neostré a rozmazané. Narastá krátkozrakosť a astigmatizmus, práve za tieto dve diagnózy sa keratokonus často zamieňa. Ľuďom s keratokonusom sa často menia dioptrie, niekedy aj viackrát do roka.

Postupne sa im zhoršuje zrak a  krátkozrakosť narastá aj do -18 dioptrií a astigmatizmus do -5 až 10 dioptrií. Pre ľudí s keratokonusom je typické, že často žmúria, tlakom viečok sa totiž snažia rohovku zaguľatiť a tým si zlepšiť videnie. Tiež si zvyknú zakrývať oko a tlačiť si naň a tak si aspoň na chvíľu zlepšiť videnie. Veľmi často ich aj svrbia oči. Tým, že rohovka je vyklenutá smerom von, oko nie je dobre prekryté horným viečkom pri žmurkaní a oko sa dráždi. Aj preto si oči pretierajú, často aj intenzívne šúchajú. Rohovku si tak aj mechanicky trú a zatláčajú, a to stav ešte zhoršuje. Postupom času ochorenie výrazne zhoršuje kvalitu videnia a ak sa úplne rozvinie, dochádza k zakaleniu rohovky a strate videnia.  

Liečba keratokonusu

Liečba keratokonusu sa riadi štádiom ochorenia. Ochorenie má štyri štádia. Pri prvom štádiu pacienti nosia okuliare, mäkké alebo tvrdé kontaktné šošovky na zlepšenie zrakovej ostrosti. Pri druhom,  treťom a čiastočne aj pri štvrtom štádiu je metódou liečby implantácia takmer neviditeľných plastových "krúžkov" rohovkových plastových segmentov - keraringov. Existuje viac ako 60 veľkostných modelov.

Operácia je rýchla, prebieha v lokálnej anestézii a trvá približne 10 minút. V prvej fáze operácie vytvorí femtosekundový laser "tunel" pre ring podľa presne staveného operačného plánu. V druhej fáze operácie vsunie chirurg do vytvoreného tunela keraring. Tvar rohovky sa okamžite  výrazne zlepší, rohovka sa zatlačí v mieste najväčšieho vyklenutia, zlepší sa zraková ostrosť a znížia sa dioptrie. Výhodou operácie je veľmi rýchly návrat do bežného života, už na druhý deň po operácii. Pri štvrtom štádiu je možná už len transplantácia rohovky.

Súvisiace články

Najčítanejšie