Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
13 príčin, ktoré spôsobujú nočné potenie : Tento príznak nepodceňujte
Zdielať na

13 príčin, ktoré spôsobujú nočné potenie : Tento príznak nepodceňujte

Lymfóm sa môže prejavovať aj nočným potením.

Bežne sa môžete v noci spotiť, keď je vám v izbe teplo.  „Nočné potenie“ však znamená opakované potenie uprostred noci, ktoré vás pravdepodobne zobudí, a niekedy je natoľko intenzívne, že si budete musieť vymeniť posteľnú bielizeň. Zvyčajne to súvisí so zdravotným problémom. Potenie v tomto prípade totiž zmierňuje vyrovnávanie sa tela s chorobou. Pomôcť vám môže nižšia teplota v spálni a ventilátory na cirkuláciu vzduchu. Používajte rýchloschnúce plachty odvádzajúce vlhkosť. Vyhnite sa syntetickým látkam, ktoré nedýchajú. Ak nemôžete zistiť, čo spôsobuje vaše nočné potenie, veďte si denník, o ktorý sa podelíte so svojím lekárom. V ideálnom prípade bude možné liečiť príčinu, a nielen symptóm.

Hyperaktívna štítna žľaza

Zvýšené potenie a citlivosť na telo sú príznaky hypertyreózy. Śtítna žľaza riadi váš metabolizmus, takže keď produkuje príliš veľa hormónov, vaše telo funguje v yvýšenom tempe. Vaša telesná teplota stúpa a môžete byť hladnejší alebo smädnejší, mať zrýchlený pulz alebo sa vám trasú ruky, môžete sa cítiť unavení a rozrušení, môžete dostať hnačku a schudnúť.

Nízka hladina cukru v krvi

Máte cukrovku? Aj keď vaša glykémia môže byť počas dňa v poriadku, počas spánku môže klesnúť. Možno ste mali veľmi aktívny deň alebo ste si večer zacvičili alebo ste mali neskorú večeru. Ak používate inzulín alebo užívate liek na podklade sulfonylmočoviny na zvládnutie cukrovky, môže to byť zodpovedné za vašu nočnú hypoglykémiu. Keď je vaša glukóza pred spaním nižšia ako 140 mg/dl alebo môže klesnúť o niekoľko hodín, dajte si malé jedlo.

Spánkové apnoe

Keď máte tento stav, počas noci nakrátko opakovane prestanete dýchať znova a znova. Pretože vaše telo nedostáva kyslík, môže skĺznuť do režimu „bojuj alebo uteč“, čo spúšťa potenie. Zakaždým, keď musí telo znovu " naštartovať" dýchanie, znamená to aj nával práce pre vaše svaly.. 

Reflux žalúdočnej kyseliny

Pálenie záhy a bolesť na hrudníku  neboli príliš skúmané ako príčina nočného potenia, ale lekári tvrdia, že existuje možná súvislosť. A jeho liečba môže často zmierniť vaše nočné potenie. Jedzte menšie jedlá a nie pred spaním. Vyhnite sa potravinám spúšťacím reflux - ako sú tie, ktoré sú mastné, vyprážané alebo na báze paradajok. Navštívte svojho lekára, ak sú vaše príznaky závažné alebo sa vyskytujú viac ako niekoľkokrát týždenne.

Lymfóm

Mnoho druhov rakoviny môže spôsobiť nočné potenie, ale najbežnejší je lymfóm, ktorý začína v častiach imunitného systému vášho tela, ako sú lymfatické uzliny, slezina, kostná dreň a týmus. Asi štvrtina ľudí s Hodgkinovým lymfómom má nočné potenie a mierne zvýšenú teplotu. Môžu byť tiež unavení, cítit svrbenie a po požití alkoholu ich môže bolieť tam, kde majú nádor. Ľudia s agresívnym alebo pokročilým non-Hodgkinovým lymfómom sa môžu tiež potiť v noci.

