Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
10 mýtov a faktov o močovom mechúre: Toto sú skutočné dôvody úniku moču
Zdielať na

10 mýtov a faktov o močovom mechúre: Toto sú skutočné dôvody úniku moču

Archívna reportáž

Problémy s močením môžete mať z viacerých príčin.

Močový mechúr je orgán zhormažďujúci moč, ktorý sa tvorí v obličkách. Je to sval v tvare vaku, ktorý má obsah asi pollitra.Väčšina ľudí pociťuje nutkanie na močenie, keď je naplnený asi spolovice. Väčšina ľudí močí minimálne osemkrát za deň a mximálne raz v noci.

Mýtus: Malý močový mechúr, veľké problémy

Niektorí ľudia obviňujú z častých únikov moču malý močový mechúr, ale jeho normálna „kapacita“ je zriedkakedy skutočnou príčinou takéhoto problému. U zdravých ľudí sa táto kapacita pohybuje od 1 do 2 šálok. Skutočným vinníkom úniku moču sú skôr slabé svaly, vedľajšie účinky liekov, infekcia alebo poškodenie nervov.

Fakt: Močiť dvakrát za noc je priveľa

Jeden výlet na WC počas noci môže byť prijateľný, ale ak potrebujete močiť dvakrát či viackrát, nazýva sa to noktúria - a je čas na prehliadku. Lekár bude chcieť viac informácií: denník chodenia na WC, záznam o množstve tekutín, ktoré ste vypili, a zoznam liekov a známych chorôb. Niektoré možné príčiny zahŕňajú veľa pitia tesne pred spaním, zväčšenú prostatu, základné zdravotné ťažkosti (ako je hypertenzia, artritída, depresia/úzkosť, diabetes mellitus), niektoré lieky a hyperaktívny močový mechúr.

Mýtus: Potrebujete vypiť 8 pohárov denne

Potreba tekutín sa líši v závislosti od vašej veľkosti a aktivity. Možno nebudete potrebovať osem pohárov vody denne. Najlepšia rada pre zdravých ľudí je piť, keď ste smädní a zostať hydratovaní. To zabraňuje prílišnej koncentrácii moču a znižuje riziko vzniku obličkových kameňov.

Fakt: Každý môže mať problémy s močovým mechúrom

Problémy s močovým mechúrom môžu postihnúť mužov aj ženy v rôznych fázach života. Sú bežnejšie v určitých skupinách - vrátane žien, ktoré sú sexuálne aktívne, majú deti alebo sú v menopauze; starší dospelí; muži s anamnézou problémov s prostatou; a ľudia s poranením miechy. Ak máte problémy, mali by ste sa poradiť s lekárom.

Mýtus: Menej piť je najlepšie

Lekári tvrdia, že zdravý močový mechúr by mal zvládnuť normálne množstvo tekutín. Možno by ste skôr mali premýšľať o tom, čo pijete. Kofeín je stimulant močového mechúra. Zvážte zmenšenie  šálky alebo vynechanie koly, ktorá má podobné účinky

Fakt: Nie je to vždy problém prostaty

Častá potreba močenia môže byť spôsobená zväčšenou prostatou, ale môže byť spôsobená aj hyperaktívnym močovým mechúrom). Tieto dva problémy majú podobné príznaky, ale príčiny a liečba sú odlišné. Zväčšená prostata vyvíja tlak na vašu močovú trubicu, hzperaktívnz mechúr je problém s kontrolou svalov. Porozprávajte sa so svojím lekárom o svojich príznakoch a zistite testy, ktoré možno budete potrebovať.

Fakt: Kegelsove cviky sú aj pre mužov

Možno ste počuli o ženách, ktoré robia tieto cviky na kontrolu močového mechúra, ale lekári ich odporúčajú aj mužom. Svaly panvového dna kontrolujú, ako zastavíte a spustíte prúd moču. Na prázdny močový mechúr skúste tieto svaly stiahnuť na 3-5 sekúnd a potom ich uvoľnite. Udržujte žalúdok, zadok a nohy uvoľnené. Každý deň cvičte až tri sady po 10 opakovaní. Kegelsove cviky môžete robiť kdekoľvek a kedykoľvek bez toho, aby si to niekto všimol. Cvičte v ľahu, v stoji a v sede.

Fakt: Tréning močového mechúra môže pomôcť

Tréning močového mechúra je prvým krokom, ktorý pomáha niektorým ľuďom s hyperaktívnym močovým mechúrom. Stanovíte si plán chodení na WC a pokúsite sa odolať prvému nutkaniu ísť medzi nimi. Postupne môžete skúsiť vydržať dlhšie. Spolu s Kegelsovými cvikmi môžu tieto dve metódy znížiť problémy  hyperaktívnym močovým mechúrom na polovicu.

Fakt: Schudnutie môže pomôcť kontrolovať močový mechúr

Zdravý životný štýl môže pomôcť predchádzať a zmierniť niektoré problémy s močovým mechúrom. Lekári tvrdia, že pravidelné cvičenie a cvičenie Kegelsových cvikov môže obmedziť stresovú inkontinenciu, únik spôsobený kašľom, smiechom alebo kýchaním. A keďže priveľa kíl navyše spôsobuje problémy s močovým mechúrom, môže pomôcť aj chudnutie.

Mýtus: Problémy s močovým mechúrom sú normálnym dôsledkom starnutia

Ak vás trápia problémy s močovým mechúrom, poraďte sa so svojím lekárom. Inkontinencia je medicínsky problém – nie je nevyhnutnou súčasťou starnutia. Liečba môže pomôcť s príznakmi a vaším každodenným životom. Váš plán liečby bude závisieť od vášho konkrétneho problému a vášho celkového zdravotného stavu.

Súvisiace články