Zatiahnuté, dažďové prehánky
10°
Bratislava
Levoslav
2.10.2024
Mali ste ako malé dieťa zapal pľúc? Podľa vedcov by ste si v dospelosti mali dávať pozor na dýchacie infekcie
Zdielať na

Mali ste ako malé dieťa zapal pľúc? Podľa vedcov by ste si v dospelosti mali dávať pozor na dýchacie infekcie

Rakovinu pľúc mnohí mylne pokladajú za infekciu

Infekcia dýchacích ciest, ako je bronchitída alebo zápal pľúc v detstve, je spojená s vyšším rizikom úmrtia na respiračné ochorenie v dospelosti, naznačuje výskum. Štúdia naznačuje, že deti , ktoré mali infekciu dolných dýchacích ciest vo veku do dvoch rokov, mali takmer dvojnásobnú pravdepodobnosť predčasného úmrtia vo veku 26 až 73 rokov na ochorenia dýchacích ciest. Bez ohľadu na socioekonomické faktory a stav fajčenia, uviedli vedci. Týmto infekciám a ich následkom na zákalde štúdie pripisujú každé piate úmrtie na respiračné ochorenie vo veku 25 až 79 rokov vo Veľkej Británii.


Hoci celkový počet predčasných úmrtí na respiračné ochorenia bol malý, ľudia, ktorí mali zápal pľúc či bronchitídu vo veku dvoch rokov, mali o 93 % vyššiu pravdepodobnosť, že v dospelosti zomrú na respiračné ochorenie.Zistenia naznačujú, že snahy o zníženie detských respiračných infekcií by mohli mať vplyv na riešenie predčasnej úmrtnosti na respiračné ochorenia v neskoršom veku.

Vedúci autor štúdie Dr James Allinson z Imperial College London povedal: „Súčasné preventívne opatrenia pri respiračných ochoreniach dospelých sa zameriavajú najmä na rizikové faktory životného štýlu dospelých, ako je fajčenie. Spojenie jedného z piatich úmrtí dýchacích ciest dospelých s bežnými infekciami o mnoho desaťročí skôr v detstve ukazuje, že je potrebné zamerať sa na riziko ešte pred dospelosťou. Aby sme zabránili pretrvávaniu existujúcich nerovností v oblasti zdravia dospelých, musíme optimalizovať zdravie detí, najmä bojom proti chudobe."

Výskumníci tvrdia, že chronické respiračné ochorenia predstavujú hlavný problém verejného zdravia, pričom v roku 2017 podľa odhadov zomrelo na ne 3,9 milióna, čo predstavuje 7 % všetkých úmrtí na celom svete.

Predchádzajúca štúdia naznačila, že CHOCHP spôsobila väčšinu týchto úmrtí.

Štúdia publikovaná v The Lancet použila údaje z celoštátnej britskej kohorty, ktorá skúmala záznamy o zdraví a úmrtí až do roku 2019. Z 3 589 ľudí v štúdii malo 25 percent infekciu dolných dýchacích ciest pred dosiahnutím veku dvoch rokov. Do konca roka 2019 zomrelo 19 % (674/3 589) ľudí pred dosiahnutím veku 73 rokov. Spomedzi týchto predčasných úmrtí dospelých zomrelo 8 % ľudí na respiračné ochorenie, väčšinou CHOCHP. Po zohľadnení fajčenia a socioekonomických faktorov výskum naznačuje, že deti, ktoré mali infekciu dolných dýchacíh ciest do dvoch rokov, mali o 93 % vyššiu pravdepodobnosť predčasného úmrtia v dospelosti na respiračné ochorenie ako deti, ktoré takéto ochorenie nemali.

Štúdia tiež zistila, že infekcia dolných dýchacích ciest pred dosiahnutím veku dvoch rokov bola spojená iba so zvýšeným rizikom predčasného úmrtia na choroby dýchacích ciest a nie s inými chorobami, ako sú srdcové choroby alebo rakovina.

Súvisiace články

Najčítanejšie