Zatiahnuté
15°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Bolí vás hlava? Problém môže byť v dutinách
Zdielať na

Bolí vás hlava? Problém môže byť v dutinách

Archívna reportáž

Bolesť hlavy súvisí s alergiou

Akoby nestačilo, že vás trápi alergická nádcha, ešte sa k tomu pridá bolesť hlavy. Napadlo vám niekedy, že tieto dve veci spolu môžu súvisieť? Precitlivenosť totiž môže viesť k chronickému zápalu dutín a ten zase k bolestiam hlavy.

Jedna bolesť, mnoho príčin

Výskyt bolestí hlavy vzrastá medzi desiatym a dvadsiatym rokom života. Vtedy sa percento takto postihnutých ľudí ustáli, klesať potom začína zhruba po 40. až 50. narodeninách. Bolesť hlavy nepatrí medzi život ohrozujúce stavy, ale môže veľmi zhoršovať kvalitu života. Zákerné je, že existuje mnoho príčin, ktoré ju môžu vyvolávať. Často preto nie je ľahké prísť na to, o ktorý spúšťač u konkrétneho človeka ide.

Presná diagnóza

Dôvody bolestí hlavy môžu byť aj alergická nádcha a problémy s vedľajšími nosnými dutinami. Tie majú spoločného menovateľa – zápal. Býva rôznej povahy a okrem vlastnej nosovej sliznice postihuje občas už spomínané prinosové dutiny. Nachádzajú sa v niekoľkých kostiach lebky, napríklad v čelnej kosti. S tým môžu súvisieť problémy pri zisťovaní príčin bolesti hlavy – napríklad migrénu totiž často sprevádzajú bolesti hlavy práve v oblasti čela. Odlíšenie nie je pre laika jednoduché a je najlepšie navštíviť lekára, aby od seba tieto dva stavy rozpoznal. Už len preto, že na každú z týchto dvoch príčin bolesti hlavy sa ordinuje úplne iná liečba.

Problém v dutinách

Zápalové stavy sliznice nosovej dutiny a vedľajších nosových dutín nazývame rhinosinusitídy. Možno ich rozdeliť na akútne a chronické. Pôvodcom akútneho zápalu sú najčastejšie baktérie. Pri alergických stavoch vzniku tohto problému nahráva upchatý nos, kvôli ktorému nemôže odtekať hlien. V nose sa hromadí a baktérie sa v ňom množia. Podráždené bunky nosovej sliznice tvoria ako reakciu ešte viac hlienu, tlak v dutinách stúpa a spôsobuje tupú bolesť. Na bakteriálnu infekciu zaberajú antibiotiká, opuch nosa môžu zmierňovať kortikosteroidy a dekongestíva. U 40–50 % ľudí s chronickým zápalom dutín lekári nájdu nejaké alergické ochorenie (najčastejšie práve nádchu alebo astmu). Chronický zápal dutín je taký, keď príznaky zápalu trvajú aspoň 12 týždňov. V prípade alergických príčin  bolesti hlavy sa liečba zameriava na ich potlačenie. Môžu byť ordinované antihistaminiká a kortikosteroidy. Liečba zahŕňa vyhýbanie sa alergénu, ktorý spôsobuje problémy, alebo postupné privykanie naň vďaka desenzibilizačnej terapii.

Čo ukazuje na bolesť hlavy spôsobenej zápalom dutín?  

  • Bolesť hlavy, konkrétne čela, a zároveň bolesť v oblasti tváre, uší alebo zubov.
  • Problémy s bolesťou hlavy a prejavy zápalu sa objavili v rovnakom čase.
  • Bolesť hlavy a/alebo bolesť v oblasti tváre sa objaví do 7 dní po úspešnej liečbe zápalu.

Mnoho ľudí, ktorí sa domnievajú, že trpia bolesťou spôsobenou zápalom dutín, v skutočnosti zažíva záchvaty migrény. Existuje tiež určité spojenie medzi migrénami a alergiou. Posúdenie všetkých možných súvislostí a určenie správnej príčiny bolesti hlavy je úlohou lekára, preto sa na neho urýchlene obráťte.

Súvisiace články

Najčítanejšie