Skoro jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Máte hyperaktívny mechúr? Naruší vám spánok aj sex!
Zdielať na

Máte hyperaktívny mechúr? Naruší vám spánok aj sex!

Archívna reportáž

Aj muži by si mali dávať pozor na zdravie močových ciest.

Časté močenie, samovoľný únik moču a neustále vyhľadávanie toalety. To všetko sú príznaky hyperaktívneho močového mechúra. Toto nutkanie vie človeku poriadne strpčovať život. Môže sa cítiť trápne, izolovať sa alebo obmedziť svoj pracovný či spoločenský život. Je to nepríjemná záležitosť a veľa ľudí ani nevie o tom, že majú hyperaktívny močový mechúr.

„Hyperaktívny močový mechúr je chronické ochorenie, ktoré postihuje všetky vekové kategórie. Jeho výskyt sa zvyšuje s vekom a vyskytuje sa viac u žien. Typicky sa prejavuje veľmi častým nutkaním na močenie, ktoré je veľmi urgentné a nie je ho možné vôľou oddialiť. Často býva spojené aj s únikom moču,“ vysvetľuje doktorka MUDr. Nikoleta Lédererová z urologickej ambulancie v Bratislave. Hyperaktívny močový mechúr môže mať vplyv na vzťahy, môže narušiť spánok a sexuálny život. Je dôležité vnímať príznaky. Ak trpíte týmto ochorením, je nutné ho liečiť.

Trápi hyperaktívny mechúr aj vás?

  •   Urgencia – Naliehavá potreba na močenie, ktorá je neodkladná a nekontrolovateľná.
  •   Frekventúria – Močenie viac ako osemkrát za deň.
  •   Noktúria – Nočné močenie, viac ako jedenkrát za noc.
  •   Urgentná inkontinencia – Nechcený únik moču hneď po pocite nutkania na močenie, tesne predtým, ako sa dostanete na toaletu.

Čo spôsobuje hyperaktívny močový mechúr?

Vo väčšine prípadov nie je možné príčinu identifikovať. Príznaky hyperaktívneho močového mechúra sú častejšie s pribúdajúcimi rokmi. Nemali by sa však považovať za nevyhnutné následky starnutia. Hyperaktívny močový mechúr môže vzniknúť aj po pôrode alebo po operáciách v oblasti panvy. Je dôležité vedieť odlíšiť iné ochorenia, ktoré môžu spôsobovať podobné, alebo rovnaké príznaky. Sú to napríklad zápal močových ciest, defekt panvového dna, močové kamene alebo nádory močového mechúra. Aj niektoré neurologické ochorenia, napríklad Parkinsonova choroba, skleróza multiplex, stav po cievnej mozgovej príhode, môžu mať okrem iného aj príznaky pripomínajúce príznaky hyperaktívneho močového mechúra,“ dodáva doktorka Lédererová.

Ako sa liečiť? 

Ak sa u vás tieto príznaky vyskytujú, je potrebná návšteva lekára – urológa, ktorý urobí sériu vyšetrení, na základe ktorých nastaví liečbu. Tá sa skladá z dvoch častí: medikamentóznej liečby a behaviorálnej terapie. Pri medikamentóznej liečbe lekár pacientovi predpíše lieky, ktoré najprv užíva mesiac. Ak sa po mesiaci ukáže, že lieky účinkujú, liečba pokračuje aspoň 1 rok. Popri medikamentóznej liečbe je dôležitá úprava životosprávy. Je nutné zmeniť svoje stravovacie návyky a pitný režim, začať cvičiť na posilnenie panvového dna a trénovať svoj močový mechúr. Zároveň je veľmi dôležité vyhýbať sa látkam v strave, ktoré pôsobia dráždivo. Ak fajčíte, mali by ste prestať, alkohol piť iba príležitostne, kávu si dať iba jednu-dve denne. Tekutiny treba piť často v malých množstvách počas celého dňa, nie veľa naraz. Dve hodiny pred spaním sa už neodporúča piť. Ľudia s hyperaktívnym močovým mechúrom sa často obávajú piť, aby nemuseli stále chodiť močiť. Čím je však v moči viac odpadových látok, tým dráždivejšie môže pôsobiť na mechúr.

Každodenné tipy na život s hyperaktívnym mechúrom:

  • Vyhýbajte sa alkoholickým a sýteným nápojom
  • Obmedzte alebo úplne prestaňte s fajčením
  • Vysaďte kofeínové nápoje ako káva, čaj alebo kola
  • Jedzte menej citrusových a exotických plodov
  • Vyvarujte sa korenistým a štipľavým jedlám
  • Udržiavajte správny pitný režim – 1,5 až 2,5 litra denne podľa vašej hmotnosti
  • Precvičujte svalstvo panvového dna (napr. Kegelove cviky)
  • Snažte sa ísť každé 2 hodiny na toaletu
  • 2 hodiny pred spánkom nepite žiadne tekutiny

Súvisiace články

Najčítanejšie