Skoro jasno
24°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
13 najčastejších problémov s očami: Čo znamenajú?
Zdielať na

13 najčastejších problémov s očami: Čo znamenajú?

Archívna reportáž

Glaukóm môže spôsobiť aj začervenanie očí.

Príznaky súvisiace s očami sú často nepríjemné a obťažujúce. Viete však, čo znamenajú?

1/13 Červené alebo krvavé oči

Drobné krvné cievy vo vašom oku sa môžu rozšíriť alebo prasknúť, keď sú podráždené alebo infikované. Môže to byť aj príznak alergie alebo suchosti oka. Je to celkom bežné a začervenanie často zmizne bez liečby. Zranenie oka, glaukóm a rezné rany, škrabance a rany na rohovke môžu byť vážnejšie dôvody začervenania. Poraďte sa so svojím očným lekárom, ak vás oko bolí alebo sa stav nezlepší za deň alebo dva, alebo ak máte problémy s videním.

2/13 Pálenie alebo štípanie očí

Často je to príznak unavených alebo podráždených očí, pravdepodobne zo sennej nádchy, prachu alebo dymu. Môže to byť aj príznak blefaritídy- nahromadenia baktérií, ktoré spôsobujú drobné hrudky hnisu podobné lupinám na očných viečkach. Páleníma štípaním s atiež prejavuje syndróm suchého oka, keď vaše oči netvoria kvalitné slzy alebo ich  nie je dosť. Závažnejším problémom je zapálená rohovka, známa aj ako keratitída.

3/13 Kúsky hnisu - "karpiny"

Keď slzy a mastný film zaschnú, môžu na vašich viečkach alebo mihalniciach zanechať lepkavú kôrku. Malé množstvo, keď sa zobudíte, je normálne, ale ak máte týchto hrudiek viac ako zvyčajne, sú žlté alebo nazelenalé alebo máte aj iné príznaky,možno máte zablokovaný slzný kanálik či infekciu očného viečka-blefaritídu. Zablokované slzné kanály môžu viesť k nahromadeniu sĺz a tekutín v očiach. Blefaritída zase môže spôsobiť problémy s mazovými žľazami.

4/13 Suché alebo svrbiace oči

Podráždenie oči je často spôsobené alergiami, liekmi, nosením kontaktných šošoviek, starnutím, chorobami ako artritída a tiež únavou očí pri používaní počítača. Pomôcť môžu očné kvapky. Hľadajte také, ktoré hydratujú oči- ted umelé slzy. Nepoužívajte protizápalové kvapky na začervenanie. Ďalším spôsobom, ako si uľaviť, je priložiť si na oči studený obklad. Nikdy by ste si nemali pretierať svrbiace oko-môžete si tam zaniesť infekciu. Ak to nezmizne, navštívte lekára, ktorý vám pomôže liečiť príčinu, nielen symptóm.

5/13 Napuchnuté oko

Často je ľahké zistiť, čo opuch spôsobuje - od alergiíí alebo inej infekcie alebo zápalu až po jačmeň, vredy na rohovke alebo krvný výron v oku po zranení. V ojedinelých prípadoch môže ísť o problémy so štítnou žľazou. Často opuch prechádza sám. Ak trvá dlhšie ako 24 hodín alebo ak máte problémy so zrakom, ihneď zavolajte svojho lekára.

6/13 Vodnaté oči

Slzy sú dobrá vec. Udržujú oči vlhké a pomáhajú zmyť z ich povrchu to, čo tam nepatrí. Keď máte slziace oči, znamená to, že buď máte priveľa sĺz, alebo nemôžu normálne odtiecť. Slzenie môže prejsť samo, napríklad ak odídete z veterného prostredia.Príčinou však môže byť infekcia, rez alebo škrabnutie alebo zablokované slzné kanály. Určite by ste mali navštíviť lekára, ak vás bolia oči, máte problémy s videním alebo máte pocit, že máte niečo v oku.

