Jasno
16°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Nebezpečná baktéria: Bežne žije v našich črevách, no môže aj zabíjať
Zdielať na

Nebezpečná baktéria: Bežne žije v našich črevách, no môže aj zabíjať

Baktéria Ecoli je častým dôvodom opakovanýh zápalov močových ciest

E. coli ( Escherichia coli ) je typ baktérie, ktorá normálne žije vo vašich črevách . Nachádza sa aj v črevách niektorých zvierat. Väčšina druhov E. coli je neškodná a dokonca pomáha udržiavať tráviaci trakt zdravý. Ale niektoré kmene môžu spôsobiť hnačku, napadnúť obličky, spôsobiť orgánovú sepsu a aj smrť. Pozor na kontaminované jedlo a znečistenú vodu!

Mnohí spájajú E. coli len s otravou jedlom, z rôznych typov týchto baktérií však môžete dostať aj zápal pľúc a infekcie močových ciest. V skutočnosti je 75 % až 95 % infekcií močových ciest spôsobených práve E. coli. Bakteréria  E.coli je normálnym obyvateľom čreva, a preto sa dostáva do močových ciest.

Niektoré typy E. coli spôsobujú ochorenie tým, že vytvárajú toxín nazývaný Shiga. Tento toxín poškodzuje výstelku čreva. Kmene E. coli, ktoré vytvárajú toxín, sa niekedy nazývajú STEC, čo je skratka pre „E. coli produkujúce toxíny Shiga“.

Jeden obzvlášť zlý kmeň, O157:H7, môže spôsobiť vážne ochorenie. Spôsobuje kŕče v bruchu , vracanie a krvavú hnačku. Je hlavnou príčinou akútneho zlyhania obličiek u detí. Môže tiež spôsobiť život ohrozujúce príznaky, ako sú:

  • Zlyhanie obličiek u dospelých
  • Horúčka
  • Krvácanie
  • Zmätenosť
  • Záchvaty
    Ak máte niektorý z týchto príznakov popri hnačke, mali by ste urgentne vyhľadať pomoc.

Ako sa nakazíte?

Nakaziť sa môžete už pri prehltnutí čo i len malého množstva baktérie E. coli. Čo môže byť zdrojom  nákazy?

Mleté mäso:  Ak zjete mleté ​​mäso, ktoré obsahuje E. coli, a mäso nebolo dostatočne tepelne upravené, aby zabilo baktérie, môžete sa ľahko nakaziť. Pri spracovaní sa do mäsa niekedy dostanú baktérie z čriev zvierat. Stáva sa častejšie práve pri mletom mäse, pretože zvyčajne z viacerých zvierat.
Neupravené mlieko: Môže sa to stať, ak vypijete nepasterizované mlieko, ktoré nebolo zohriate, aby zabilo baktérie. E. coli.sa môže dostať do mlieka z vemena kravy alebo z dojacieho zariadenia.
Zelenina a ovocie: Môžete zjesť čerstvú zeleninu alebo ovocie, ktoré je znečistené vodou, ktorá obsahuje baktérie. Najčastejšie sa to stáva, keď sa trus zvierat zmieša s vodou.
Iné potraviny a nápoje: E. coli môžete dostať aj z nepasterizovaných ovocných štiav a jogurtov a syrov vyrobených zo surového mlieka.
Voda: Prehltnete vodu, ktorá obsahuje E. coli, možno pri plávaní v bazéne, jazere alebo rybníku.
Iní ľudia: E. coli môžete dostať od inej osoby, ktorá ju má, napríklad od dieťaťa. Baktérie sa na vás môžu preniesť aj vtedy, ak upracete riad po infikovanej osobe a potom si poriadne neumyjete ruky predtým, ako sa dotknete úst .
Zvieratá: Nájdete ho v detských zoo alebo na výstavách zvierat na veľtrhoch.
Potraviny: Môžete ich kontaminovať aj vo vlastnej kuchyni, ak nôž alebo doska na krájanie, ktoré sa dotkli tepelne neupraveného mäsa (napríklad kuracieho), sa dostanú do kontaktu s potravinami, ktoré sa budú konzumovať surové (napríklad šalát).

