Zatiahnuté, dažďové prehánky
11°
Bratislava
František
4.10.2024
7 dôvodov podráždenia oka: Čo vtedy robiť?
Zdielať na

7 dôvodov podráždenia oka: Čo vtedy robiť?

Archívna reportáž

Alergia môže spôsobiť aj podráždenie očí

Oči sú po mozgu naším najzložitejším orgánom. Zo zmyslových orgánov sú navyše tým najzraniteľnejším, preto je veľmi dôležité starostlivosť o ne nezanedbávať. Čo robiť, ak si oči podráždite?

Ako oko reaguje na podráždenie?

  • začervenaním,
  • svrbením (najčastejšie u alergií a zápalu viečok, spojiviek),
  • pálením (pri zápale viečka a syndróme suchého oka),
  • slzením (pri syndróme suchého oka a zápalu),
  • bolesťou,
  • pocitom cudzieho telieska na vnútornej strane horného viečka, alebo na rohovke,
  • rezaním, akoby bol do očí nasypaný jemný piesok (pri zápale spojiviek, odreniny rohovky),
  • vytekaním hnisu (pri infekcii, zápale viečok, spojiviek),
  • opuchom viečok oboch očí (u alergií, ochorení štítnej žľazy, alebo chorôb obličiek).
    Môžete mať aj zalepené riasy a okraje viečok, ktoré bývajú začervenané (pri zápaloch viečok).

Čo môže spôsobiť podráždenie očí?

Podráždenie oči môže byť spôsobené množstvom príčin, medzi ktoré patria:

  • škodliviny obsiahnuté v ovzduší (napríklad pobyt v zafajčenej miestnosti, výpary v bezprostrednej blízkosti zle čisteného krytého bazéna, výpary koncentrovaného bielidla v uzavretom priestore (napríklad kúpeľňa, WC, výťah), a podobne.),
  • dlhodobá práca na PC, alebo sledovanie monitora,
  • reakcia očí na látku, ktorá u dotyčného vyvoláva alergiu,
  • faktory životného prostredia (napr. ozón, prach, slnko, vietor, pobyt v klimatizovaných a umelo vykúrených priestoroch),
  • ultrafialové žiarenie, ktorého zdrojom je slnko pri pobyte pri mori a vo vysokohorských polohách, hlavne na zasnežených pláňach,
  • zváranie elektrickým oblúkom, horské slnko (ortuťová výbojka),
  • poranenia oka,
  • úraz oka,
  • infekcie očí,
  • zápal očí,
  • poleptanie očí
    Príčina podráždenia očí môže byť veľmi rôznorodá, a preto je vždy dobré vystopovať, čo podráždenie očí vyvoláva, aby bolo možné sa vyvolávajúcej príčine vyhnúť. Vo väčšine prípadov podráždenia očí je na mieste, aby ste išli k očnému lekárovi, ktorý vám urobí komplexné očné ošetrenie.

Ako na podráždenie očí vzniknuté v dôsledku pôsobenia škodliviny obsiahnutej v ovzduší v uzavretom priestore?

Ideálnym riešením je, sa takýmto priestorom vyhnú a poriadne ich vyvetrať. Je dobré mať na pamäti, že škodlivina z ovzdušia, ktorá nám dráždi oči, súčasne poškodzuje sliznice v našich dýchacích cestách a navyše škodlivinu vdychujeme do pľúc, a preto sa môže dostať až do nášho krvného obehu.

Ako na podráždenie očí vzniknuté v dôsledku pôsobenia faktorov životného prostredia, ako je ozón, prach, slnko, vietor), pobytu v klimatizovaných a umelo vykúrených priestoroch?

Najlepšie by bolo obmedziť pobyt v prašnom, veternom prostredí či klimatizovaných priestoroch a používať ochranné prostriedky (napríklad slnečné okuliare s dokázaným slnečným filtrom). Vhodné sú aj úpravy denného režimu, ku ktorým patrí dostatočný spánok. Ak trpíte aj syndrómom suchého oka, pridáva sa liečba tohto syndrómu, ktorá patrí do rúk očného lekára.

Ako na podráždenie očí v dôsledku zvýšenej námahy oka ?

