1O potravín, ktoré vás v chladnom počasí zahrejú a dajú vám živiny
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
Hoci je v dnešnej dobe veľmi jednoduché naložiť si na tanier na jeseň aj v zime typicky letné potraviny, vhodnejšie je prispôsobiť jedálniček práve nadchádzajúcej jeseni. Tieto potraviny vás zahrejú.
Ovsené vločky
Obsahujú množstvo vlákniny, rastlinných bielkovín a ďalších významných živín. Medzi ne patria napr. beta-glukány, čo sú sacharidy, ktoré dokážu znížiť hladinu zlého cholesterolu až o 10 %. Ideálne sú napríklad obilné kaše z ovsených vločiek. Kaše je možné pripravovať aj z pšena, špaldy, ryže, pohánky alebo quinoy. Hodia sa zvlášť na raňajky, pretože zasýtia, zahrejú a obsahujú veľa živín.
Ružičkový kel
Jeho hlavnou výhodou je posilnenie imunitného systému, čo je v chladných dňoch na nezaplatenie. Okrem toho patrí medzi účinné antioxidanty. Obsahuje totiž vysoké množstvo vitamínu C. Okrem vitamínov a minerálnych látok je aj výborným zdrojom vlákniny. Jeho problémom je však nadúvavosť. Tú je však možné nížiť dusením či varením kelu a kombináciou s vhodným korením, napríklad s rascou, koriandrom alebo zázvorom. Varený ružičkový kel však treba jesť s mierou, okrem veľmi priaznivých látok, ako je draslík, mangán, vitamín B1 a vláknina, obsahuje aj síru. Síra síce veľmi prospieva našej kráse, pretože zabraňuje lámavosti nechtov a vlasov, zvyšuje ich lesk a tiež je dôležitá pre tvorbu kolagénu, ale pri varení sa premieňa na anorganické substancie, ktoré môžu vo väčšom množstve telu škodiť.
Chilli papričky
Pálivá zložka chilli, kapsaicín, nerozpáli iba chuťové bunky, ale povzbudí aj obranyschopnosť vášho tela. Po konzumácii chilli organizmus produkuje viac lymfocytov, teda bielych krviniek, chrániacich telo pred infekciami. Okrem toho, že sú výborným zdrojom vitamínu C, chilli papričky obsahujú aj veľa betakaroténu – provitamínu, ktorý sa v tele mení na vitamín A. Ten je nevyhnutný pre zdravie slizníc, zraku, pokožky alebo močových ciest. Aj obsah železa v nich je pomerne vysoký, takže sú vhodné aj pre tých, ktorí trpia chudokrvnosťou. Železo zabraňuje aj únave, ku ktorej je telo predovšetkým počas chladných a pochmúrnych zimných mesiacov náchylné. Kapsaicín môže tiež za zrýchlenie metabolizmu a produkciu tepla v tele, čím spúšťa aj proces napomáhajúci spaľovaniu tukov. Zároveň ale taktiež zlepšuje náladu, znižuje bolestivosť a podporuje produkciu endorfínu, teda hormónu šťastia.
Tekvica
Akákoľvek tekvica je doslova zásobníkom betakaroténu a zároveň aj skvelým zdrojom dôležitých vitamínov skupiny B, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie metabolizmu. Napriek tomu sa stále veľa ľudí tejto typicky jesennej zelenine vyhýba. Možno ju pripravovať naslano aj nasladko, variť, piecť alebo restovať, je dobre stráviteľná v polievkach, ako pyré, pridávať ju môžete napríklad aj do rizota alebo kuskusu.
Červená repa
Veľmi typická jesenná potravina, ktorá pri správnom skladovaní vydrží niekoľko týždňov. Z červenej repy môžete pripraviť klasický boršč, ktorý je bohatý na vitamíny a minerálne látky, môžete ju variť, piecť, odšťaviť, pripraviť placky, ideálna je kombinácia naloženej červenej repy, medu a kozieho syra alebo ju môžete spoločne s ďalšou koreňovou zeleninou použiť ako prílohu k pečenému mäsu. Je bohatým zdrojom draslíka a vitamínu C. Bulva červenej repy zároveň tiež obsahuje veľké množstvo vlákniny, ale pozor na nezanedbateľné množstvo sacharidov. Zvlášť diabetici by si tak na konzumáciu väčšieho množstva repy mali dať pozor.
Bataty
Sladké zemiaky obsahujú veľa škrobu, cukrov a vody, z vitamínov predovšetkým C, B6 a betakarotén. Zanedbateľný nie je ani obsah draslíka. Majú približne dvojnásobok energie ako naše bežné zemiaky. Napriek tomu je možné zaradiť ich aj do redukčnej diéty, vyskytuje sa v nich totiž kyselina chlorogenová. Tá urýchľuje metabolizmus, mierne znižuje vysoký krvný tlak, hladinu cholesterolu, napomáha regenerácii a očiste organizmu.
Jablká
Jablká sú na jeseň ideálne, majú nízky obsah energie a vysoký obsah vlákniny, zvlášť keď ich budete konzumovať aj so šupkou. Obsahujú pektín, rozpustnú vlákninu, ktorá sa podieľa na znižovaní cholesterolu. V naozaj chladných dňoch sa nemusíte vyhýbať ani pečeným jablkám – zahrejete sa a zároveň budete mať pocit, že si doprajete niečo sladké.
Slivky
Sú zásobárňou vitamínov skupiny B, vitamínu E, draslíka, fosforu, vápnika, železa, medi, zinku a vlákniny. Nie nadarmo sú slivky považované za účinného pomocníka pri problémoch so zápchou. Užitočné sú na podporu činnosti čriev, chudnutie a pri boji proti stresu.
Fazuľa a ďalšie strukoviny
Ide o dobrý zdroj draslíka, zinku a ďalších nielen na jeseň dôležitých minerálnych látok. Obsahujú tiež veľa vitamínu B a bielkovín dôležitých na tvorbu „ľudských bielkovín. Jedna porcia fazule každý deň dokáže znížiť hladinu cholesterolu, stabilizovať hladinu krvného cukru a tiež znížiť krvný tlak.
Kel
Je to silný antioxidant, ktorý obsahuje draslík a vitamín C. Práve kombinácia všetkých dôležitých vitamínov a minerálnych látok pri pravidelnom jedení kelu odďaľuje proces starnutia, bojuje proti rakovinovému bujneniu, znižuje cholesterol a podporuje imunitný systém.