Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Sepsa zabíja zdravých dospelých i deti do pár hodín: 5 príznakov , ktoré musíte poznať a okamžite konať
Zdielať na

Sepsa zabíja zdravých dospelých i deti do pár hodín: 5 príznakov , ktoré musíte poznať a okamžite konať

Sepsa je v počiatočných štádiách často mylne považovaná za chrípku. Odborníci odhaľujú, aké sú hlavné príznaky infekcie, ktoré ukazujú, že potrebujete naliehavú lekársku pomoc.

Sepsa si celosvetovo si vyžiada viac životov ako rakovina prsníka, hrubého čreva a prostaty dohromady. Ale čo je to za smrteľný stav, ktorý môže premôcť a zabiť predtým zdravých dospelých a deti v priebehu niekoľkých hodín?

Odborník na sepsu a pediatrický konzultant intenzívnej starostlivosti Dr Colin Begg, správca charitatívnej organizácie Sepsis Research FEAT, vysvetľuje: „Sepsa je hlavnou príčinou vážnych chorôb a úmrtí na celom svete. postihuje najmä deti a starých ľudí, ale stále zostáva jedným z mála chorobných procesov, ktoré môžu zabiť aj zdravého mladého dospelého v priebehu niekoľkých hodín. Sepsa vzniká, keď normálna reakcia tela na infekciu poškodí a premôže jeho vlastné tkanivá a orgány. Môže viesť k šoku, multiorgánovému zlyhaniu a smrti – najmä ak nie je včas rozpoznaná a okamžite liečená.“

Doktor Begg, konzultant z Kráľovskej nemocnice pre deti v Glasgowe, varuje, že sepsa je posledným štádiom väčšiny infekčných chorôb,vrátane covidu, pred smrťou. Každoročne postihuje 47 až 50 miliónov ľudí na celom svete a zabíja najmenej 11 miliónov z nich. Až 20% všetkých úmrtí na celom svete spojených so sepsou.

Úmrtnosť na sepsu v rozvinutých krajinách, ako je Veľká Británia je asi 15%. Mnohí prežívajúci pacienti trpia následkami sepsy, ktoré môžu zahŕňať amputáciu končatín, po zvyšok svojho života.

„Rýchle konanie a včasné vyhľadanie lekárskej starostlivosti môže zachrániť životy, najmä pri primárnej sepse u inak zdravých ľudí,“ zdôrazňuje Begg. „Sepsa zvyčajne začína infekciou, napríklad v hrudníku, koži, moči alebo meningitíde, ale v počiatočných štádiách môžu byť príznaky nejasné a ťažko rozpoznateľné aj pre lekárov a sestry. Niektorí ľudia to opisujú ako pocit, akoby ich zrazil autobus, a často si to mýlia s ťažkými príznakmi podobnými chrípke.“

Colin Graham, prevádzkový riaditeľ spoločnosti Sepsis Research FEAT, vysvetľuje, že biologické procesy, ktoré spôsobujú sepsu, stále nie sú preskúmané a je potrebný ďalší výskum. "Mnoho ľudí si stále neuvedomuje, aká vážna je sepsa," hovorí. „Preto je dôležité zvýšiť povedomie o tomto smrteľnom stave, aby viac ľudí dokázalo rozpoznať príznaky. Sepsa sa môže zameniť za chrípku, pretože príznaky sú niekedy podobné, ale rozdiel je v tom, že ak sa tieto príznaky rýchlo zhoršujú, keď je príčinou sepsa. Najdôležitejšie je rýchlo reagovať a vyhľadať naliehavú lekársku pomoc, pretože to môže zvýšiť šance na prežitie.“

5 príznakov sepsy

Hoci v skorých štádiách sepsa, chrípka a infekcie hrudníka môžu mať podobné príznaky,  existuje 5 kľúčových symptómov sepsy…

1. Vysoká/nízka teplota

Sepsa môže spôsobiť, že sa u pacienta vyvinie vysoká horúčka ako súčasť imunitnej odpovede tela, hoci v niektorých prípadoch má namiesto toho naopak nízku teplotu (hypotermiu). Podchladenie počas sepsy sa považuje za veľmi nebezpečné. Znamená totiž väčšie riziko úmrtia, ako keď pacient dostane horúčku."

2. Nekontrolovaná triaška

Sepsa môže spôsobiť pokles telesnej teploty a silnú triašku, ktorá je jednou z reakcií na boj s infekciou a je to spôsob, akým sa telo snaží zvýšiť svoju teplotu.

3. Zmätok

Sepsa môže spôsobiť akútny zápal a opuch, čo sťažuje dýchanie a vedie k poklesu hladiny kyslíka. Nízke hladiny kyslíka v krvi môžu spôsobiť duševný zmätok a delírium.

4. Vylučovanie malého množstva moču

Ako sepsa postupuje, krvný tlak sa môže veľmi znížiť, čo znamená, že do orgánov tela sa nedostane dostatok krvi a kyslíka.To môže spôsobiť zlyhanie orgánov a keď začnú zlyhávať aj obličky, môže to viesť k poklesu produkcie moču.

5. Škvrnité alebo studené ruky a nohy

Počas sepsy mechanizmus zrážania krvi funguje intenzívnejšie. Živiny sa nemôžu dostať do tkanív na prstoch, rukách, rukách, nohách, chodidlách a nohách a telesné tkanivá začnú odumierať.Na začiatku môže pokožka vyzerať škvrnitá  a môže sa zdať modrastá. V závažných prípadoch sepsy môžu oblasti odumretej kože sčernieť a môže byť potrebné amputovať končatiny.

Človek so sepsou nemusí vykazovať všetky tieto príznaky naraz, a môže mať ďalšie príznaky, ako sú ťažkosti s dýchaním a rýchly tlkot srdca, ktoré sa môžu vyskytnúť, pretože sepsa môže spôsobiť rozšírenie tepien, čo spôsobuje pokles krvného tlaku.To znamená, srdce musí pracovať silnejšie, aby pretlačilo krv ako pri normálnom tlaku.

Samotné tieto príznaky môžu naznačovať iné zdravotné problémy, ale kombinácia dvoch alebo viacerých z nich, ktoré sa postupne zhoršujú, znamená, že musíte okamžite vyhľadať lekársku pomoc, takže zavolajte na číslo 155 alebo choďte do nemocnice! S každou hodinou oneskorenia liečby sa šanca na prežitie podľa odborníkov znižuje o viac ako 7 percent.

Súvisiace články

Najčítanejšie