Lieky

Veľa liekov môže spôsobiť nočné potenie, vrátane voľnopredajných liekov na zníženie horúčky, ako je acetaminofén a NSAID, ako je aspirín a ibuprofén. Príčinou môžu byť staršie antidepresíva, nazývané tricyklické alebo TCA, ako aj bupropión a venlafaxín, hormonálna substitučná liečba a steroidy ako kortizón a prednizón. Niektoré lieky na glaukóm a sucho v ústach tiež stimulujú potné žľazy. Informujte sa u svojho lekárnika alebo lekára.

Tuberkulóza

Asi polovica všetkých ľudí, ktorí dostanú túto chorobu, má nočné potenie. Môžete mať tiež horúčku, únavu a slabosť,nechuť do jedla a dusivý bolestivý kašeľ.

Úzkosť

Stres, obavy a panika spôsobujú potenie aj počas dňa, takže nie je prekvapením, že úzkosť môže mať rovnaký účinok aj v noci. Nočné mory sú u dospelých menej časté ako u detí, no  môžu spôsobiť búšenie srdca. Ak tieto poruchy pretrvávajú alebo spôsobujú problémy vo vašom živote, vyhľadajte pomoc poradcu, terapeuta alebo svojho lekára.

HIV

Horúčka, boľavé alebo zdurené lymfatické uzliny a bolesť kĺbov sú bežnými príznakmi po tom, ako sa prvýkrát nakazíte vírusom a stanete sa HIV-pozitívnym, no približne 1 z 10 ľudí trpí nočným potením. Ľudia žijúci s HIV, ktorí majúbežné príznaky, ako je strata hmotnosti a hnačka, môžu dostať nočné potenie približne raz týždenne. Môžu to spôsobiť aj infekcie súvisiace s AIDS, ako je mycobacterium avium (MAC, MAI) a cytomegalovírus.

Nádory

Rakovina prostaty, rakovina obličiek a niektoré nádory vo vaječníkoch a semenníkoch (zhubné aj nezhubné) sú bežnými príkladmi toho, čo lekári nazývajú „solídne nádory“, ktoré môžu spôsobiť nočné potenie. Spustiť ich môže aj typ pokročilej rakoviny štítnej žľazy a rakoviny pankreasu. Nočné potenie je klasickým príznakom karcinoidného syndrómu, čo je prejav zriedkavej rakoviny, ktorá sa zvyčajne vyskytuje vo vašom tráviacom systéme alebo pľúcach.

Menopauza

Návaly horúčavy pred a po poslednej menštruácii môže byť ťažké rozlíšiť od nočného potenia. Môžu ich dostať aj mladšie ženy, ktorým boli odstránené oba vaječníky, alebo ktoré prestali menštruovať kvôli chemoterapii. Je pravdepodobnejšie, že sa vyskytnú, keď máte úzkosť, depresiu alebo pijete ak denne pijete alkohol. Ale len preto, že ste žena vo menopauzálnom veku (zvyčajne vo veku od 40 do 50 rokov), nepripisujte vaše nočné potenie iba menopauze.

Infekcia

Infekcie môžu vyvolať nočné potenie. Môžu to spôsobiť niektoré infekcie, ako je bakteriálna endokarditída (infekcia vnútornej výstelky srdca a srdcových chlopní) a osteomyelitída (infekcie kostí). Existujú aj iné zriedkavejšie infekcie, ktoré môžu spôsobiť aj nočné potenie.Váš lekár vás vyšetrí na základe vašich rizikových faktorov, expozície a cestovateľskej anamnézy.

Feochromocytóm

Tento zriedkavý nádor, ktorý rastie v nadobličkách, zvyčajne nie je zhubný, ale môže spôsobiť, že vaše telo produkuje príliš veľa hormónov, ktoré zvyšujú krvný tlak a spôsobujú nočné potenie, bolesť hlavy a zrýchlený pulz. Väčšina ľudí s feochromocytómom je vo veku 20 až 50 rokov. Môžete ho mať napríklad ak váš vysoký krvný tlak nereaguje na liečbu, alebo máte rodinných príslušníkov, ktorí mali toto ochorenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie