Jasno
18°
Bratislava
Roland
9.5.2024
Ako spoznáte zápal močových ciest u dieťaťa? 10 pravidiel, ktoré musíte dodržať, aby sa infekcia neopakovala!
Zdielať na

Ako spoznáte zápal močových ciest u dieťaťa? 10 pravidiel, ktoré musíte dodržať, aby sa infekcia neopakovala!

Zápaly močových ciest trápia dospelých i deti

Po infekciách dýchacích ciest patria práve infekcie močových ciest medzi často sa vyskytujúce detské ochorenia a zároveň sú aj častou príčinou hospitalizácie detí Vek dieťaťa zohráva významnú úlohu. Najviac infekcií močových ciest sa vyskytuje v prvých dvoch rokoch života.

Prechladnutie je síce jedným z rizikových faktorov, nie je však príčinou infekcie. Najčastejším pôvodcom (70-80%) je baktéria Escherichia coli (E. coli). Prirodzený výskyt tejto baktérie je u zdravého človeka iba v črevách ako súčasť črevnej mikroflóry. Pokiaľ sa však táto baktéria dostane napr. do močových ciest, môže vyvolať zápal. Infekcie močových ciest môžeme rozdeliť na:

Ako sa prejavuje zápal močových ciest u detí? 

Infekcia dolných močových ciest (cystitída)

Zápal postihuje močový mechúr a močovú trubicu. V prvom polroku života prevažujú infekcie u chlapcov (vzhľadom k vyššiemu výskytu vrodených chýb močových ciest), neskôr u dievčat (majú kratšiu močovú trubicu, a tým je ich močový mechúr náchylnejší na prestup baktérií z konečníka).

  • Zápal dolných močových ciest sa vyznačuje niekoľkými typickými príznakmi časté nútenie na močenie,
  • pálenie a rezanie pri močení,
  • bolesti v podbrušku,
  • často tiež krv viditeľná v moči,
  • môže sa objaviť aj teplota.

U veľmi malých detí, ktoré nie sú schopné popísať svoje problémy, patrí k príznakom nepokoj a odmietanie jedla a pitia . Potvrdenie diagnózy je založené na laboratórnych ukazovateľoch a pozitívnom močovom náleze: prítomnosť krvi, bielkovín, bielych krviniek a baktérií v moči. Preto skôr, ako sa stanovuje diagnóza, je nutné odobrať a vyšetriť moč.

Infekcia horných močových ciest (pyelonefritída)

Zápal postihuje močovody a obličky. Ide o oveľa závažnejšiu formu, u malých detí často sprevádzanú vysokými horúčkami. Dieťa býva nepokojné, odmieta jedlo a pitie, zvracia . U väčších detí sa objavuje tupá bolesť v pleciach. Býva mnohonásobne zvýšený zápalový ukazovateľ CRP (CRP = C-reaktívny proteín, jeho hladina v krvi sa zvyšuje u všetkých zápalov bakteriálneho pôvodu).

Ako sa lieči infekcia močových ciest u detí?

Ihneď po odbere moču sa začína antibakteriálna liečba antibiotikami. Ďalej je nutné zaistiť dieťaťu pokoj, teplo a dohliadnuť na pravidelný pitný režim. Dostatok tekutín je dôležitý na to, aby nedochádzalo k zachytávaniu baktérií na sliznici močových ciest.

Používanie urologických čajových zmesí nie je vhodné pre deti do 12-tich rokov z dôvodu obsahu medvedice lekárskej.- (Arcylostaphylosis uva-ursi). Pre obsah účinných látok má silné antiseptické a protizápalové pôsobenie. Medvedica je pri dlhšom užívaní mierne toxická. Vo vysokých dávkach môže spôsobiť nevoľnosť. Nie je vhodná ani pre dojčiace ženy. Môže im spôsobovať zápchu, a preto nie je vhodná pre pacientov trpiacich týmto problémom.

Deťom radšej ponúkajte vodu alebo obľúbený čaj. Sýtené a sladené nápoje, rovnako tak urologický čaj, ktorý dieťa odmieta, nie sú vhodné. Vhodnou alternatívou sú aj brusnicové nápoje , ktoré znižujú pH moču, a tým vytvárajú nepriaznivé prostredie pre množenie baktérií. V lekárni je k dostaniu niekoľko druhov týchto sirupov, ktoré sú vhodné už od 6 mesiacov.

Čo robiť, aby sa infekcia neopakovala?

Infekcia močových ciest síce nepatrí medzi nákazlivé ochorenia, často sa však vracia, a to pokojne aj po niekoľkých dňoch. Aby ste zabránili opakovaným infekciám, je potrebné dozrieť,aby dieťa držiavalo niekoľko pravidiel:

  • liečbu antibiotikami vždy DOKONČIŤ. Aj keď sa dieťa javí ku koncu liečby zdravé a bez problémov, antibiotiká musia dobrať až do konca.
  • dostatočne piť.
  • neprechladiť sa.
  • Močiť pravidelne a nezadržiavať moč.
  • používať bavlnenú spodnú bielizeň.
  • chlapcom preťahovať každý večer pri kúpaní predkožku a opláchnuť ju čistou vodou, dievčatá utierať zásadne v smere od genitálií ku konečníku.
  • u detí nosiacich plienky je potrebné plienku často meniť, zadoček a genitál umyť najlepšie vodou.Časté používanie mydiel a vlhčených obrúskov môže narušiť ochrannú vrstvu sliznice a byť tak bránou na vstup baktérií.
  • kúpať sa v prírode je možné len v čistej vode, ktorá nie je chladná. Pred kúpaním, ale aj po ňom, je nutné sa vymočiť.
  • bezprostredne po prekonanom zápale močových ciest, najmä pyelonefritíde, nie je kúpanie v prírode či verejných bazénoch vhodné.
  • podobne je potrebné zvážiť, či sú pre dieťa v období nasledujúcom krátko po pyelonefritíde vhodné aktivity typu pobyt na letnom tábore, cesta k moru a telesná námaha, najmä šport.

Súvisiace články

Najčítanejšie