Skoro jasno
19°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Týchto 14 chorôb zmení váš mozog : Ako im predchádzať?
Zdielať na

Týchto 14 chorôb zmení váš mozog : Ako im predchádzať?

Alzheimerova choroba postihuje čoraz mladších ľudí

Niektoré situácie a ochorenie postihujú mozog a menia jeho fungovanie - tým pádom aj vaše reakcie, správanie, rozhodovanie či myslenie. Ktoré to sú a ako zlepšiť kondíciu svojho mozgu?

PTSD

Keď prejdete niečím traumatickým, váš mozog spustí reakciu „uteč alebo bojuj“. Väčšina ľudí sa uzdraví sama, no niektorí dostanú posttraumatickú stresovú poruchu. PTSD spôsobuje, že amygdala - časť mozgu, ktorá riadi emócie - je nadmerne aktívna. A znižuje aktivitu vo vašej prefrontálnej kôre, v oblasti rozhodovania. Môže tiež zmenšiť hipokampus, ktorý vytvára spomienky.


Depresia

Depresia neovplyvňuje len náladu. Porucha môže zmeniť mozog. Odborníci tvrdia, že znižuje aktivitu v niektorých oblastiach mozgu, vrátane prefrontálnych lalokov, ktoré sú zapojené do vecí, ako je uvažovanie, osobnosť a úsudok. Jedna štúdia zistila, že ľudia, ktorí boli v depresii viac ako desať rokov, mali o 30% viac zápalov mozgu. To môže viesť k strate mozgových buniek, čo môže spôsobiť problémy s pamäťou a demenciu.  


Mŕtvica

Mŕtvica vzniká, keď sa zastaví prietok krvi do časti mozgu. Spôsobuje trvalé poškodenie mozgu a môže viesť k smrti a invalidite. Vaše príznaky budú závisieť od toho, kde dôjde k mŕtvici. Ak je to na ľavej strane mozgu, môžete mať slabosť alebo necitlivosť na pravej strane tela a hovoriť môže byť tiež ťažké. Ak je vaša mozgová príhoda na pravej strane mozgu, môžete mať slabosť alebo necitlivosť na ľavej strane. 


Zneužívanie alkoholu

Nie je žiadnym tajomstvom, že alkohol ovplyvňuje mozog. Môže spôsobiť rozmazané videnie, nezmyselnú reč a stratu pamäti. Je to preto, že alkohol zabíja mozgové bunky. V dlhodobom horizonte môže nadmerné pitie poškodiť mozog. Výskum ukazuje, že môže zmenšiť aj určité časti vášho mozgu. Niektorí odborníci tvrdia, že ľudia s alkoholizmom majú menší hipokampus – oblasť dôležitú pre učenie a pamäť – ako tí, ktorí často nepijú.


Schizofrénia

Ľudia so schizofréniou majú iný mozog ako ľudia bez tejto duševnej poruchy. Skenovanie ukazuje, že strácajú šivú aj bielu hmotu mozgu. Biela hmota sa nachádza hlboko v mozgu, kde putujú informácie. Sivá hmota ho obklopuje a okrem iného pomáha mozgu spracovávať informácie. U ľudí, ktorí majú schizofréniu, má sivá hmota tendenciu odchádzať ako prvá, pričom biela hmota mizne v dlhšom časovom horizonte.


Alzheimerova choroba

Mozog má bunky nazývané neuróny. „Hovoria“ medzi sebou prostredníctvom chemických a elektrických signálov a posielajú správy do zvyšku  tela. Alzheimerova choroba túto komunikáciu narúša. Predpokladá sa, že rozklad pochádza z nahromadenia dvoch proteínov, amyloidov a tau proteínov. Oba vytvárajú spleť, ktorá môže narušiť prenos informácií v mozgu.