Zvýšenú námahu očí so sebou prináša súčasný životný štýl s svojou celodennou prácou na počítači (tzv. office eye syndróm) a niekoľkohodinovým sledovaním televízie (tzv. monitor ey syndróm). Človek, ktorý pracuje na PC, si neuvedomuje, že menej žmurká. Žmurkanie pritom slúži na vlhčenie očí. Zvýšenou námahou očí sa môže rozvinúť tzv. syndróm suchého oka, ktorý sa môže objaviť v každom veku ak jeho rozvoju prispieva starnutie.

Problémy plynúce zo syndrómu suchého oka môžu byť veľmi rozmanité.

  • pálenie,
  • pocit sucha v oku,
  • pocit prítomnosti piesku alebo cudzieho telesa.


V pokročilých štádiách potom chorí udávajú:

  • bolesť,
  • citlivosť na svetlo,
  • začervenanie, alebo svrbenie očí,
  • zhoršené videnie meniace sa počas dňa (časť pacientov),
  • zvýšenú produkciu sĺz, najmä pri veternom počasí av uzavretých priestoroch (časť pacientov).
    Niektoré ťažkosti pacientov, ktoré sprevádzajú syndróm suchého oka, môžu mať aj chorí s alergiou a preto je nutné tieto dve úplne odlišné ochorenia od seba odlíšiť.

Pri syndróme suchého oka je dôležité zvlhčenie očí a vytvorenie slzného filmu na povrchu oka na zabránenie jeho vysychaniu. Na terapiu sú odporúčané lokálne lieky (kvapky, gély, masti (po aplikácii spôsobujú rozmazané videnie, a preto sa odporúčajú na noc). Je treba nájsť také liečivo, ktoré zmierňuje práve vaše ťažkosti. Frekvencia kvapkania je individuálna, podľa stavu ochorenia. Pri častejšom kvapkaní sa radšej odporúčajú preparáty bez konzervačných látok. O výbere konkrétneho lieku by ste sa mali poradiť s lekárnikom alebo s očným lekárom.

Ako na podráždenie očí v dôsledku reakcie očí na látku (alergén), ktorá spôsobuje alergiu?

K podráždeniu očí alergénom dochádza buď v peľovom období (jar, začiatok leta) a je sprevádzané sennou nádchou, alebo môže byť vyvolané celoročne alergénom, ktorý vyvoláva podráždenie očí trvalo, napr. roztoče. Na liečbu podráždených očí sa používajú liečivá proti alergiám vo forme očných kvapiek, alebo kombinácia viacerých liečiv, ktorá zastaví alergickú reakciu. V rámci prevencie vzniku podráždenia alergénom je zásadná dlhodobá liečba. Vždy patrí do rúk lekára (alergológ, alebo očný lekár), ktorý volí spôsob liečby a predpisuje konkrétne liečivá. 

Ako na podráždenie očí v dôsledku ultrafialového žiarenia, resp. zváranie elektrickým oblúkom, alebo horského slnka (ortuťová výbojka)?

Účinok ultrafialového žiarenia sa na očiach objaví s oneskorením 6 – 12 hodín, kedy sa dostavuje slzenie, úporné bolesti očí, sprevádzané kŕčovitým zovretím viečok a výrazná neznášanlivosť svetla. Obdobné príznaky sa pozorujú pri podráždení očí zváraním alebo horským slnkom.

Cieľom liečby je upokojenie prejavov, a preto sa podávajú liečivá proti bolesti, odporúčajú sa studené obklady očí, pobyt v temnej miestnosti a pri silných bolestiach sa aplikujú znecitlivujúce očné kvapky, ktoré predpisuje očný lekár.

Zásadným krokom proti vzniku podráždenia očí je prevencia a ochrana očí okuliarmi so špeciálne upravenými sklami.

Ako na podráždenie očí v dôsledku poleptania?

Poleptanie patrí k častým úrazom. V domácnosti môže dôjsť k poleptaniu očí pri čistení odpadu lúhom (napr. čističom odpadu pod názvom „Krtek“), kedy môže z odpadu nečakane do vzdialenosti až 1 metra vystreknúť horúca voda, v ktorej sa lúh práve rozpustil. Také poleptanie môže mať ťažké a pre oči trvalé následky.

Liečba spočíva v okamžitej prvej pomoci, pri ktorej je postihnuté oko kontinuálne preplachované vodou. Najdôležitejšie je čo najrýchlejšie začať, aby sme zachránili čo najviac poleptaného tkaniva. Pokiaľ sa nám do oka dostala pevná časť z leptajúcej látky, ihneď ju mechanicky odstránime.

