Polojasno
20°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
3 dôležité príznaky, že môžete mať krvnú zrazeninu: Čo vás upozorní?
Zdielať na

3 dôležité príznaky, že môžete mať krvnú zrazeninu: Čo vás upozorní?

Krvná zrazenina je zhluk buniek a bielkovín v krvi. Zrazenina pomáha spomaliť krvácanie, keď ste zranení. Zvyčajne sa rozpustí, keď sa liečite. Ale ak sa tak nestane, alebo ak sa vytvorí, keď to nie je potrebné, môže zúžiť alebo úplne upchať krvnú cievu a spôsobiť infarkt,cievnu mozgovú príhodu či pľúcnu embóliu.

Aké problémy môže krvná zrazenina spôsobiť?

Neočakávaná zrazenina môže viesť k vážnym problémom a dokonca k smrti. V tepne môže spôsobiť srdcový infarkt alebo mŕtvicu. Ak sa to stane v žile, môžete cítiť bolesť a opuch. Zrazenina hlboko vo vašom tele sa nazýva hlboká žilová trombóza. Jedným z miest,kde môže vzniknúť, sú pľúca- tam vzniká pľúcna embólia.  V oboch prípadoch ide o ohrozenie života.

Kedy sa to môže stať?

Krvnú zrazeninu môžete dostať, ak si zlomíte kosť alebo si poškodíte sval. Niekedy sa však nevie, prečo krvná zrazenina vznikla. Riziko krvnej zrazeniny je vyššie, ak:

  • Zotavujete sa po operácii alebo musíte veľa hodín ležať, sedieť v lietadle alebo na invalidnom vozíku
  • Máte nadváhu alebo obezitu
  • Máte cukrovku alebo vysoký cholesterol
  • Máte viac ako 60 rokov

Aké príznaky svedčia, že môžete mať krvnú zrazeninu?  

Keď zrazenina spomalí alebo zastaví prietok krvi, môže sa nahromadiť v cieve a spôsobiť jej opuch. Ak sa to stane v dolnej časti nohy alebo lýtka, je to často príznak hlbokej žilovej trombózy. Môžete mať však aj zrazeninu v hrudníku alebo v bruchu. Dokonca aj potom, čo sa zrazenina rozpustí či vyberie, jeden z troch ľudí má stále opuch a niekedy bolesť z poškodenia cievy.

Farba kože 

Ak zrazenina upchá žilu na ruke alebo nohe, môžu vyzerať modrasto alebo červenkasto. Pokožka môže tiež zostať bledá následkom poškodenia krvných ciev. Zrazenina v pľúcach môže spôsobiť, že pokožka bude kvôli nedostatku kyslíka bledá, modrastá a vlhká.

Bolesť

Náhla intenzívna bolesť na hrudníku môže znamenať, že sa zrazenina odtrhla a spôsobila pľúcnu embóliu. Alebo to môže byť znak toho, že zrazenina v tepne spôsobila infarkt. Ak áno, môžete tiež cítiť bolesť v ruke, najmä vľavo. Zrazenina často bolí tam, kde sa nachádza, napríklad v dolnej časti nohy, v žalúdku alebo pod hrdlom.

Problémy s dýchaním

Toto je vážny príznak. Môže to byť znak toho, že máte zrazeninu v pľúcach alebo srdci. Vaše srdce môže tiež búšiť, môžete sa cítiť spotený alebo mdloby.

Kde môže krvná zrazenina vzniknúť? 

Pľúca

Zrazenina vám môže spôsobiť rôzne príznaky podľa toho, kde sa nachádza. Pľúcna embólia vám môže spôsobiť rýchly pulz, bolesť na hrudníku, krvavý kašeľ a dýchavičnosť. Okamžite choďte do nemocnice. Nemusíte však mať žiadne príznaky.

Srdce

Môže sa prejavovať podobne ako zrazenina v pľúcach. Ale ak ide o srdcový infarkt, môžete spolu s bolesťou na hrudníku pociťovať aj nevoľnosť a závraty. Či tak alebo onak, zavolajte 155, alebo okamžite choďte do nemocnice.

Mozog 

Tlak v mozgu sa zvyšuje, keď krv nemôže normálne prúdiť. Silná blokáda cievy môže niekedy viesť k mŕtvici. Bez kyslíka z krvi začnú mozgové bunky odumierať v priebehu niekoľkých minút. Zrazenina v mozgu môže spôsobiť bolesti hlavy, zmätenosť, záchvaty, problémy s rečou a slabosť, niekedy len na jednej strane tela.

Brucho

Často nemáte vôbec žiadne príznaky. Zablokované žily v žalúdku alebo pažeráku, trubica, ktorá ho spája s vaším hrdlom, môže trhať a presakovať krv. To môže veľmi bolieť. Môžete kakať alebo vracať krv a vaša stolica môže vyzerať čierna a nezvyčajne zapáchať.

Obličky

Tieto zrazeniny, nazývané aj trombóza obličkových žíl, zvyčajne rastú pomaly a väčšinou u dospelých. Pravdepodobne nebudete mať príznaky, pokiaľ sa kúsok neodlomí a neusadí sa vo vašich pľúcach. Zriedkavo, najmä u detí, sa to môže stať rýchlo a spôsobiť nevoľnosť, horúčku a zvracanie. Môžete tiež mať krv v močení a chodiť menej často.

Ak máte podozrenie na krvnú zrazeninu:

Okamžite navštívte svojho lekára alebo choďte na pohotovosť. Zrazenina môže byť smrteľná a kým vás nevyšetria, nebudete vedieť, že ju máte. Lekári vám môžu podať liek na rozpustenie rakoviny alebo chirurgicky navliecť tenkú hadičku na miesto zrazeniny, aby sa rozpustila.

Čo môžete urobiť, aby ste znížili riziko zrazeniny?

  • Udržujte si zdravú váhu, jedzte správne a cvičte. 
  • Neseďte ani nezostávajte dlho bez pohybu, najmä po dlhej ceste alebo operácii.
  • Ak máte sedavé zamestnanie, vstaňte a hýbte sa aspoň každých pár hodín. Ohnite nohy, chodidlá a prsty na stoličke.
  • Ak potrebujete kompresné ponožky alebo pančuchy,nezabúdajte ich nosiť.
  • Ak máte zvýšenú zrážanlivosť krvi, možno budete musieť užívať lieky proti zrazeninám nazývané antikoagulanciá.

Viac o žilovej trombóze sa dozviete v podcaste s MUDr. Vavrovičovou z NÚSCH v Bratislave.

Najčítanejšie