Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Veľký prehľad repelentov: Aké látky obsahujú a viete si ich naniesť správne?
Zdielať na

Veľký prehľad repelentov: Aké látky obsahujú a viete si ich naniesť správne?

Archívna reportáž

Vyberiete si syntetický či prírodný repelent?

Repelent zaisťuje nielen ochranu proti nepríjemnému poštípaniu, ale najmä chráni pred nebezpečnými chorobami prenášanými komármi, kliešťami, muchami či blchami. U nás na Slovensku sú to najmä lymská borelióza a kliešťová encefalitída, v tropických a subtropických oblastiach hrozí nebezpečenstvo malárie, západonílskej horúčky, horúčky dengue, žltej zimnice či nakazenia vírusom zika.

Čo je to repelent? 

Termín „repelent“ pochádza z latinského repellens – zaháňajúci, odpudzujúci. Repelenty fungujú na princípe maskovania telesného pachu, zároveň sú samy o sebe pre hmyzie čuchové bunky nepríjemné, a tým ho odpudzujú. Niekedy môžu byť repelenty tiež v kombinácii s insekticídom, teda s látkou, ktorá hmyz (alebo parazita) priamo zabíja.

Ako správne aplikovať repelent?

Najčastejšie sa stretneme s repelentmi vo forme sprejov či rozprašovačov. V ponuke sú ale aj najrôznejšie gély, tyčinky, krémy, náramky či náplasti. 

Repelenty určené na aplikáciu na pokožku sa aplikujú na nechránené časti tela. Nie pod oblečenie, na podráždenú, spálenú alebo odretú pokožku. Repelenty sa nesmú nanášať ani do okolia očí či úst.

Repelent nevydrží aktívny po celý deň. Preto by ste mali aplikáciu repelentu opakovať tak často, ako odporúča výrobca. Aktivitu repelentu navyše znižuje teplota prostredia (teplota vyššia o 10 stupňov môže znížiť účinok repelentu až o 50 %), potenie, kúpanie, dážď. Spoľahlivosť a dĺžka pôsobenia repelentu závisí od viacerých vecí – napríklad od spôsobu, akým ho aplikujete, od rýchlosti odparovania a vstrebávania na koži a najmä od koncentrácie účinnej látky. Platí, že čím je látka koncentrovanejšia, tým dlhšie bude repelent pôsobiť (pozor, nebude mať ale silnejší repelentný účinok!) .

Repelenty a opaľovanie

Existujú aj opaľovacie krémy s obsahom repelentu. Vzhľadom na to, že opaľovacie prípravky by mali byť aplikované častejšie ako repelenty (po cca 2 hodinách), je však lepšie zvoliť oba prípravky oddelene. Ak nanášate oba súčasne, platí pravidlo najskôr opaľovací krém, potom repelent.

Zvoľte správne oblečenie

  • Do prírody sa vždy vhodne oblečte. Čím viac častí tela bude zahalených, tým má hmyz menšiu šancu zaútočiť.
  • Dôležitá je uzavretá obuv.
  • Vo svetlom oblečení budete pre hmyz menej príťažliví ako v tmavom. Oblečenie a obuv môžete navyše impregnovať niektorým z repelentov, ktoré sú na to určené.

Aké sú najčastejšie používané účinné látky v repelentoch?

Repelenty pre dospelých

V repelentoch určených pre dospelých sa najčastejšie stretnete s látkou označovanou skratkou DEET (N, N – dietyltoluamid), a to v koncentrácii od 5 – 100 %.

DEET bolo vyvinuté na konci druhej svetovej vojny ako účinná ochrana vojakov pred komármi prenášajúcimi maláriu. Pre civilné použitie bolo uvoľnené v roku 1957. S touto látkou je teda skoro šesťdesiatročná skúsenosť. Za ten čas neboli pozorované žiadne závažnejšie vedľajšie účinky na človeka ani na životné prostredie a pri dodržiavaní pokynov pre aplikáciu by táto látka mala byť relatívne bezpečná.

Medzi nežiaduce účinky DEET patrí podráždenie očí a neurologické prejavy, ako je nevoľnosť alebo bolesť hlavy. Tieto prejavy boli však pozorované iba u ľudí vystavených dlhodobému, nadmernému či nevhodnému používaniu repelentov s obsahom DEET.

Na kliešte by mali byť použité min. 20 % koncentrácia, do tropických oblastí 30 – 50 %. Repelent s 30 % koncentráciou by mal zaistiť ochranu asi na 5 hodín. Repelenty s DEET (do 30 %) môžu používať aj deti od dvoch mesiacov, dojčiace a tehotné ženy. Väčšina výrobcov ale pre istotu odporúča použitie repelentu až od 1 roku. Istou nevýhodou DEET je zreteľný zápach a možnosť poškodiť plasty (obrúčky okuliarov, sklíčka hodiniek, fotoaparát), syntetické látky (batohy, oblečenie), lakované či natreté povrchy, ale aj kožu a gumu. Na prírodné materiály (bavlna, vlna, nylon) môže byť aplikovaný bez obáv. 

