Skoro jasno
12°
Bratislava
Kvetoslava
24.10.2024
Vedci: Horúčavy môžu zvyšovať riziko potratu
Zdielať na

Vedci: Horúčavy môžu zvyšovať riziko potratu

Domáce zvieratá nie sú pre tehotné ženy problém.

Nový výskum ukazuje, že riziko potratu prudko stúpa so stúpajúcou teplotou. Napríklad koncom augusta je podľa zistení riziko straty tehotenstva o 44 % vyššie ako vo februári.

"Jednou z našich hypotéz je, že teplo môže vyvolať potrat. Teraz ju ďalej skúmame," hovorí Amelia Wesselink, PhD, odborná asistentka epidemiológie na Boston University School of Public Health, ktorá viedla študijný tím. Výsledky štúdie publikovali v máji v časopise Epidemiology

Ona a jej kolegovia analyzovali sezónne rozdiely a výsledky tehotenstva pre viac ako 12 000 žien. Miera spontánnych potratov vyvrcholila koncom augusta, najmä u tých, ktorí žijú na juhu a stredozápade Spojených štátov. Tam bývajú časté extrémne horúčavy, ktoré však v posledných rokoch počas leta sužujú aj európske krajiny. 

Spontánny potrat bol definovaný ako potrat, zamĺknuté tehotenstvo (veľmi skorý potrat, pri ktorom embryo prestane rásť) alebo poškodené vajíčko (embryo sa prestane vyvíjať alebo sa vôbec nevyvinie).

Od roku 2013 do roku 2020 bolo 12 197 žien žijúcich v Spojených štátoch a Kanade sledovaných po dobu až 1 roka v Pregnancy Study Online (PRESTO), internetovej štúdie o plodnosti z Boston University School of Public Health. Účastníčky štúdie odpovedali na otázky o ich príjme, vzdelaní, rase/etnicite a životnom štýle, ako aj na doplňujúce otázky o ich tehotenstve a/alebo potrate. Tie ženy, ktoré podstúpili liečbu neplodnosti, boli zo štúdie vylúčené.

Polovica žien (6 104) uviedla, že počali v prvých 12 mesiacoch pokusu o otehotnenie, a takmer 1 z 5 (19,5 %) z tých, ktoré počali, potratila.

Riziko potratu bolo koncom augusta o 44 % vyššie ako koncom februára, teda v mesiaci s najnižším počtom stratených tehotenstiev. Tento trend bol takmer výlučne pozorovaný u tehotenstiev v prvých 8 týždňoch. Riziko potratu sa koncom augusta zvýšilo o 31 % pre tehotenstvá v ktorejkoľvek fáze.

Iný odborník však varoval, že extrémne horúčavy nemusia byť jediným vinníkom pozorovanej miery spontánnych potratov v lete.

„O príčinách potratu vieme tak málo, že je ťažké spojiť sezónne rozdiely v riziku s nejakou konkrétnou príčinou,“ hovorí David Savitz, PhD, profesor epidemiológie a pôrodníctva, gynekológie a pediatrie na Brown University v Providence, Rhode Island., ktorý pomáhal pri realizácii štúdie. "V lete je nižšie riziko infekcií dýchacích ciest, do úvahy prichádzajú zmeny v stravovaní a fyzickej aktivite a tiež faktory ako sú teplota a slnečné svetlo."

"Musíme byť opatrní pri spájaní letných mesiacov a potratu s tým, že ženy počas leta vykonávajú viac outdoorových aktivít," hovorí Saifuddin Ahmed, PhD, výskumník na Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health v Baltimore. "Hoci štúdia naznačuje, že fyzická aktivita môže hrať úlohu vo frekvencii potratov, žiadna analýza toto tvrdenie nepodporila."

Súvisiace články

Najčítanejšie