7/13 Zášklby viečok

Žmurkanie je spôsob, akým si rozotierate slzy po povrchu očí. Malé, neúmyselné pohyby očného viečka sú bežné a môžu sa zastaviť, keď si viac odpočiniete alebo znížite príjem kofeínu. Ak sa vám bezdôvodne zatvárajú očné viečka (blefarospazmus), ktorý môže trvať hodiny, alebo keď sa vám jednu strana tváre stiahne (hemifaciálny kŕč), ihneď vyhľadajte lekára- môže ísť o vážny zápal tvárového nervu alebo cievnu mozgovú príhodu.

8/13 Jačmeň-zápal mihalnic

Jačmenné zrno čiže hordeolum je infekcia mazovej žľazy pri mihalnicovej folikule na očnom viečku, ktorá sa upchá nečistotami alebo odumretými kožnými bunkami. Vo väčšine prípadov sú za ňu zodpovedné baktérie zvané stafylokoky. Jačmenné zrno bývajú bolestivé hrčky na mihalniciach alebo pod viečkom. Môže to byť lákavé, ale nikdy ho neskúšajte vytlačiť. Namočte čistú handričku do teplej vody, potom ju podržte na oku asi 10 až 15 minút a oko jemne masírujte. Urobte to trikrát až päťkrát denne. Ak to nepomôže, navštívte svojho lekára,aby vám predpísal antibiotické kvapky.

9/13 "Niečo" v oku

Nešúchajte si oko! Ak oči ešte neslzia, môže vám pomôcť viac žmurkania alebo používanie umelých sĺz. Slzy tiež uľahčia posúvanie očného viečka po oku v prípade, že je zapálené. Upokojujúca môže byť aj teplá handrička na očiach. Ak sa pocit cudzieho predmetu do niekoľkých hodín nezlepší, navštívte očného lekára. Môže to byť infekcia, poškriabaná rohovka alebo niečo iné, kvôli čomu budete potrebovať lekársku pomoc.

10/13 Žlté oči

Ak sú vaše očné bielka žlté, je to znamenie, že máte zápal pečene- hepatitídu. Toto ochorenie pečene môže byť zneužívania alkoholu, žlčových kameňov a zriedkavo aj rakoviny. Okamžite navštívte lekára. Žlté škvrny vo vašich očiach sú pravdepodobne výrastky nazývané pinguecula (bielkovina, tuk alebo vápnik) alebo pterygium (mäsité tkanivo). Zvyčajne ich nemusíte liečiť, pokiaľ vás neobťažujú alebo nezasahujú do vášho videnia.

11/13  Rozdielne zrenice

U väčšiny ľudí sa zrenica v strede oka zväčšuje alebo zmenšuje, aby kontrolovala, koľko svetla vstupuje do oka. Niekedy sa však zdá, že je zaseknutá : široko otvorená (mydriáza) alebo stihnutána malú bodku (mióza). Alebo obe oči nemusia mať rovnakú veľkosť. Tieto problémy môžu vznikať z rôznych dôvodov vrátane poškodenia nervov, migrény, liekov alebo operácie očí. Každopádne, lekár musí zisť, či ide o vážny alebo neškodný problém.

12/13 Škúlenie a tupozraké oko

Keď oči nesmerujú rovnakým smerom, posielajú do mozgu rôzne obrazy, ktorý sa tak naučí ignorovať informácie zo slabšieho alebo „lenivého“ oka. Strabizmus alebo škúlenie postihuje 1 z 25 detí. Niekedy okuliare narovnajú oči a pomôžu im spolupracovať, môže byť však potrebná operácia na úpravu nevyvážených očných svalov.

13/13 Ovisnuté viečko

Očné viečko, ktoré ovislo vekom a visí tak nízko, že vám blokuje zrak, sa väčšinou dá opraviť kozmetickou chirurgiou. Keď sa však tento problém objaví náhle, môže to byť príznak mŕtvice, mozgového nádoru, svalového ochorenia alebo nervových problémov. Ak sa tento pokles objaví v priebehu niekoľkých hodín alebo dní, ihneď zavolajte svojho lekára.

Súvisiace články