Zatiahnuté
10°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Syndróm, ktorý spôsobuje roztrhnutie aorty aj u mladých ľudí: Trpel ním známy moderátor
Zdielať na

Syndróm, ktorý spôsobuje roztrhnutie aorty aj u mladých ľudí: Trpel ním známy moderátor

Marfanov syndróm je genetické ochorenie spojivového tkaniva, ktoré postihuje okrem iného cievy srdca. Až 9 z 10 ľudí, ktorí ním trpia, má rozšírenú najviac namáhanú cievu v srdci - aortu a tá sa môže roztrhnúť už aj v mladom veku. Títo ľudia majú typický vzhľad- sú zvyčajne vysokí, majú dlhé a tenké ruky a nohy, hlavu, ktorá sa mierne rozširuje od užšej čeľuste smerom nahor. Hoci toto ochorenie je zriedkavé, nie je úplne výnimočné. Bohužiaľ, práve roztrhnutie aorty môže byť prvým príznakom a bez okamžitého lekárskeho zásahu je smrteľné.

Týmto ochorením trpel aj slávny rozhlasový moderátor Michal Tvarožek(78). „Išiel som do kuchyne a zrazu som pocítil prudkú bolesť zozadu na krku. Ešte som prešiel do spálne, zvalil som sa na posteľ a viac neviem,“ povedal v roku 2019 pre týždenník Život. Známemu rozhlasovému novinárovi, ktorý bol okrem zamatového hlasu známy aj svojou vysokou vytiahnutou tenkou postavou, praskla v tom momente aorta. Disekcia aorty (roztrhnutie vnútornej výstelky aorty) sa prejavuje spočiatku najmä prudkými bolesťami chrbta v hornej časti.

Michalovi Tvarožekovi vtedy v roku 2016  život zachránila operácia, zomrel o päť rokov neskôr neskôr na komplikácie svojho zdravotného stavu. Diagnostikovali mu však Marfanov syndróm- diagnózu, na ktorú u neho nikto dovtedy nemyslel. 

Práve toto ochorenie však môžu mať aj mladí športovci, o ktorých si okolie môže myslieť, že len "prudko vyrástli."  Priamo na ihrisku sa roztrhla aorta známemu basketbalistovi z NBA Isiahovi Austinovi. Pre ľudí s Marfanovým syndrómom je vrcholový šport absolútne nevhodný, majú totiž až 250 násobne vyššie riziko roztrhnutia aorty ako zdraví ľudia a túto srdcovú cievu má rozšírenú a menejcennú až 9 z 10 ľudí, ktorí syndrómom trpia. Hoci ochorenie je dedičné a vyskytuje sa v rodinách, až 25 percent prípadov sú deti zdravých rodičov, u ktorých sa mutácia vytvorila.  

AZCH

Súvisiace články

Najčítanejšie