Aké sú príznaky nákazy?

Pravdepodobne sa začnete cítiť zle 2 až 5 dní po nákaze baktériou E. coli. Najčastejšími príznakmi sú:

  • Kŕče v bruchu
  • Hnačka, ktorá môže byť krvavá
  • Nevoľnosť
  • Neustála únava
  • Mierrna teplota

Zdraví ľudia infikovaní E. coli sa zvyčajne cítia lepšie do týždňa. Niektorí ľudia však majú vážnu komplikáciu nazývanú hemolyticko-uremický syndróm, ktorý postihuje obličky. S väčšou pravdepodobnosťou sa to môže stať starším ľuďom a deťom.

Ako sa zisťuje?

Jediný spôsob, ako môže lekár s istotou vedieť, či máte infekciu E. coli, je poslať vzorku vašej stolice do laboratória na analýzu.

Ako sa lieči? 

Našťastie infekcia zvyčajne zmizne sama. Pri niektorých typoch E.coli spojených s hnačkou, ako je vodnatá cestovateľská hnačka, môžu antibiotiká skrátiť dobu, počas ktorej máte príznaky, a môžu sa použiť v stredne závažných prípadoch.

Ale ak máte horúčku alebo krvavú hnačku alebo ak má lekár podozrenie na E. coli produkujúcu Shiga toxín, antibiotiká by ste nemali užívať. Môžu totiž zvýšiť produkciu toxínu Shiga a zhoršiť  príznaky. Je dôležité odpočívať a prijímať veľa tekutín, aby ste nahradili to, čo vaše telo stráca vracaním alebo hnačkou.

Neužívajte voľnopredajné lieky proti hnačke, pretože tým oddialite vylučovanie infekcie z vášho tela. Keď sa začnete cítiť lepšie, najprv jedzte len potraviny s nízkym obsahom vlákniny, ako napríklad:

Krekry
Toast
Vajcia
Ryža
Mliečne výrobky a potraviny s vysokým obsahom tuku alebo vlákniny môžu vaše príznaky zhoršiť.

 Ako sa nenakaziť?

1)Jednou z najdôležitejších vecí, ktoré môžete urobiť, aby ste ochránili seba a svoju rodinu pred E. coli, je umyť si ruky , najmä v týchto situáciách:

  • Pred prípravou jedla
  • Pred prípravou fliaš alebo jedla pre dojčatá alebo batoľatá
  • Predtým, ako sa dotknete čohokoľvek, napríklad cumlíka , ktorý sa dostane do úst malého dieťaťa.
  • Po tom, čo ste použili kúpeľňu alebo vymenili plienku
  • Po tom, čo ste mali kontakt so zvieratami, dokonca aj s vašimi domácimi miláčikmi
  • Po manipulácii so surovým mäsom

2) Infekcii E. coli môžete zabrániť aj tak, že budete obozretní pri potravinách, ktoré majú najväčšiu pravdepodobnosť kontaminácie:

  • Pečte hamburgery, kým nebudú mať vo vnútri 70 stupňov Celzia.
  • Pite iba pasterizované mlieko, džús a mušt.
  • Umyte všetko ovocie a zeleninu predtým, ako ich budete jesť. Buďte obzvlášť opatrní a poriadne umyte listovú zeleninu, ako je šalát a špenát.
    Vo vašej kuchyni vás ochráni niekoľko jednoduchých pravidiel:

Umývanie: Nože, pulty a dosky na krájanie očistite horúcou mydlovou vodou, keď sa ich dotkne surové mäso.

Udržujte surové a varené oddelene: Na jedlo, ktoré jete surové, ako je zelenina a ovocie, používajte iné dosky na krájanie. Nedávajte uvarené mäso späť na ten istý tanier, ktorý ste použili na surové mäso, bez toho, aby ste tanier predtým umyli.

3) Keď plávate, snažte sa neprehltnúť vodu, či už je to bazén, jazero alebo oceán. Môže byť znečistený E. coli z výkalov.  

Súvisiace články

Najčítanejšie