Jasno
21°
Bratislava
Roland
9.5.2024
8 zlých návykov, ktoré poškodzujú váš mozog
Zdielať na

8 zlých návykov, ktoré poškodzujú váš mozog

Archívna reportáž

Mozog poškodzuje aj neliečený vysoký tlak

Mozog je centrálnym počítačom nášho tela. Ak však robíte opakovane veci, ktoré mu škodia, zvyšujete riziko ochorenia mozgu – najmä rôznych foriem demencie a riskujete aj zhoršenie jeho funkcií.

1/8 Málo spíte

Nedostatok spánku môže byť napríklad príčinou demencie, vrátane Alzheimerovej choroby. Najlepšie je spať pravidelne. Ak máte problémy so spánkom, vyhnite sa večer alkoholu, kofeínu a elektronike a začnite s upokojujúcim rituálom pred spaním.

2/8 Trávite príliš veľa času osamote

Ľudia sú predurčení na sociálny kontakt. Dôležitý je skutočný pocit spojenia – ľudia, ktorí ho cítia v kontakte s čo i len s niekoľkými blízkymi priateľmi, sú šťastnejší a produktívnejší. Je tiež menej pravdepodobné, že budú trpieť poklesom mozgových funkcií a Alzheimerovou chorobou. Ak sa cítite sami, zavolajte kamarátom alebo začnite niečo nové – salsa, tenis, kurz jazyka. Niečo, čo zahŕňa iných ľudí.

3/8 Jete príliš veľa nezdravého jedla

Časti mozgu spojené s učením, pamäťou a duševným zdravím sú menšie u ľudí, ktorí majú v strave veľa hamburgerov, hranolčekov, zemiakových lupienkov a sladkých nealkoholických nápojov. Bobule, celozrnné obilniny, orechy a zelená listová zelenina na druhej strane zachovávajú funkcie mozgu a spomaľujú mentálny úpadok. Keď teda nabudúce začnete siahať po vrecúšku čipsov, vezmite si radšej hrsť orieškov.

4/8 Máte slúchadlá prilíš hlasno

So slúchadlami pri plnej hlasitosti si môžete trvalo poškodiť sluch už za 30 minút. Nejde však len o vaše uši. Strata sluchu u starších dospelých je spojená s problémami mozgu, ako je Alzheimerova choroba a strata mozgového tkaniva. Môže to byť preto, že mozog sa musí tak namáhať, aby pochopil, čo sa okolo vás hovorí, že nedokáže uložiť to, čo ste počuli, do pamäte. Stíšte teda hlasitosť – nie viac ako 60 % maximálnej hlasitosti vášho zariadenia – a snažte sa nepočúvať viac ako pár hodín v kuse.

5/8 Nehýbete sa dosť

Čím dlhšie budete bez pravidelného cvičenia, tým je pravdepodobnejšie, že budete mať demenciu. Je tiež pravdepodobnejšie, že dostanete cukrovku, srdcové choroby a vysoký krvný tlak – to všetko môže súvisieť s Alzheimerovou chorobou. Nemusíte začať behať maratóny, stačí polhodina v záhrade alebo rýchla prechádzka po okolí. Dôležité je dopriať si každý týždeň aspoň 150 minút mierneho cvičenia.

6/8 Stále fajčíte

Fajčenie vám môže doslova zmenšiť mozog – a to nie je dobré. Zhoršuje pamäť a dvojnásobne zvyšuje pravdepodobnosť, že dostanete demenciu vrátane Alzheimerovej choroby. Spôsobuje tiež srdcové choroby, cukrovku, mŕtvicu a vysoký krvný tlak.

7/8 Prejedáte sa

Ak jete príliš veľa jedla – dokonca aj ten správny druh jedla – váš mozog nemusí byť schopný vybudovať silnú sieť spojení, ktoré vám pomôžu myslieť a pamätať si. Prejedajte sa príliš dlho a môžete získať nebezpečnú nadváhu, čo môže spôsobiť srdcové choroby, cukrovku a vysoký krvný tlak – to všetko súvisí s problémami mozgu a Alzheimerovou chorobou.

8/8 Príliš veľa zostávate v tme

Ak nemáte dostatok prirodzeného svetla, môžete upadnúť do depresie a vaše myslenie sa spomalí. Výskum tiež ukazuje, že slnečné svetlo pomáha udržiavať váš mozog v dobrom fungovaní.

Súvisiace články

Najčítanejšie