Jasno
21°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
14 dôvodov, prečo ste často unavení: Môžu to byť rôzne choroby i životný štýl
Zdielať na

14 dôvodov, prečo ste často unavení: Môžu to byť rôzne choroby i životný štýl

Nespavosť je jedným z dôvodov chronickej únavy

Únava je nepríjemná a zhoršuje kvalitu života. Čo môže byť príčina, že ste stále unavení?

Príčina únavy č. 1: Nedostatok spánku

Môže sa to zdať ako banalita, ale možno jednoducho príliš málo spíte. To môže negatívne ovplyvniť vašu koncentráciu a zdravie. Dospelí by mali spať sedem až osem hodín každú noc.

Ako to zmeniť: Urobte si zo spánku prioritu a dodržiavajte pravidelný rozvrh. Zakážte si pred spaním notebooky, mobilné telefóny a televízory. Ak máte stále problémy so spaním, vyhľadajte pomoc lekára. Môžete mať poruchu spánku.

Príčina únavy č. 2: Spánkové apnoe

Niektorí ľudia spia dosť, ale únavu im spôsobuje spánkové apnoe. Počas noci sa im nakrátko zastaví dýchanie. Každé zastavenie dýchania ich na chvíľu zobudí, no možno si to ani neuvedomujú. Výsledok je, že trpia nedostatkom spánku napriek tomu, že v posteli trávia osem hodín. Spánkové anoe sa zisťuje v laboratóriách spánku.

Ako to zmeniť: Schudnite, ak máte nadváhu a prestaňte fajčiť. Dajte sa vyšetriť v spánkovom laboratóriu, možno budete potrebovať zariadenie, ktoré vám pomôže udržať vaše dýchacie cesty otvorené počas spánku.

Príčina únavy č. 3: Nedostatok energie

Ak jete príliš málo, spôsobuje to únavu, ale problémom môže byť aj konzumácia nesprávnych potravín. Konzumácia vyváženej stravy pomáha udržiavať hladinu cukru v krvi v normálnom rozmedzí a zabraňuje pocitu malátnosti, keď hladina cukru v krvi klesá.

Ako to zmeniť: Vždy raňajkujte a snažte sa do každého jedla zahrnúť bielkoviny a komplexné sacharidy. Jedzte napríklad vajíčka s celozrnným toastom. Jedzte tiež malé jedlá a občerstvenie po celý deň, aby ste si udržali energiu.

Príčina únavy č. 4: Anémia

Anémia je jednou z hlavných príčin únavy u žien. Strata menštruačnej krvi môže spôsobiť nedostatok železa, ktoré je potrebné,aby červené krvinky mohli kyslík do tkanív a orgánov.

Ako to zmeniť: Pri anémii spôsobenej nedostatkom železa môže pomôcť užívanie doplnkov železa a konzumácia potravín bohatých na železo, ako je chudé mäso, pečeň, mäkkýše, fazuľa a obohatené obilniny.

Príčina únavy č.5: Depresia

Môžete si myslieť, že depresia je len emocionálna porucha, ale prispieva aj k mnohým fyzickým symptómom. Únava, bolesti hlavy a strata chuti do jedla patria medzi najčastejšie príznaky. Ak sa cítite unavení a „na dne“ dlhšie ako niekoľko týždňov, navštívte svojho lekára.

Ako to zmeniť: Depresia dobre reaguje na psychoterapiu a / alebo lieky.

Príčina únavy č. 6: Hypotyreóza

Štítna žľaza riadi váš metabolizmus, rýchlosť, ktorou telo premieňa palivo na energiu. Keď je štítna žľaza nedostatočne aktívna a metabolizmus funguje príliš pomaly, môžete sa cítiť spomalene a pribrať.

Ako to zmeniť: Ak krvný test potvrdí, že máte málo hormónov štítnej žľazy, syntetické hormóny ju môžu znovu naštartovať.

Príčina únavy č. 7: Predávkovanie kofeínom

Kofeín môže v miernych dávkach zlepšiť bdelosť a koncentráciu. Ale príliš veľa kofeínu zvýši srdcovú frekvenciu, krvný tlak a nervozitu. A výskum naznačuje, že príliš veľká dávka skutočne spôsobuje únavu u niektorých ľudí.

Ako to zmeniť: Postupne obmedzte kávu, čaj, čokoládu, nealkoholické nápoje a všetky lieky, ktoré obsahujú kofeín. Náhle vysadenie môže spôsobiť ešte väčšiu únavu.