Migréna

Ľudia, ktorí trpia migrénou, majú chybné vedenie v mozgu. Niektoré nervy prehnane reagujú na spúšťače, ako je stres alebo jasné svetlo. To spustí vlnu aktivity, ktorá spôsobí, že chemikálie zúžia krvné cievy v mozgu. To prináša bolesť hlavy a ďalšie príznaky. V priebehu času môžu chronické migrény spôsobiť, že stratíte časť šedej a bielej hmoty.

Aneuryzma mozgu

Aneuryzma je slabé miesto v cieve. Zvyčajne sa vydje ako balónik a naplní sa krvou. Mnohé aneuryzmy vyzerajú ako bobule visiace na tenkej stonke. Často sa tvoria na tepnách v spodnej časti mozgu. Niektoré aneuryzmy vytečú alebo prasknú. To spôsobuje krvácanie v mozgu alebo v oblasti medzi mozgom a jeho výstelkou. Ide o takzvané hemoragické mŕtvice. Môžu začať ako bolesti hlavy, ale môžu viesť k nevoľnosti, záchvatom a smrti.


Otras mozgu

Autonehody, kontaktné športy alebo náraz do hlavy, môže spôsobiť otras mozgu. Pri náraze mozog skĺzne a narazí do vnútra lebky. To môže spôsobiť modrinu mozgu a roztrhnutie nervového tkaniva. Otrasy tiež narúšajú rovnováhu chemických látok v mozgu, poškodzujú funkciu nervových buniek a spúšťajú zápal. Mozog sa zvyčajne zotaví sám, viacnásobné otrasy mozgu však môžu viesť k dlhotrvajúcemu poškodeniu.


Bipolárna porucha

Vedci stále skúmajú zmeny mozgu zodpovedné za intenzívne zmeny nálady pri bipolárnej poruche. Myslia si, že sú výsledkom nerovnováhy neurotransmiterov. Tieto chemikálie posielajú správy medzi mozgovými bunkami. Hrajú úlohu vo fugovaní nálady, spánku a pamäte. Napríklad príliš veľa neurotransmiteru nazývaného noradrenalín môže spôsobiť mániu, zatiaľ čo príliš málo vytvára pôdu pre depresiu.


Roztrúsená skleróza

Keď máte SM, váš imunitný systém útočí na nervy v mozgu a mieche. Biele krvinky poškodzujúi myelín- izolačnú vrstvu okolo nervov. To spôsobuje poškodenie nervov a narúša tok informácií do a z mozgu. V priebehu času sa na nervoch vytvára jazvovité tkanivo a vytvára lézie. Tieto zmeny vedú k veciam, ako je necitlivosť, tras a problémy so zrakom.


ADHD

Odborníci si myslia, že symptómy ADHD, ako je nepozornosť a hyperaktivita, pochádzajú z rozdielneho zloženia mozgu. Výskum ukazuje, že u ľudí s ADHD je menej šedej a bielej hmoty. A čo viac, siete nervových buniek fungujú inak. Tieto siete vysielajú signály do mozgu a zohrávajú úlohu pri pozornosti a sústredení.

Čo robiť pre udržanie kondície mozgu?

Meditácia

Toto cvičenie mysle a tela zmierňuje stres a posilňuje duševné zdravie. Teraz výskum odhaľuje, že môže skutočne zmeniť váš mozog. Jedna štúdia zistila, že meditácia počas 2 mesiacov zvýšila sivú hmotu v častiach mozgu, ktoré kontrolujú emócie a učenie. Meditácia tiež posilňuje spojenie medzi mozgovými bunkami. Môže tiež zmierniť zápal v mozgu a chrániť tak pred Alzheimerovou chorobou.

Cvičenie

Pohyb je dobrý pre telo a mozog. Cvičenie pumpuje krv do mozgu, ktorý dodáva kyslík a živiny. Stimuluje tiež uvoľňovanie proteínov, ktoré udržujú mozgové bunky zdravé a pomáhajú pri raste nových. Výskum ukazuje, že cvičenie môže rozšíriť oblasti vášho mozgu, ktoré kontrolujú myslenie a pamäť.

Súvisiace články

Najčítanejšie