Jasno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Rakovinu prsníka môžete odhaliť 5 rokov pred hrčkou! Viete ako?
Zdielať na

Rakovinu prsníka môžete odhaliť 5 rokov pred hrčkou! Viete ako?

Archívna reportáž

Minulý rok u nás zistili lekári zhubný nádor v prsníku 3,5-4-tisíc ženám. Približne 800 z nich sa o svojej chorobe dozvedelo vďaka preventívnej mamografii. Touto metódou sa dajú odhaliť aj veľmi malé ložiská až 5 rokov pred vznikom povestnej "hrčky."

Na rakovinu prsníka u nás ročne úplne zbytočne zomrie až 300 žien, na Slovensku máme až 30 000 žien s touto diagnózou. Až 30 percent žien je, žiaľ, diagnostikovaných neskoro, až v II. a IV. štádiu s metastázami.

Mamografia je v súčasnosti jediná metóda, vďaka ktorej možno zachytiť aj včasné štádium tejto rakoviny. Skríningová mamografia, ktorá sa robí u žien bez akýchkoľvek príznakov, dokáže odhaliť aj veľmi malé ložiská do 20 mm, ktoré ešte pravdepodobne metastázy nevytvorili. Povestná "hrčka", keď si žena už môže nádor nahmatať,  sa v mnohých prípadoch objaví až o päť rokov neskôr, keď je už ochorenie pokročilé. 

Skríning rakoviny prsníka, ak sa na ňom zúčastní viac ako 60 % žien, dokáže znížiť počet úmrtí o 30 percent. To znamená, že až 300 žien na Slovensku by nemuselo zbytočne zomrieť. Skríning znamená, že sa ženy určitej vekovej kategórie môžu zúčastniť na tomto masovom vyšetrení bezplatne. Mamografický skríning na kvalitných mamografických prístrojoch, s ďalšou kvalitnou dodatočnou diagnostikou znižuje mieru úmrtnosti na rakovinu prsníka u žien vo veku medzi 50 a 69 rokmi, ktoré sú najviac ohrozenou skupinou, až o jednu tretinu!

Bohužiaľ, ženy túto možnosť využívajú minimálne, hoci im ju ponúka štát. Na preventívne mamografické vyšetrenie u nás majú podľa zákona nárok ženy vo veku od 40 do 69 rokov. Odporučí im ho gynekológ alebo praktický lekár. Keďže najvyšší výskyt rakoviny prsníka je u starších žien, zdravotné poisťovne adresne pozývajú na mamografiu dámy od 50 do 69 rokov. Pozývací list je zároveň aj žiadankou – stačí sa objednať na mailovej adrese či telefónnom čísle, ktoré sú v ňom uvedené.

Zároveň by každá žena nad 20 rokov raz do mesiaca mala robiť samovyšetrovanie svojich prsníkov. Len vďaka ich dokonalému poznaniu vie zaznamenať nebezpečné zmeny ako sú napríklad hrčky, zhrubnutia, zmeny na koži prsníkov, či výtok z bradavky.

Čo zvyšuje riziko rakoviny prsníka? 

  • Vek

Pod 30 rokov je výskyt 0,8 percenta, medzi 30. a 40. rokom života ochorie 6 percent žien. Najčastejšie sa vyskytuje u žien po menopauze, vrchol výskytu je približne vo veku 64 rokov.

  • Ženské pohlavie

Karcinóm prsníka sa vyskytuje 100-krát častejšie u žien ako u mužov, rakovinu prsnej žľazy majú však aj muži!

  • Výška

Vysoké ženy majú vyššie riziko karcinómu prsníka ako nízke. Pravdepodobne to súvisí s výživou v detstve a so skorým nástupom menštruácie. V jednej štúdii ženy, ktoré mali viac ako 175 cm, mali o 20 percent vyššie riziko vzniku karcinómu ako tie, ktoré mali výšku do 160 cm. 

  • Obezita

Hmotnosť ako rizikový faktor závisí od veku ženy. U obéznych žien po menopauze sa riziko karcinómu prsníka zvyšuje. Príčinou je veľký objem tukového tkaniva, v ktorom sa tvorí estrogén. Toto riziko je zaznamenané už u žien, ktoré s nástupom menopauzy priberú 10 kg v porovnaní s tými, ktoré si udržia rovnakú hmotnosť. U žien pred menopauzou je situácia odlišná. Ženy s vysokou hmotnosťou majú vtedy nižšie riziko vzniku karcinómu než tie štíhle. Často v dôsledku anovulačných cyklov a polycystických vaječníkov, ktoré viac trápia obézne ženy.

  • Neskorší nástup menopauzy

Každý rok oddialenia menopauzy zvyšuje riziko o 5 percent, naopak oneskorenie nástupu menštruácie o každý 1 rok znižuje riziko o 5 percent. Za skorý nástup menštruácie sa považuje vek menej ako 13 rokov.

  • Neskorý alebo žiadny pôrod

Pôrod znižuje riziko karcinómu prsníka. Tento efekt je významnejší, ak je prvorodička vo veku 20 rokov, keď riziko klesá o 20 percent . Vo veku 25 rokov klesá o 10 percent. Ak žena rodí po 35. roku alebo nemá deti, jej riziko vzniku karcinómu stúpa o 5 percent. Ochranný efekt pôrodu trvá 10 rokov po narodení dieťaťa. Dojčenie znižuje riziko karcinómu prsníka, ak trvá dlhšie ako rok.

Súvisiace články