Jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o vitamíne C: Pred prechladnutím vás neochráni, no štartuje mozog
Zdielať na

10 vecí, ktoré by ste mali vedieť o vitamíne C: Pred prechladnutím vás neochráni, no štartuje mozog

Pozor na užívanie multivitamínov.

Vitamín C je dôležitý pre imunitný systém, dokáže kompenzovať znečistenie okolia a získavať by sme ho mali namä z potravín. Ćo treba vedieť o vitamíne C?

1/10 Získate ho z ovocia

Pravdepodobne poznáte pomaranče, grapefruity, citróny a limetky. Ale aj bobule - jahody, maliny, čučoriedky, brusnice. Dobrými zdrojmi sú papája, kivi, ananás, melón, slivky a melón. Dokonca aj banány, jablká a hrušky majú dostatok vitamínu C. Jedzte ich čerstvé a surové. Vitamín C sa pri zahrievaní časom rozkladá.

2/10 Dajte si aj zeleninu

Papriky sú významným zdrojom množstva vitamínu C. Dajte si aj listovú zeleninu – kel, mangold, kapustu. Jedzte  brokolicu, karfiolu a ružičkový kel. Nezabudnite na paradajky, bataty a tekvicu. Ak už musíte variť zeleninu, zostaňte pri varení v pare. Vtedy sa zachová viac vitamínu C.

3/10 Nakombinujte ho 

Vitamín C môže pomôcť vstrebávaniu iných živín z potravín. Preto ich kombinujte- dajte napríklad červenú papriku do špenátového šalátu. Pridajte trochu brokolice do pečenej fazule. Spojte jahody s ovsenými vločkami.

4/10 Prechladnutiu nezabráni

Váš imunitný systém potrebuje vitamín C, aby správne fungoval. Ale veľmi vám nepomôže vyhnúť sa prechladnutiu. Môže však zmiznúť rýchlejšie alebo sa nebudete cítiť tak zle. Pomôže vám však najmä, ak ste ho užívali už predtým, ako ste ochoreli.

5/10 Chráni pred znečistením

Vitamín C vám pomáha zbaviť sa chemikálií, ktoré spôsobujú poškodenie vo vnútri vášho tela. Pomáha kompenzovať účinky znečistenia, cigaretového dymu, slnečného žiarenia a  dokonca pomáha premieňať jedlo na energiu. Pomáha tak telu zostať v dobrom stave a chrániť vás tak pred rôznymi chorobami vrátane Alzheimerovej choroby a rakoviny.

6/10 Zlepšuje stav pleti

Vaše telo potrebuje vitamín C, ktorý mu pomôže pri tvorbe kostí, chrupaviek, kože a svalov (vrátane srdca), väzov, šliach a krvných ciev. Vitamín C je dôležitý pre novú pokožku a tkanivo jazvy, keď sa porežete, a aby sa vám nerobili vrásky.

7/10 Naštartuje váš mozog

Vitamín C pomáha prenášať signály z mozgu do celého tela. Tie ovplyvňujú vašu náladu, pamäť, motiváciu a to, ako cítite bolesť.

8/10 Zlepšuje váš zrak

Vitamín A v mrkve nie je jediná živina, ktorá je dobrá pre vaše oči. Vitamín C môže spomaliť vekom podmienenú degeneráciu makuly (AMD), ale nezabráni ochoreniu. Môže tiež znížiť riziko katarakty-sivého zákalu.

9/10 Pomáha pri liečbe rakoviny

Veľmi vysoké dávky, najmä prostredníctvom infúzií, môžu spomaliť rast a šírenie rakovinových buniek. V niektorých prípadoch môžu pomôcť lepšiemu účinku chemoterapie a ožarovania. Môže to pacientom pomôcť cítiť sa lepšie a mať aj menej vedľajších účinkov. Ale buďte opatrný, môže tiež znížiť účinnosť liečby. Vždy sa informujte u svojho lekára, či to má pre vás zmysel.

10/10 Fajčením sa stráca 

Keď fajčíte, budete mať nižšie hladiny vitamínu C v tele. Snažte sa každý deň získať vitamín C v ovocí a zelenine navyše, aby ste si to vynahradili. Ľudia, ktorí sú žijú s fajčiarmi a pasívne fajčia, sú tiež postihnutí nedostatkom tohto vitamínu a mali by tiež prijímať viac céčka.

Súvisiace články

Najčítanejšie