Polojasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Probiotiká: Potrebujeme ich vôbec a aké si vybrať?
Zdielať na

Probiotiká: Potrebujeme ich vôbec a aké si vybrať?

Archívna reportáž

Množstvo probiotík v potravinách klesá.

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré priaznivo ovplyvňujú zdravie človeka. Väčšinou sú ľudského pôvodu, výnimku tvorí kvasinka Saccharomyces boulardii, ktorá pochádza z tropického ovocia liči.

Čo sú probiotiká?

Probiotiká sú živé baktérie, ktoré priaznivo ovplyvňujú zdravie človeka . Väčšinou sú ľudského pôvodu, výnimku tvorí kvasinka Saccharomyces boulardii, ktorá pochádza z tropického ovocia liči.

Prebiotiká sú akousi potravou pre probiotiká. Ide o vlákninu, ktorá nie je rozkladaná tráviacimi enzýmami, ale baktériami hrubého čreva, napr. inulín, pektín.

Pojem synbiotiká zahŕňa zmes probiotík a prebiotík.

Je nutné užívať probiotiká?

Súčasná legislatíva povoľuje len veľmi nízky obsah baktérií (či už prospešných alebo tých zlých) v potravinárskych výrobkoch. Výnimku tvoria kyslé mliečne výrobky, kde je naopak stanovený limit pre minimálny počet baktérií na gram či mililiter výrobku. Inak je ale v potravinách oveľa menej probiotík ako predtým, keď sa jedlo viac čerstvých potravín.

V akých potravinách môžeme probiotiká nájsť?

Všeobecne vo všetkých, kde dochádza ku kvaseniu. V kyslých mliečnych výrobkoch (jogurty, jogurtové mlieka, kefíry), v kvasenej zelenine (kapusta, uhorky, červená repa), kvasniciach, ale aj v nepasterizovanom pive, mušte, burčiaku.

Konzumácia týchto potravín je dobrá na udržanie správnej funkcie čriev. S konzumáciou piva a burčiaka však opatrne! Pokiaľ ale dôjde k narušeniu rovnováhy črevných baktérií a k následným črevným problémom, je lepšie siahnuť po probiotikách z lekárne.

Ako vybrať probiotikum?

  • V lekárni je v ponuke množstvo probiotík. Ako sa v nich ale vyznať a aké probiotiká zvoliť? Najskôr si vyberte vhodnú liekovú formu. Probiotiká sú najčastejšie dostupné vo forme kapsúl. Pre deti sú potom k dispozícii aj varianty v kvapkách, prášky na rozpustenie vo vode, cmúľacie pastilky, či dokonca aj medvedíky. Niektoré probiotické kapsule je možné vysypať do nápoja a potom vypiť.
  • Doležité je  skontrolovať si množstvo baktérií v jednej dávke. Aby sa prejavil liečebný efekt probiotík, denná dávka pre dospelého by mala byť 10 až 20 miliárd živých baktérií, pre deti 5 – 10 miliárd. Počty baktérií bývajú značené v jednotkách CFU (colony forming units – jednotiek tvoriacich kolónie). Niektoré preparáty sú síce lacnejšie, ale aby ste sa dostali na odporúčanú dennú dávku probiotík, musíte ich brať až trikrát denne. Tento prípravok teda využívate rýchlejšie a vo výsledku neušetríte.
  • Sledujte, či prípravok obsahuje aj prebiotikum. To je potravou pre baktérie a tie vám potom v zažívacom trakte vydržia dlhšie. Najčastejšie pridávaným prebiotikom je inulín získavaný z čakanky. Prebiotikum je možné dokúpiť aj samostatne.
  • Pred kúpou si skontrolujte aj expiráciu. Baktérie, aj keď sú uchovávané za odporúčanej teploty, časom umierajú a ich obsah v preparáte klesá. Niektorí výrobcovia dokonca udávajú obsah baktérií garantovaný nie na začiatku, ale na konci expirácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie