Jasno
16°
Bratislava
Bernard
20.5.2024
Vlani sme zaznamenali najviac prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov. Ako sa ochrániť?
Zdielať na

Vlani sme zaznamenali najviac prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov. Ako sa ochrániť?

Archívna reportáž

Kiešťová encefalitída môže mať vážne následky

Prichádzajúce teplé počasie "zobudí" kliešte. S ich uhryznutím prichdza aj riziko kliešťovej encefalitídy. Vlaňajší výskyt tohto zápalového ochorenia mozgu bol žiaľ rekordný. Do 15.8. sa inštitúcia dozvedela o 141 výskytoch ochorenia, vlani ich bolo za 12 mesiacov len 92. Najzasiahnutejší bol práve Banskobystrický kraj so 46 prípadmi.Čo nás čaká tento rok a ako sa pripraviť?

Čo je kliešťová encefalitída? 

Zápalové ochorenie mozgu, ktoré môže zanechať celoživotné následky fyzického alebo psychického charakteru, prípadne skončiť úmrtím. Encefalitída môže byť zapríčinená rôznymi mikroorganizmami, najčastejšie ide o vírusy. Jedným z vírusov, ktorý infikuje mozgové tkanivo, je vírus kliešťovej encefalitídy (KE). Ide o akútne infekčné vírusové ochorenie, ktoré postihuje centrálnu nervovú sústavu. K nákaze u človeka dochádza 2 až 3 týždne po zaklieštení infikovaného kliešťa alebo po konzumácii nepasterizovaného mlieka alebo mliečnych výrobkov z infikovaného zvieraťa.

„Práve vďaka tomu, že KE sa prenáša aj prostredníctvom nepasterizovaného ovčieho či kozieho mlieka, sa na
Slovensku vyskytujú ochorenia na KE po celý rok, teda aj v zime. Pamätná je veľká epidémia z roku 1951. V okrese Rožňava ochorelo 660 ľudí,” pripomína M. Avdičová z RÚVZ BB.

Prvá fáza ochorenia sa prejavuje chrípkovými príznakmi – horúčka, nevoľnosť, nechutenstvo, bolesti hlavy a svalov. Nasleduje bezpríznaková fáza ochorenia, ktorá trvá 1 – 20 dní. Pre druhú fázu ochorenia s odstupom niekoľkých dní sú charakteristické príznaky postihnutia centrálneho
nervového systému - stupňujúce sa silné bolesti hlavy, vracanie, stuhnutie šije, poruchy vedomia, pamäti
až dezorientácia, závraty, nervové obrny.

Dlhodobé následky KE môžu byť rôzneho charakteru (bolesti hlavy, únava, porucha pamäti, koncentrácie, ochrnutie). Ochorenie môže v rizikových prípadoch skončiť úmrtím. Tak ako pri každom ochorení, aj v tomto prípade priebeh ochorenia závisí od imunity jednotlivca.
Vlani sme zaznamenali najvyšší výskyt prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku za posledných 60 rokov. „Počet prípadov presiahol číslo 200, ktoré bolo naposledy prekročené v roku 1960,” upozorňuje MUDr. Jana Kerlik, PhD., z RÚVZ Banská Bystrica.

Rastúci trend počtu prípadov kliešťovej encefalitídy podľa nej súvisí pravdepodobne s klimatickými zmenami. Kliešte nemajú rady sucho a horúco, preto sa posúvajú smerom na sever a do vyšších nadmorských výšok. V minulosti dlhodobo vykazovali najvyššiu chorobnosť kliešťovej encefalitídy oblasť Považia a Trenčiansky kraj. Od roku 2015 je najvyššia chorobnosť kliešťovej encefalitídy hlásená v Banskobystrickom a Žilinskom kraji. V roku 2022 oba kraje pokryli dve tretiny celkového počtu prípadov kliešťovej encefalitídy na Slovensku (33 % prípadov - Banskobystrický kraj, 32 % prípadov - Žilinský kraj).

Ako sa chrániť pred kliešťami a ako správne odstrániť prisatého kliešťa? 

Základné zásady ochrany pred kliešťom:

  • vyhýbajte sa miestam s vyšším predpokladom výskytu kliešťov - okraje lesov, vysoké porasty tráv, krovie,

  • v prírode noste vhodné oblečenie pokrývajúce čo najväčšie časti tela, hlavne dlhé nohavice, ponožky (do ktorých si zasuniete nohavice), vhodnejší je svetlý odev, na ktorom parazita skôr zbadáte,

  • používajte repelenty,

  • hneď po návrate domov si dôkladne prekontrolujte celé telo a osprchujte sa.

 Kliešť sa najčastejšie prisaje:

  • do vlasatej časti hlavy,

  • do slabín a podpazušia,

  • za uši,

  • do podkolennej jamky,

  • na intímne miesta.

 Ako správne vybrať kliešťa a ďalšie kroky:

  • Prisatého kliešťa odstraňujte pinzetou, ktorú pritlačte čo najbližšie ku koži. 

  • Vyťahujte ho plynulým kolmým ťahom smerom od kože, postupujte pomaly a bez točenia. Kliešťa nevykrúcajte prudko do strán, mohli by ste ho pretrhnúť. Najdôležitejšie je nepoškodiť a nerozmliaždiť ho.

  • Nekvapkajte na neho olej, vtedy sa začne dusiť a vyvráti natrávenú krv späť do rany. Treba vybrať celé telo kliešťa aj s hlavičkou.

  • Kliešťa po odstránení nikdy nemliaždite prstami. Hoďte ho do wc misy a ihneď spláchnite, vyhoďte ho do koša v uzavretej nádobe/v uzavretom vrecúšku, prípadne kliešťa dôsledne znehybnite lepiacou páskou a takto ho vyhoďte do koša.

  • Po vybratí miesto prisatia hneď vydezinfikujte. Ak nie je poruke dezinfekčný prostriedok z lekárne (lieh, jódová tinktúra), použite prípravok s obsahom alkoholu. Dezinfikujte aj pinzetu a povrchy, na ktoré dopadla tekutina z poškodeného tela nacicaného kliešťa a poriadne si umyte ruky.

  • Ak sa nepodarí odstrániť kliešťa celého, vyhľadajte zdravotnícku pomoc.

  • Poznačte si pre istotu dátum a pravdepodobnú lokalitu, kde ste mohli kliešťa chytiť. Ak ste ho mohli mať na tele už dlhší čas (zopár dní), poznačte si aj túto informáciu. Tieto informácie môžu byť užitočné pre vášho lekára v prípade, že sa u vás neskôr objavia príznaky, ktoré sú obvyklé v prípade infekcií prenášaných kliešťami. Nasledujúci mesiac venujte pozornosť príznakom ako vyrážka, horúčka, bolesť svalov, bolesť hlavy či opuch a bolesť kĺbov. Ak sa vyskytnú, konzultujte svoj stav s lekárom.

  • Pred kliešťovou encefalitídou chráni očkovanie. Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, ktoré má vysokú účinnosť, sa odporúča vo veku od 1 roka všetkým, ktorí žijú v endemických oblastiach, alebo cestujú do rizikových oblastí.

9 otázok a odpovedí o očkovaní proti kliešťovej encefalitíde

Aká účinná je vakcína proti kliešťovej encefalitíde?

Očkovanie proti kliešťovej encefalitíde je vysoko účinné, výskumy opakovane preukazujú 95- až 99-percentnú účinnosť.

Chráni očkovanie aj pred infekciou KE z nepasterizovaných mliečnych výrobkov alebo len pred infekciou z kliešťa priamo prisatého na telo?

Očkovanie proti KE chráni pred vírusom bez ohľadu na to, či do tela prenikol prostredníctvom kliešťa alebo prostredníctvom nepasterizovaných mliečnych výrobkov.

Môžu kliešte z domáceho zvieraťa preliezť na človeka a infikovať ho kliešťovou encefalitídou?

Infikovaný kliešť môže preliezť z domáceho zvieraťa na človeka a spôsobiť
infekciu KE.

Kedy je najvhodnejší čas dať sa zaočkovať proti KE? Je potrebné dať sa zaočkovať ešte v zime, alebo má očkovanie proti KE zmysel aj v letných mesiacoch?

Kliešte môžu začínať svoju aktivitu pri teplote nad 5°C, prípady KE však evidujeme takmer počas celého roka. Očkovanie proti KE je preto možné realizovať celoročne, aj keď ideálne je začať očkovanie už počas zimných
mesiacov pred zvýšenou sezónnou aktivitou kliešťov.

