Oblačno
21°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Táto potravina môže podľa vedcov významne zlepšiť pamäť! Dali by ste si?
Zdielať na

Táto potravina môže podľa vedcov významne zlepšiť pamäť! Dali by ste si?

Archívna reportáž

Viete odhadnúť blízku budúcnosť?

Zdraví starší dospelí, ktorí pravidelne jedia brusnice, môžu podľa novej štúdie výrazne zlepšiť svoju pamäť a ďalšie funkcie mozgu! Táto plodina tiež dokázateľne znižuje hladinu cholesterolu.

Štúdia, publikovaná v časopise Frontiers in Nutrition, zistila, že ľudia vo veku 50 až 80 rokov, ktorí jedli približne jednu šálku čerstvých brusníc denne po dobu 12 týždňov, zaznamenali výrazné zlepšenie krátkodobej pamäte na každodenné udalosti.

Zároveň u ľudí, ktorí sa zúčastnili štúdie, zaznamenali lepšie okysličenie mozgu a väčší prílev glukózy do dôležitých častí mozgu, ktoré podporujú pamäť.

"Zistenia sú veľmi povzbudivé," tvrdí vedúci výskumu David Vauzour, PhD. "Najmä preto, že lebo užívanie brusníc  trvalo len 12 týždňov a napriek tomu dokázalo spôsobiť významné zlepšenia pamäti aj ďalších funkcií mozgu."

Upozorňuje však, že štúdia zahŕňala iba zdravých starších ľudí. 

"Nie je teda známe, či by sa účinok brusníc na zlepšenie pamäte prejavil aj u dospelých, ktorí už majú problémy s pamäťou," hovorí doktor Vauzour z University of East Anglia Norwich Medical School v Spojenom kráľovstve.

Brusnice sú nabité mikroživinami, ktoré majú antioxidačné a protizápalové vlastnosti, najmä antokyány a proantokyanidíny, ktoré dodávajú bobuliam červenú farbu a je o nich známe, že zlepšujú myslenie.

Môžu sa konzumovať sušené alebo vo forme smoothies. Ale pozor, už skorší výskum zistil, že pitie brusnicového džúsu nezlepšilo myslenie. Hoci pitie brusnicového džúsu môže mať zdravotné výhody, mnohé tieto šťavy obsahujú veľké množstvo pridaného cukru. Často sa tiež riedia vodou, čo znamená, že musíte piť viac, aby ste dosiahli žiadaný účinok.

V súčasnej štúdii 12 týždňov denného jedenia brusníc  nielenže zlepšilo pamäť a fungovanie mozgu, ale tiež znížilo „zlý“ LDL cholesterol, o ktorom je známe, že prispieva k hromadeniu aterosklerotických usadenín v tepnách. To naznačuje, že brusnice môžu zlepšiť zdravie krvných ciev, vrátane tých v mozgu. Vedci sú presvedčení, že ich štúdia položí základ pre budúci výskum brusníc a zdravia mozgu.

Vauzour však poznamenal, že nie každý by sa mal začať každodenne "napchávať" brusnicami. Okrem toho ľudia, ktorí užívajú lieky na riedenie krvi, by mali pred pravidelnou konzumáciou brusníc požiadať o radu svojho lekára, pretože sa s nimi navzájom ovplyvňujú.

Vedec Zhaoping Li, MD, ktorý ktorý vedie Centrum pre ľudskú výživu na Kalifornskej univerzite nebol zapojený do štúdie, nie je však prekvapený jej výsledkami.

"Potraviny bohaté na fenolové zlúčeniny, ako sú bobule a iné ovocie, preukázateľne zlepšujú pamäť, najmä vizuálnu. Podobnú štúdiu sme urobili s granátovým jablkom s podobnými zisteniami," hovorí Li, 

"Kľúčové by malo byť jesť viac prirodzených potravín, ako sú ovocie a zelenina a nahradiť nimi ultraspracované potraviny, čím sa zlepší naše celkové zdravie, nielen pamäť," hovorí.

Heather Snyder, PhD, viceprezidentka Asociácie Alzheimerovej choroby, tiež uviedla, že „vyvážená strava môže prispieť k zníženiu rizika poklesu kognitívnych funkcií a vzniku demencie“.

"Dodnes neexistuje žiadna potravina, o ktorej by bolo dokázané, že zabraňuje demencii alebo znižuje riziko jej vzniku," hovorí H.Snyder. "Vzhľadom na zložitosť mozgu a tiež zložitosť vzniku chorôb, ktoré spôsobujú demenciu, je nepravdepodobné, že jedna potravina, zložka alebo doplnok bude mať výrazne priaznivý účinok proti ochoreniu. Zatiaľ odporúčame zamerať sa na stravu ako celok a začleniť do svojho jedálnička veľa zdravých potravín - zeleninu, ovocie, a chudé mäso."

Súvisiace články

Najčítanejšie