Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
12 dôvodov, prečo vás môžu bolieť kolená
Zdielať na

12 dôvodov, prečo vás môžu bolieť kolená

Opotrebovanie koleena prichádza s vekom i úrazmi.

Kolená majú veľa pohyblivých častí a často ich používate, takže veľa súčastí kolena sa môže poškodiť. Príliš veľa jedného druhu pohybu, najmä ak nemáte spevnené okolité štruktúry, môže viesť k zraneniam z „nadmerného používania“. Opotrebovanie je problém, najmä keď starnete. Pri nehodách a úrazoch môžu prasknúť kosti aj tkanivo kolena. Pri niektorých autoimunitných stavoch telo útočí na vlastné kĺby. Ak vás bolí koleno, môže to mať množstvo rôznych dôvodov a väčšinou je nutné ísť k lekárovi.


1/12 Dislokácie a zlomeniny

Ak vás koleno intenzívne bolí po náraze, buchnutí alebo páde, možno ste si zlomili jednu z kostí, ktoré sa tam stretávajú – stehno, holeň a jabĺčko – alebo ste si jednu posunuli z miesta. Choďte čo najskôr na pohotovosť alebo k lekárovi. Niekedy sa zranenia prejavia postupne, čo spôsobuje drobné praskliny na koncoch kostí nôh. Únavové zlomeniny sa môžu prejaviť, keď začnete viac používať koleno-napríklad pri intenzívnom športovaní.

2/12 Natrhnutý predný krížny väz

Po náhlej zmene smeru počujete puknutie a nemôžete sa pohnúť – často pri hraní futbalu, futbalu alebo basketbalu. Možno ste si roztrhli predný krížny väz, ktorý spája stehennú kosť a holennú kosť a bráni holennej kosti, aby sa posunula príliš dopredu. Koleno bolí, opuchne a je nestabilné. Môžete si roztrhnúť alebo natiahnuť ktorékoľvek z tkanív, ktoré držia vaše koleno pohromade: Väzy navzájom spájajú kosti; šľachy spájajú sval s kosťou. Podráždené šľachy z ich nadmerného používania? To je tendinitída.

3/12 Syndróm iliotibiálneho pásma

Je to väzivo, ktoré sa tiahne pozdĺž vonkajšej strany stehna- môže sa pri intenzívnom pohybe trieť o kosť a môže byť podráždené a opuchnuté. Stáva sa to pri behu alebo jazde na bicykli po cvičení. Bolesť sa zhoršuje keď idete dole z kopca alebo si chvíľu sadnete. Po zahriatí sa môžete cítiť lepšie, ale ak si po zranenení neoddýchnete a nedáte mu šancu vyliečiť sa, môže sa zhoršiť.

4/12 Osteoartróza

Je pre vás ťažké ohnúť alebo natiahnuť nohu? Vaše koleno je stuhnuté a boľavé a môže opuchnúť po pohybe. Pravdepodobne ste si opotrebovali chrupavku, látku, ktorá pomáha tlmiť koncové časti kostí kolena. Opotrebovanie trvá istý čas, tento druh artritídy je častejší u ľudí vo veku 65 rokov a starších. Ak ste mladší, zrejme ste si opotrebovali koleno kvôli športovým zraneniam, napríklad po natrhnutí väzov.

5/12 Zápalová artritída

Okrem bolesti a opuchu môžete pociťovať únavu, nevoľnosť alebo horúčku. Keď máte autoimunitné ochorenie, váš imunitný systém, ktorý normálne bojuje  proti choroboplodným zárodkom, môže napadnúť vaše kolená. Napríklad reumatoidná artritída má tendenciu postihovať ruky a iné kĺby v pároch na oboch stranách tela. Lupus postihuje kĺby, svaly a orgány v celom tele. Psoriatická artritída často spôsobuje hrubé, sfarbené škvrny na koži spolu s bolesťou kĺbov.

6/15 Burzitída

Spôsobuje, že koleno je opuchnuté, stuhnuté a teplé a na dotyk, zvyčajne preto, že ste ho presilili. Tento stav je známy aj ako „koleno upratovačky" či "koleno mnícha“, pretože títo ľudia často dlho kľačia. Malé, tekutinou naplnené vaky, nazývané bursa, ktoré pomáhajú tlmiť váš kolenný kĺb, sú pri burzitíde podráždené a opuchnuté. Koleno vás môže bolieť, aj keď odpočívate.

