Jasno
Bratislava
Sergej
22.10.2024
V troch európskych krajinách prvýkrát zaznamenali vírus prenášaný leňochodmi. V Brazílii zabil dve ženy
Zdielať na

V troch európskych krajinách prvýkrát zaznamenali vírus prenášaný leňochodmi. V Brazílii zabil dve ženy

V exotických krajinách hrozí aj parazitárna nákaza.

Vírus pochádzajúci z leňochov a šírený pakomármi bol hlásený prvýkrát v Európe, potvrdili úradníci. Podľa Európskeho centra pre kontrolu chorôb (ECDC) bolo v júni a júli v Európe hlásených 19 importovaných prípadov vírusu Oropouche. Dvanásť bolo hlásených v Španielsku, päť v Taliansku a dvaja v Nemecku.

Choroba sa šíri hlavne uštipnutím hmyzom – vrátane komárov – a má pôvod u leňochov bledých , primátov (okrem človeka) a vtákov . V súčasnosti neexistuje žiadna očkovacia látka na liečbu tohto vírusu, ktorý pochádza z rovnakej rodiny chorôb, ako je vírus zika a horúčka dengue.
Doktor Danny Altmann, profesor imunológie na Imperial College London, pre The Telegraph povedal: „Určite by sme sa mali obávať. Vírusy sa menia a môžu byť nezastaviteľné."

Ohniská vírusu boli doteraz hlásené v niekoľkých krajinách v Južnej Amerike, Strednej Amerike a Karibiku. V roku 2024 boli zaznamenané špecifické ohniská v Brazílii , Bolívii, Kolumbii, Peru a nedávno na Kube. Osemnásť prípadov zaznamenaných v Európe hlásilo nedávnu cestu na Kubu a jeden prípad v Taliansku smeroval do Brazílie.

Oropouche môže spôsobiť bolesti hlavy, nevoľnosť, vracanie, bolesti svalov a kĺbov a občas aj závažnejšie príznaky. Tieto príznaky môžu ustúpiť po štyroch dňoch. ECDC uviedlo, že smrteľné následky sú extrémne zriedkavé a zotavenie z choroby je bežné.

Podľa časopisu Lancet z 25. júla boli v Brazílii po prvýkrát hlásené dve úmrtia spôsobené Oropouche u dvoch mladých žien, ktoré nemali žiadne iné zdravotné ťažkosti. Od januára do polovice júla bolo zaznamenaných viac ako 8 000 prípadov v Brazílii, Bolívii, Peru, Kolumbii a na Kube. Pravdepodobnosť infekcie pre občanov EÚ, ktorí cestujú do oblastí s epidémiou alebo sa v nich zdržiavajú, hodnotí ECDC v súčasnosti ako miernu vzhľadom na vysoký počet prípadov hlásených v Amerike.

Európsky úrad odporučil ľuďom cestujúcim do postihnutých oblastí, aby používali ochranné opatrenia na zníženie rizika uhryznutia, a to pri vonkajších aktivitách aj v inetriéri. To zahŕňa používanie repelentov proti hmyzu a nosenie košieľ s dlhými rukávmi a dlhých nohavíc.

Súvisiace články

Najčítanejšie