Pri prvej pomoci vytočíme telefónne číslo na sanitku (bezplatné volanie 112, alebo 155), mobil si dáme na hlasný odposluch a súčasne s prebiehajúcim telefonátom pustíme z kohútika vodovodu v strednom prúde vodu. Urobíme zo spojených dlaní misku, nalejeme do nej vodu a časť tváre s poleptaným okom ponoríme do vody. Oko, ktoré ich vo vode otvárame a zatvárame. Po chvíľke (cca 5 x otvorenie a zatvorenie oka) vodu v dlaniach vymeníme za novú. Opäť oko ponoríme do vody a otvárame ho a zatvárame. V tejto prvej pomoci pokračujeme do príchodu prvej pomoci. Situáciu rozhodne nepodceňujeme, pretože ide o oko!

Ako na podráždenie očí v dôsledku úrazu alebo poranenia oka?

Medzi najčastejšie úrazy patrí prítomnosť cudzieho telieska na povrchu rohovky. Telieska môžu byť do oka zanesené vetrom, alebo pri pracovnej činnosti (napr. brúsenie, rezanie, hobľovanie a ďalšie rôzne kutilské práce).

Medzi hlavné prejavy patrí pocit cudzieho telieska v oku, slzenie, mierna bolesť, žmurkanie, a zhoršenie zraku. Okolo kovového telieska sa môže v krátkom čase vytvoriť hrdzavý prstenec.

Odstránenie cudzích teliesok z oka spolu s následnou liečbou patrí do rúk očného lekára. Pokiaľ odstraňujeme cudzie teliesko sami, nevieme, či sme ho odstránili úplne a navyše oko následne nemôžeme ošetriť napríklad očnou masťou s obsahom antibiotika.

Ako na podráždenie očí spôsobené infekciou, alebo zápalom?

Infekcie a zápaly očí môžu postihnúť každú časť oka (viečka a slzné kanáliky, spojovku, rohovku, očnice). Pôvodcom infekcie sú vírusy, baktérie, alebo plesne, a preto ich liečba patrí vždy do rúk lekára.

Podľa pôvodcu infekcie, alebo príčiny zápalu sa podávajú liečivá z rôznych skupín, napr. liečivá proti baktériám (antibiotiká), liečivá proti vírusom (antivirotiká), liečivá proti zápalom (kortikoidy, liečivá potláčajúce imunitnú reakciu, biologické liečivá).

Pacienti, ktorí nosia kontaktné šošovky, au ktorých pravdepodobne prebieha zápal spojiviek, by mal ísť k očnému lekárovi, ktorý skontroluje, či sa zápal nerozšíril aj na očnú rohovku.

Infekčný zápal rohovky, ktorý sa prejavuje neznášanlivosťou svetla, slzením, bolesťou a zhoršením zraku, je mimoriadne závažný stav, ktorý je nevyhnutné ihneď intenzívne liečiť, aby sa predišlo ťažkému poškodeniu zraku.

Je možné liečiť podráždenie očí samoliečbou?

Pred rozhodnutím, či podráždenie očí liečiť v rámci samoliečby, je prvoradé zistiť príčinu podráždenia oka a tú odstrániť.

V lekárni je možné si kúpiť očné kvapky proti podráždeniu očí, ktoré odstraňujú začervenanie a pocit rezania v oku (liečivá sťahujú žilky v oku (dekongestíva). Avšak tieto liečivá iba potlačia prejavy podráždenia a neodstránia vlastnú príčinu vzniku podráždenia.

Pri voľbe liečby je nevyhnutné pristupovať individuálne ku každému podráždeniu očí, a to podľa príčiny vzniku ťažkostí.

Napríklad pokiaľ viete, že vám do očí „fúkal vietor“, je možné po porade s lekárnikom skúsiť krátkodobú aplikáciu kvapiek proti podráždeniu očí. Avšak ak sa prejavy po aplikácii očných kvapiek nezlepšia, alebo sú dokonca horšie, je nevyhnutná okamžitá návšteva očného lekára.

Iným príkladom je podráždenie očí pri dlhodobej práci na PC. Kvapky proti podráždeniu očí pomôžu odstrániť prejavy podráždenia, avšak príčinu vzniku neodstránia. V tomto prípade by ste mali navštíviť očného lekára, ktorý zistí, či ide o takzvaný syndróm suchého oka. Pri syndróme suchého oka sa dávajú očné prípravky, ktoré oko zvlhčia.

Súvisiace články

Najčítanejšie