Oblačno
Bratislava
Cecília
22.11.2024
Prečo tehotné ženy nejedia bryndzu?
Zdielať na

Prečo tehotné ženy nejedia bryndzu?

Archívna reportáž

Bryndza je veľmi zdavá, pre tehotné ženy však predstavuje riziko.

A nie je to jediná potravina, ktorú by tehotné ženy rozhodne jesť nemali.

Medzi tieto potraviny patria aj surové klobásy, plesňové zrejúce syry, nepasterizované mlieko, ovčí hrudkový syr a bryndza z nepasterizovaného ovčieho mlieka, údený losos, suši zo surovej ryby, vákuovo balené filety z lososov. Pozor si tiež musia dávať na čerstvú zeleninu ako sú zeler, paradajky, či šalát, ktoré boli prihnojované čerstvým hnojom. Dôvodom sú nebezpečné baktérie, ktoré spôsobujú listeriózu. Tá môže byť pre bábätko v brušku smrtiaca.

Čo je listeria ?

Listeria je mikroorganizmus z čeľade Corynebacteriaceae, sú to nepohyblivé tyčinky. Zo 7 rôznych druhov je pre človeka nebezpečná iba Listeria monocytogenes. Je odolná voči vysušeniu, zmrazeniu a ľahko priľne na gumu, sklo, či kov. Listeria monocytogenes je v prírode značne rozšírená; nachádza sa v pôde, vode, rastlinách, fekáliách. Tejto baktérii sa dobre darí pri teplotách 1 až 40 °C, pričom najlepšie podmienky pre svoj rast má pri teplotách 30 až 37 °C, pH 6-9.

Čo je listerióza ?

Listeria monocytogenes spôsobuje ochorenie, ktoré nazývame listerióza. Na človeka sa prenáša priamo pri styku s chorými zvieratami, alebo môžu byť zdrojom nákazy spomínané potraviny, ktoré neprešli tepelnou úpravou.  Vstupnou bránou je poranená koža, sliznica, tráviaca a dýchacia sústava. Inkubačný čas je 1-4 týždne.

Ak sa nakazí tehotná žena, infekcia môže zasiahnuť aj plod. Prejavuje sa potratom, predčasným pôrodom, pôrodom mŕtveho plodu alebo úmrtím novorodenca. Listérie zasahujú najmä pečeň, nadobličky, pľúca a slezinu. Získaná listéria sa nemusí prejaviť vážnejšími príznakmi a žena nemusí vedieť, že sa nakazila. Pri požití kontaminovanej potravy alebo vody sa môže vyvinúť horúčkovité ochorenie podobné týfusu, so zväčšenou slezinou, výražkami a úbytkom bielych krviniek. Niekedy sa môže ochorenie prejaviť ako ťažký hnisavý zápal mozgu alebo ako angína so zdurením podčeľustných uzlín pripominajúcu infekčnú mononukleózu. Pri všetkých prejavoch choroby je rozhodujúci imunitný stav a vek človeka. Najviac sú ohrození starší ľudia, tehotné ženy a ľudia so zníženým imunitným systémom.

Ako môžete zabrániť prítomnosti listérií v potravinách?

  • Potraviny, ktoré sa majú konzumovať po ohriatí, napríklad párky a iné údeniny treba zohriať najmenej na 70 °C a udržiavať ich pri tejto teplote až do konzumácie.
  • Studené pokrmy treba naopak udržiavať v chlade pri teplotách pod 5 °C a pri izbovej teplote ich nenechávať dlhšie ako 2 hodiny.
  • Tehotné ženy, starší ľudia a chorí so zníženou imunitou by nemali párky a mäsové konzervy, ktoré neprejdú varom konzumovať vôbec.
  • Dať jedlo do hladničky nepomôže. Táto baktéria prežíva iba vo vhodnej potravine a množí sa aj pri chladiarenských teplotách
  • Nikdy nepite nápoj z plechovky, ktorú ste predtým dôkladne neumyli! Veko môže byť kontaminované močom potkanov! Rovnako neoblizujte zvonku obaly z konzerv či mliečnych výrobkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie