Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lymská borelióza je zákerná. Pomôže vám len včasná liečba
Zdielať na

Lymská borelióza je zákerná. Pomôže vám len včasná liečba

Archívna reportáž

Uhryznutie kliešťom nikdy nepodceňujte!

Lymská borelióza odvodzuje svoj názov od amerického mesta Old Lyme, v ktorom sa v lete roku 1975 objavili u niekoľkých detí príznaky reumatoidnej artritídy a kožnej vyrážky. Výskumníkom trvalo nasledujúcich šesť rokov, kým objavili príčinu týchto ťažkostí – kliešte infikované baktériou Borrelia burgdorferi. Tieto baktérie sa môžu dostať do nášho tela najčastejšie prisatím nakazeného kliešťa.


Okrem kliešťov (u je to predovšetkým Ixodes ricinus) infekciu zrejme prenáša aj sajúci hmyz, napríklad komáre. Prenos týmto hmyzom však nie je v súčasnosti preukázaný. Borrelie sú zaujímavé tým, že majú oproti iným baktériám dlhý rozmnožovací cyklus, ktorý trvá celé hodiny. Preto má ochorenie pozvoľný, zo začiatku nenápadný priebeh. Ochorenie prebieha v niekoľkých štádiách, nie každý človek však prekoná všetky.

Aké štádiá má borelióza?

Skoré štádium boreliózy

Čo sa vtedy deje:  Príznaky sú nejednoznačné, typický príznak môže byť len na koži

Typické sú preň kožné prejavy.  Jediným typickým príznakom nákazy je jednoliata červená škvrna alebo škvrna s bledým stredom- tzv. erythema migrans . Objaví sa niekoľko dní až týždňov po prisatí  či vytiahnutí nakazeného kliešťa. Zradné však je, že sa taká škvrna nemusí vôbec vytvoriť - infekcia sa potom šíri skryto.
Objaviť sa môžu aj chrípkovité príznaky - únava, teplota, bolesť svalov a kĺbov.

Neskoré štádium boreliózy

Čo sa vtedy deje: Nákaza sa šíri do celého tela  postihuje viaceré orgány a systémy

  • zväčšenie uzlín - typicky sa objavuje na ušnom lalôčiku, bradavkách, alebo na miešku.
  • postihnutie kĺbov (artritída) - najčastejšie sa objavuje zápal kolenného kĺbu, ktorý červenie, opúcha a bolí.
  • postihnutie srdca - prejavuje sa búšením srdca, nepravidelným srdcovým rytmom až zápalom srdcového svalu (myokarditída).
  • postihnutie nervového systému - objavujú sa bolesti hlavy, teploty, nevoľnosť až zvracanie, poruchy citlivosti, poruchy pohyblivosti, až obrna lícneho nervu a zápal mozgových blán.

Chronické štádium boreliózy

Čo sa vtedy deje: Vznikajú dlhodobé následky a trvalé poškodenie. Borrelie ďalej oslabujú nervový systém - objavujú sa problémy ako  sú

  • nervozita,
  • tras,
  • výpadky pamäte,
  • depresia
  • pokračuje postihnutie ďalších kĺbov,
  • dochádza k poruchám imunitných reakcií 
  • objavujú sa aj typické zmeny na koži -stenčená koža s presvitaním ciev.

V súčasnosti nemajú lekári k dispozícii žiadny test, ktorý by jednoznačne potvrdil či vyvrátil, že za zdravotnými ťažkosťami stojí borreliová infekcia. Diagnózu stanovuje lekár na základe stavu  - prítomnosť škvŕn na koži a ďalšie prejavy, pýta sa na pohryznutie kliešťom, prípadne hmyzom. Protilátky slúžia iba ako pomôcka pri stanovovaní diagnózy. Protilátky sa v tele začínajú tvoriť až niekoľko týždňov po nakazení, obvykle je to 4 až 6 týždňov. Ich skorší odber preto nemá zmysel, výsledok by bol negatívny, aj keď by už borrelie boli v tele prítomné.

Borelióza sa lieči v súčasnosti antibiotikami. Platí pravidlo: čím skôr od nákazy sú nasadené, tým vyššia je úspešnosť liečby. U skorých foriem sa úspešnosť pohybuje na hranici 90%, pri neskorých štádiách je to okolo 30%. Najčastejšie sú to: doxycyklín, amoxicilín, azitromycín, klaritromycín, prípadne cefuroxim-axetile. Liečba podľa štádia ochorenia obvykle trvá niekoľko týždňov.

Hoci máme očkovanie proti kliešťovej encefalitíde, očkovanie proti lymskej borelióze neexistuje. Kliešte prenášajú ešte ďalšie ochorenia (napríklad ehrlichiózu), preto uhryznutie liešťom nikdy nepodceňujme. Ak sa objaví typický červený kruh alebo chrípkové príznaky a uhryzol vás predtým kliešť, vždy navštívte lekára.

Súvisiace články

Najčítanejšie