Pyretroidy (permetrín/deltametrín) – sú to insekticídy, teda látky, ktoré hmyz zabíjajú. Pyretroidy majú širší účinok ostatné látky. Veľmi dobre pôsobia proti kliešťom, dokonca lepšie ako DEET, ďalej proti pavúkom, mravcom, švábom, plošticiam. Permetrín býva súčasťou repelentov určených na odev, obuv, stany či moskytiéry.

V repelentných prípravkoch určených na aplikáciu na pokožku je schválená koncentrácia permetrínu do 0,5 %. Permetrín je síce pre cicavce málo toxický a pokožkou sa takmer nevstrebáva, od jeho použitia sa ale ustupuje z dôvodu toxicity pre ryby a obojživelníky, mačky a zároveň pre podozrenie z karcinogenity. V súčasnej dobe je permetrín skôr nahradzovaný deltametrínom, ktorý vykazuje vyššiu účinnosť proti hmyzu (už pri koncentrácii 0,01 %), a teda stačí použiť oveľa menšie množstvo. Pôsobenie pyretroidov trvá až 2 týždne a vydrží dokonca aj niekoľko praní. Aplikovať by ste ho mali vonku, ďaleko od vodných zdrojov.

Repelenty pre deti

Účinnou látkou v detských repelentoch alebo v repelentoch určených pre jedincov s citlivou pokožkou je najčastejšie niektorá z nasledujúcich látok. Predpokladá sa, že sú menej dráždivé pri zachovaní porovnateľných repelentných vlastností, ako má DEET.

Aplikácia repelentných prípravkov u detí by mala vždy prebiehať pod dohľadom dospelého. Repelenty môžu používať aj tehotné a dojčiace ženy, pre deti mladšie ako 3 mesiace sa odporúča použitie moskytiéry spolu s repelentom aplikovaným na ňu.

Icaridín – niekedy sa dá stretnúť aj so starším označením picaridín. Nevykazuje podráždenie pokožky a očí tak často ako DEET a zároveň nepoškodzuje umelé povrchy a iné syntetické materiály (odevy). 
IR 3535  – nedráždi pokožku, je však veľmi dráždivý pre oči a toxický pre mačky. 
Eukalyptový olej – účinnou látkou je citriodiol alebo PMD, čo je syntetická forma eukalyptového oleja. Kvôli riziku akútnej alergickej reakcie je vhodný až od 3 rokov. 
Okrem použitia týchto látok je možné odpudzovať hmyz aj ďalšími spôsobmi. Účinnosť ale nie je taká vysoká ako u DEET, ktoré je niekedy považované za akýsi štandard, od ktorého sú posudzované vlastnosti ďalších repelentných látok. 

Doplnkové spôsoby ochrany pred hmyzom

Prírodné repelenty – repelentné náramky, repelentné náplasti
Prírodné repelenty obsahujú látky silne aromatické (napr. gáfor, mentol, geraniol, citronellol, atď.). Aróma hmyzu prekáža, a tým ho odpudzuje. Repelentný účinok vykazuje napríklad rozmarín, mäta, levanduľa, cesnak, citronela/citrónová tráva, klinčeky, muškát, tea tree alebo limeta.

Prírodné repelenty bývajú dostupné aj vo forme tzv. repelentných náramkov (je to plastový alebo textilný náramok napustený niektorým z prírodných olejov) alebo repelentných náplastí, ktoré sa prilepia na oblečenie, stan či kočík. Nevýhodou prírodných látok je, že rýchlo vyprchajú, a preto pôsobia len krátkodobo.

Repelenty odháňajúce hmyz ultrazvukom – používa sa taká frekvencia elektromagnetických vĺn, ktorá je pre človeka a domáce zvieratá nepočuteľná, pre hmyz je ale nepríjemná a odpudzuje ho. Prístroje sú väčšinou na batérie a nedosahujú veľké rozmery, aby sa dali nosiť vo vrecku, na opasku či na inom predmete v blízkosti tela. Dostupná je dokonca aj mobilná aplikácia fungujúca na rovnakom princípe.

Vitamín B1 (tiamín) – jeho repelentná účinnosť síce nie je preukázaná štúdiami, je však dokázané, že napríklad ľudia pravidelne konzumujúci pivo sú pre bodavý hmyz menej atraktívni.

Po návrate z prírody

Žiadna forma ochrany proti hmyzu ale nie je stopercentná. Po návrate z prírody sa teda dôkladne prezrite a v prípade, že ste si doniesli „suvenír“ v podobe kliešťa, ho čo najrýchlejšie vytiahnite a všetky časti tela ošetrené repelentom dôkladne opláchnite mydlovou vodou.

Súvisiace články

Najčítanejšie