Kto by sa mal dať zaočkovať proti kliešťovej encefalitíde? Je očkovanie proti KE pre niekoho povinné?

Očkovanie je vhodné vo veku od 1 roka pre všetkých, ktorí žijú v oblastiach, kde sa kliešťová encefalitída vyskytuje
navštevujú krajiny s endemickým výskytom KE trávia väčšie množstvo času v prírode, resp. rekreačne navštevujú oblasti s očakávaným výskytom kliešťov (turisti, cyklisti, rybári, hubári, chatári, kosci,…) konzumujú nepasterizované mlieko či mliečne výrobky (najmä ovčieho a kozieho pôvodu).

Lekár môže rozhodnúť o potrebe očkovania u osôb, ktoré majú v rámci profesie zvýšené nebezpečenstvo nákazy. Ide o zamestnancov lesného a vodného hospodárstva, vrátane:

žiakov a študentov lesníckych učilíšť a škôl,
poľnohospodárskych zamestnancov,
zememeračov,
geológov,
značkárov turistických chodníkov,
zamestnancov horských chát a lanoviek,
zamestnancov rekreačných zariadení,
príslušníkov Policajného zboru a colníkov,
profesionálnych vojakov a vojakov v zálohe povolaných na výkon
mimoriadnej služby,
zamestnancov, ktorí vykonávajú práce spojené s prevádzkou a
údržbou železničných dráh.
Očkovanie je povinné pre laboratórnych pracovníkov, ktorí môžu byť
vystavení vírusu KE.

Ako prebieha očkovanie proti KE? Koľko vakcín a v akom časovom rozpätí je potrebné podať? Čo ak niektorú dávku vynechám, alebo potrebujem odložiť o pár týždňov, bude očkovanie stále účinné proti KE?

Základné očkovanie pozostáva z podania troch očkovacích látok, prvú dávku je najvhodnejšie aplikovať v zimných mesiacoch – v januári alebo vo februári. Druhá dávka sa podáva jeden až tri mesiace po prvej, tretia päť až
dvanásť mesiacov po druhej. Existuje aj skrátená schéma, kedy sa druhá dávka podáva už dva týždne po
prvej. Pred ochorením môžu čiastočne chrániť prvé dve dávky. Kompletné očkovanie chráni minimálne tri roky, po troch rokoch sa odporúča preočkovanie jednou dávkou očkovacej látky. Protilátky sa vytvoria o desať až štrnásť dní po podaní druhej dávky. Podrobnosti o možnosti zaočkovania, aj o prípadných kontraindikáciách
povie pediater alebo praktický lekár pre dospelých. Pokiaľ niektorú z dávok vynecháte, alebo ju dostanete s pártýždňovým oneskorením, očkovanie bude stále mať aspoň čiastočný ochranný účinok. Každá dávka sa počíta, keďže imunitný systém si podanú vakcínu zapamätá vďaka svojim pamäťovým bunkám. To platí aj v prípade preočkovania, ak je interval dlhší ako 3 až 5 rokov - netreba celé očkovanie začínať odznova, stačí sa dať preočkovať 1 dávkou vakcíny proti KE.

Ak človek ochorie na KE a vylieči sa, je už potom proti ochoreniu imúnny, alebo by sa mal tiež preventívne nechať zaočkovať?

V prípade, že KE prekoná osoba v strednom a staršom veku, predpokladaná imunita je dlhodobá. Prekonané ochorenie na KE v mladšom veku však nemusí byť zárukou celoživotnej imunity. Preto sa osobám, ktoré
prekonali ochorenie v mladšom veku, odporúča po 20 až 30 rokoch od prekonania ochorenia kontrola hladiny protilátok v krvi a konzultácia s ošetrujúcim lekárom.

Aké sú kontraindikácie očkovania proti KE?

Precitlivenosť na liečivo alebo na ktorúkoľvek z pomocných látok uvedených v zložení vakcíny na príbalovom letáku. Kontraindikáciou je ťažká precitlivenosť na vaječné a kuracie bielkoviny, ktorá môže u citlivých jedincov spôsobiť závažnú alergickú reakciu. Očkovanie sa musí odložiť, ak osoba trpí stredne závažným alebo závažným akútnym ochorením (s horúčkou, ale aj bez nej).

Súvisiace články