Príčina únavy č. 8: Skrytý zápal močových ciest

Ak ste niekedy mali infekciu močových ciest (UTI), pravdepodobne poznáte naliehavý poct na močenie a pálivú bolesť, ktorá h sprevádza. Ale infekcia sa nie vždy ohlási takými zjavnými príznakmi. V niektorých prípadoch môže byť jediným znakom únava. Test moču môže rýchlo potvrdiť inkfeciu.

Ako to zmeniť: Antibiotiká vyliečia tento typ infekcie a únava zvyčajne zmizne do týždňa.

Príčina únavy č. 9: Cukrovka

U ľudí s cukrovkou zostáva abnormálne vysoká hladina cukru v krvnom obehu namiesto toho, aby sa dostala do buniek tela, kde by sa premenila na energiu. Výsledkom je telo, ktorému "dochádza dych" napriek tomu, že má dostatok jedla. Ak máte pretrvávajúcu nevysvetliteľnú únavu, opýtajte sa svojho lekára na vyšetrenie krvného cukru.

Ako to zmeniť: Liečba cukrovky zahŕňa zmeny životného štýlu, ako je strava a cvičenie, inzulínová terapia a lieky, ktoré pomáhajú telu spracovať cukor.

Príčina únavy č.10: Dehydratácia

Únava môže byť znakom dehydratácie. Či už cvičíte alebo pracujete sediac za stolom, vaše telo potrebuje vodu, aby dobre fungovalo a ochladzovalo sa. Ak ste smädní, ste už dehydrovaní.

Ako to zmeniť: Pite vodu počas celého dňa, aby bol váš moč svetlo sfarbený. Vypite aspoň dve šálky vody hodinu alebo viac pred plánovanou fyzickou aktivitou. Potom popíjajte aj počas tréningu a potom vypite ďalšie dve šálky.

Príčina únavy č.11: Ochorenie srdca

Keď únava na vás zaútočí pri každodenných činnostiach, ako je upratovanie domu alebo upratovanie záhrady, môže to byť znakom toho, že vaše srdce už nestíha. Ak si všimnete, že je pre vás čoraz ťažšie dokončiť úlohy, ktoré boli kedysi jednoduché, porozprávajte sa so svojím lekárom o možnom srdcovom ochorení.

Ako to zmeniť: Zmeny životného štýlu, lieky a ďalšie terapie môžu dostať srdcové ochorenia pod kontrolu a obnoviť vašu energiu.

Príčina únavy č.12: Porucha spánku pri práci na zmeny

Nočná práca alebo rotujúce zmeny môžu narušiť vaše vnútorné hodiny. Môžete sa cítiť unavení, keď potrebujete byť hore. A môžete mať problémy so spánkom počas dňa.

Ako to zmeniť: Obmedzte vystavovanie sa dennému svetlu, keď si potrebujete oddýchnuť. Spať cez deň by ste mali v tmavej, tichej a chladnej miestnosti. Stále máte problémy so spánkom? Porozprávajte sa so svojím lekárom. Doplnky a lieky môžu pomôcť.

Príčina únavy č. 13: Potravinové alergie

Niektorí lekári sa domnievajú, že skryté potravinové alergie môžu spôsobiť ospalosť. Ak sa vaša únava zintenzívni po jedle, môžete mať miernu neznášanlivosť na niečo, čo jete – nie však dosť intenzívnu na to, aby to spôsobilo svrbenie alebo žihľavku, ale dosť na to, aby ste boli unavení.

Ako to zmeniť: Skúste vylúčiť jedlo jedno po druhom, aby ste zistili, či sa vaša únava zlepší. Môžete tiež požiadať svojho lekára o test na potravinovú alergiu.

Príčina únavy č. 14: CFS a fibromyalgia

Ak vaša únava trvá viac ako šesť mesiacov a je taká závažná, že nezvládate každodenné aktivity, možnou diagnózou je syndróm chronickej únavy alebo fibromyalgia. Oba môžu mať rôzne príznaky, ale hlavným je pretrvávajúce, nevysvetliteľné vyčerpanie.

Ako to zmeniť: Aj keď neexistuje žiadna rýchla liečba CFS alebo fibromyalgie, pacientom sa často zlepší stav,ak dodržiavjú denný režim, zlepšia svoej spánkvé návyky a spustia programu jemného cvičenia.

TIP: Ako rýchlo vyriešiť miernu únavu?

Ak cítite miernu únavu, ktorá nesúvisí so žiadnym ochorením, riešením môže byť cvičenie. Výskum naznačuje, že zdraví, ale unavení dospelí môžu môžu získať významný energetický prírastok zo skromného cvičebného programu. V jednej štúdii účastníci jazdili na stacionárnom bicykli 20 minút miernym tempom. Robiť to len trikrát týždenne stačilo na boj proti únave.

Súvisiace články

Najčítanejšie