7/12 Bežecké koleno

Bolesť vtedy cítite v prednej časti kolena, okolo jabĺčka. Koleno vás môže bolieť, keď budete chvíľu sedieť s ohnutými kolenami alebo keď sa pokúsite pokľaknúť. Pri stúpaní po schodoch môže v kolene praskať. Syndróm patelofemorálnej bolesti zvyčajne pochádza z nadmerného používania, nesprávnej polohy bedra a členku, slabého stehenného svalu alebo rozpadu chrupavky za kolenným jabĺčkom - alebo ich kombináciou. Je to bežné u žien a mladých športovcov.

8/12 Roztrhnutý meniskus

Náhle otočenie - najmä s plným navážením sa na koleno - môže roztrhnúť meniskus- gumovú chrupavku, ktorá funguje ako vankúš medzi kosťami stehna a holene. . Môžu byť náchylnejšie na roztrhnutie kvôli artritíde alebo veku. Bolesť môže byť ťažké presne určiť a opísať. Koleno môže stuhnúť, opuchnúť a ťažko sa pohybovať a vysúvať.

9/12 Bakerova cysta (popliteálna cysta)

Tento tekutinou naplnený vak v zadnej časti kolena sa môže vydúvať alebo natiahnuť tak, že je ťažké úplne ohnúť alebo natiahnuť nohu. Môže to byť spôsobené iným problémom, ako je artritída alebo trhlina v menisku. Samotná cysta zvyčajne nebolí, pokiaľ nepraskne, čo môže spôsobiť opuch a modrinu v zadnej časti kolena a lýtka.

10/12 Dna

Bolesť a opuch sú často intenzívne a rýchlo vzniknú. Koleno môže byť stuhnuté, červené a horúce. Stáva sa to, keď sa v kĺbe nahromadia kryštály kyseliny močovej. Dna často postihuje tiež palec na nohe.

11/12 Infekcia

Iné ochorenie alebo priame poranenie kĺbu môže spôsobiť septickú artritídu. Bolesť sa dostaví rýchlo a sprevádza ju horúčka. Lekár môže odobrať tekutinu z kolena, aby zistil, ktoré baktérie zápal spôsobujú, aby vedeli, ako to liečiť. Aj keď sa to nestáva často, aj vírusy a parazity môžu infikovať kĺby.

12/12 Prenesená bolesť

Problémy niekde inde - napríklad v chrbte, bedre alebo chodidle - môžu spôsobiť bolesť kolena. Nervy môžu presúvať bolesť z jednej oblasti do druhej alebo mozog môže byť zmätený ohľadom zdroja signálov bolesti. Pocit bolesti je skutočný, ale samotné koleno môže bzť v poriadku

Čo môžete urobiť?

Užívajte voľne predajné NSAID lieky, ako je ibuprofén a naproxén na zmiernenie bolesti a opuchu. Odpočinok, ľad, kompresia a vykladanie nohy - môže tiež často pomôcť: Vstaňte. Zdvihnite nohu tak, aby bola vyššia ako vaše srdce. Na koleno si na 10-20 minút priložte studený obklad v tenkej handričke alebo uteráku, niekoľkokrát denne. Keď sa musíte hýbať, obviažte si koleno elastickým obväzom, priliehavo, ale nie tesne.

Kedy navštíviť lekára?

Nečakajte, ak je bolesť kolena náhla a intenzívna. Tiež ak nezmizne alebo ak sa zhorší. Na stanovenie diagnózy zrejme váš lekár bude potrebovať urobiť röntgen alebo iné snímky vášho kolena. Vzorky krvi alebo tekutiny z kolena mu môžu pomôcť potvrdiť alebo vylúčiť určité stavy. Liečba môže zahŕňať lieky, špeciálne cvičenia, výstuhy alebo v niektorých prípadoch chirurgický zákrok. Tlak na kolená sa zníži, ak schudnete.

Súvisiace články

Najčítanejšie