Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fajčíte? Môže vás ohroziť rakovina močového mechúra, kedy spozornieť?
Zdielať na

Fajčíte? Môže vás ohroziť rakovina močového mechúra, kedy spozornieť?

Archívna reportáž

Fajčenie mnohí nahradia závislosťou na jedle.

Ak fajčíte, mali by ste sa mať na pozore a dávať si pravidelne kontrolovať nielen pľúca, ale aj močový mechúr. Cigarety sú totiž príčinou až polovice zhubných nádorov tohto orgánu.


Je zaujímavé, že u mužov je približne 4-krát vyššia pravdepodobnosť vzniku rakoviny močového mechúra ako u žien. Pravdepodobne to však súvisí aj s rizikovými faktormi ochorenia, najmä fajčením, ktoré sa častejšie týka mužov. Hoci v súvislosti s fajčením sa najčastejšie hovorí o rakovine pľúc či hrtana, fajčenie vážne ohrozuje aj močový mechúr.  Fajčenie je najčastejším rizikovým faktorom  karcinómu močového mechúra a  fajčiari majú 4- až 7-násobne vyššiu pravdepodobnosť vzniku tohto druhu nádoru ako nefajčiari.

Až polovica prípadov rakoviny močového mechúra je spôsobená práve fajčením. Pozor na prípadné príznaky by ste si mali dávať aj vtedy, ak ste pracovali v chemickej výrobe, máte nad 55 rokov a tiež vtedy, ak máte časté infekcie močových ciest. Rizikový je tiež pravdepodobne rodinný výskyt a genetická predispozícia. Ak sa nádor zistí skoro, pri kvalitnej modernej liečbe má pomerne dobrú prognózu. V Európe je 5-ročné relatívne prežívanie pri rakovine močového mechúra približne 70%, v jednotlivých krajinách sa pohybuje od 60% do 80%.

Skoré príznaky sú nenápadné

Prvé príznaky nádoru močového mechúra sa často zistia počas bežnej lekárskej prehliadky alebo keď pacient navštívi svojho praktického lekára, pretože sa  mu "niečo nepozdáva", Samozrejme, tieto symptómy môžu byť spôsobené aj inými ochoreniami močových ciest - sú to napríklad infekcie močových ciest, nezhubné nádory, kamene v obličkách alebo v močovom mechúre alebo iné ochorenia obličiek.

Kedy by ste mali spozornieť:

  • Ak máte krv v moči
  • Ak sa zmenilo močenie- máte zrazu ťažkosti s močením, časté nutkanie na močenie alebo nemôžete močiť. Je to spôsobené tým, že zhubný nádor močového mechúra môže brániť odtoku moču z obličky. Nahromadenie moču v obličke môže viesť k jej rozšíreniu (označované ako hydronefróza) a bolesti.

Neskoré príznaky:

Príznaky pokročilého karcinómu môžu byť tiež spôsobené inými ochoreniami, no treba na pri nich myslieť aj na zhubný nádor a dôkladne ich vyšetriť. Sú to:

  • Jednostranná bolesť chrbta
  • Neschopnosť močiť
  • Bolesť kostí
  • Strata hmotnosti
  • Nechutenstvo
  • Pocit únavy alebo slabosti
  • Opuch chodidiel

Súvisiace články