Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ako sa stravovať pri rakovine? Toto sú jednoduché rady od odborníkov
Zdielať na

Ako sa stravovať pri rakovine? Toto sú jednoduché rady od odborníkov

Strava je dôležitou súčasťou liečby rakoviny.

Pri zhubnom ochorení je strava veľmi dôležitá. Telo potrebuje dostatok kalórií a živín, aby zostalo silné. Choroba však môže sťažiť získanie živín pred, počas a po liečbe a rakovina tiež môže spôsobiť nechutenstvo. Podľa odborníkov treba zabudnúť na drastické diéty a stravovať sa ľahko a chutne.

Pred liečbou

  • Začnite sa zameriavať na zdravé potraviny ešte pred začatím liečby. Neviete, ako vás liečba ovplyvní alebo aké vedľajšie účinky môžete mať. Preto je dobré sa už teraz stravovať zdravo. Môže vám to pomôcť cítiť sa lepšie a vaše telo zostane silné.
  • Je to tiež vhodný čas naplánovať si dni, kedy sa vám nebude chcieť robiť nič. Naplňte svoju chladničku a špajzu zdravými potravinami, najmä tými, ktoré potrebujú veľmi málo (alebo žiadne) varenie. Orechy, ovocné výživy, jogurt, vopred nasekané šaláty a hnedá ryža i. Urobte si dávky niektorých svojich obľúbených jedál a tiež ich zmrazte.
  • Môžete tiež poprosiť priateľov a rodinu, ktorí vám môžu priniesť jedlo na prvé dni alebo týždne terapie.

Počas liečby

Môžete mať dni, keď máte pocit hladu, a iné, keď je jedlo to posledné, čo chcete. Počas dobrých dní jedzte veľa bielkovín a zdravých kalórií. To udrží telo silné a zmierni nepríjemné účinky liečby.

Potraviny s vysokým obsahom bielkovín zahŕňajú:

  • Chudé mäso, kuracie mäso a ryby
  • Vajcia
  • Fazuľa, orechy a semená
  • Syr, mlieko a jogurt

Snažte sa zjesť aspoň 2 1/2 šálky ovocia a zeleniny denne. Zahrňte do stravy tmavozelenú a sýto žltú zeleninu a citrusové plody ako pomaranče a grapefruity. Farebné potraviny ako tieto obsahujú veľa zdravých živín. Len ich nezabudnite dôkladne umyť.

Pite veľa tekutín celý deň. Voda je skvelá voľba. Vyskúšajte aj čerstvo vylisovanú šťavu. Dodá vám vitamíny spolu s tekutinou, ktorú vaše telo potrebuje, aby zostalo hydratované.

Nejedzte surové alebo nedostatočne tepelne spracované mäso, ryby a hydinu. Nejedzte potraviny a nepite nápoje, ktoré sú nepasterizované.

Jedzte, keď ste hladní. Ak je to ráno, urobte si z raňajok hlvné jedlo dňa. Ak vaša chuť do jedla v priebehu dňa zmizne, skúste predpísané nutridrinky. Ak je jedlo pre vás boj, zjedzte päť alebo šesť malých namiesto dvoch alebo troch veľkých jedál počas dňa.

Majte po ruke aj malé zdravé maškrty . Jogurt, cereálie, syr a sušienky a polievka sú dobrou voľbou. Ak beriete chemoterapiu, občerstvenie alebo malé jedlo tesne pred jej podaním môže zabrániť nevoľnosti.

Ako jesť pri nežiaducich účinkoch liečby?

Mnoho vedľajších účinkov liečby rakoviny môže znížiť chuť do jedla a sťažiť aj prijímanie potravy. Čo vtedy robiť?

Nevoľnosť /vracanie: Vyhýbajte sa jedlám s vysokým obsahom tuku, mastným alebo korenistým jedlám alebo jedlám so silným zápachom. Jedzte suché jedlá, ako sú sušienky alebo toasty každých pár hodín. Popíjajte číre tekutiny, ako sú bujóny a voda.

Problémy s ústami alebo hrdlom: Pri vredoch, bolestiach alebo problémoch s prehĺtaním sa držte mäkkých potravín. Vyhnite sa všetkým drsným alebo škrabavým a korenistým alebo kyslým jedlám. Jedzte jedlá vlažné (nie horúce ani studené).Na polievky či nápoje použite slamku.

Hnačka a zápcha : Pri hnačke je naozaj dôležité zostať hydratovaný. Pite veľa tekutín a obmedzte potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú celozrnné výrobky a zelenina. Ak máte zápchu, pomaly zaraďte do svojho jedálnička viac potravín s vysokým obsahom vlákniny. Kľúčom k tomuto problému je aj dostatok tekutín.

Zmena chuti: Liečba môže mať vplyv na vaše chuťové poháriky. Veci, ktoré vám predtým nechutili, môžu teraz chutiť dobre. Buďte teda otvorení novým jedlám. Zistite, či máte radi kyslé alebo kyslé, príchute ako zázvor alebo granátové jablká. Skúste korenie ako rozmarín, mäta a oregano 

Zabudnite na "zázračné" diéty

Veľa ľudí ponúka „špeciálne“ diéty, o ktorých hovoria, že pomôžu pri liečbe rakoviny alebo zabránia jej návratu. Možno ste už počuli o "liečbe"šťavami, či surovou stravou. Skôr ako urobíte nejaké zásadné zmeny, poraďte sa so svojím lekárom.

Zatiaľ neexistuje žiadna diéta, ktorá by dokázala vyliečiť rakovinu. Neexistuje ani žiadny výskum, ktorý by dokázal, že akýkoľvek stravovací plán, ako napríklad vegetariánska strava, môže znížiť pravdepodobnosť návratu rakoviny.

Najlepším riešením podľa odborníkov je držať sa vyváženej stravy s chudými bielkovinami, ovocím, zeleninou, celozrnnými výrobkami a nízkotučnými mliečnymi výrobkami. Obmedzte cukor, kofeín, soľ a alkohol.

O stravovaní onkologických pacientov s rakovinou hrubého čreva hovorí aj MUDr. Štefan Pörsök v podcaste od 23,20min.

Súvisiace články

Najčítanejšie