Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Viete si správne aplikovať očné kvapky, masti a gely? Pomôžu vám tieto rady!
Zdielať na

Viete si správne aplikovať očné kvapky, masti a gely? Pomôžu vám tieto rady!

Archívna reportáž

Nepoužitý očný prípravok vždy vráťte do lekárne

Približne 20 percent ľudí vôbec nedokáže aplikovať očné prípravky sebe samým. Prekážkou môže byť trasenie rúk, zlý zrak alebo jednoducho len strach. Ak patríte medzi nich, nehanbite sa a požiadajte o pomoc niekoho iného. Zrakom získavame asi 80 percent vnemov z okolia, a pokiaľ nám jeho kvalitu čokoľvek zhoršuje, mali by sme urobiť maximum pre to, aby sme si oči udržali v čo najlepšej forme. Správna aplikácia očných prípravkov je jedným z nevyhnutných opatrení.

Dbajte vždy na to, aby ste dodržali predpísaný časový interval aj dĺžku podávania lieku. Len správna a pravidelná aplikácia zaistí,že sa budete liečiť efektívne.. V prípade zeleného zákalu môžete predísť operácii aj nevratnému poškodeniu zrakového nervu. Rovnako tak syndróm suchého oka alebo napríklad senná nádcha nemusia byť trvalou nepríjemnosťou, existuje množstvo riešení!

Kvapky, masť či gél?

Očné kvapky, gély a masti slúžia najčastejšie na liečbu syndrómu suchého oka, zápalov, alebo zeleného zákalu (glaukómu), na diagnostické účely alebo ako doplnok pri chirurgických výkonoch. Vpravenie týchto liekov do oka sa odborne označuje ako instilácia.

Očné kvapky majú vodný alebo olejový základ, môžu (ale nemusia) obsahovať jednu alebo viac  účinných látok a ďalej látky, ktoré upravujú napríklad ich tekutosť, povrchové napätie a pH, prípadne antimikrobiálne prísady, zaisťujúce sterilitu prípravku .

Pozor, použiteľnosť týchto prípravkov po ich otvorení sa  môže pohybovať od jedného mesiaca až po pol roka (napríklad u niektorých zvlhčujúcich očných kvapiek).

Kvapky predstavujú relatívne pohodlnú formu aplikácie liečivej látky na očnú buľvu alebo spojovku. Musíte si ich však kvapkať pomerne často, aby sa dosiahol požadovaný efekt. Hstejšie kvapky lepšie priľnú k povrchu oka, nemusíte si ich teda kvapkať tak často. Niektorí ľudia ich však znášajú horšie.    

Masti a gély majú pre uvoľňovanie účinnej látky vhodnejšie vlastnosti, ich aplikácia cez deň je však nevýhodnejšia, pretože na čas "zahmlia" oko.

13  rád ako si správne aplikovať očné prípravky 

1.Najprv skontrolujte expiráciu a uistite sa, že ste prvý, kto prípravok používa. Nepoužívajte prípravky, ktoré nájdete doma alebo v práci, sú už otvorené a neviete, kto pred vami ich použil alebo ako dlho sú otvorené, mohli by vám viac uškodiť ako pomôcť.

2. Na škatuľku si poznamenajte dátum otvorenia. Použiteľnosť očných prípravkov je po otvorení výrazne kratšia, než je uvádzaný dátum expirácie, a to väčšinou mesiac, maximálne pol roka – môžete si teda poznamenať aj dátum, do ktorého najneskôr je možné prípravok použiť.

3. Ak si liečite zápal oka, riaďte sa dĺžkou liečby, ktorú určil lekár. Antibiotické prípravky je nutné aplikovať pravidelne. Akékoľvek nespotrebované prípravky, ktoré vám po ukončení liečby zostanú, hoci sú ešte nejakú dobu použiteľné, neschovávajte, ale vráťte do lekárne. Keby ste ich chceli niekedy v budúcnosti v rámci samoliečby použiť, s veľkou pravdepodobnosťou by ste si len uškodili!

4. Starostlivo si umyte ruky vodou a mydlom. Pokiaľ nosíte kontaktné šošovky, zrejme ich budete musieť vybrať (len niektoré zvlhčujúce očné kvapky je možné použiť spolu s kontaktnými šošovkami bez ich vybratia z oka). Vrátiť ich môžete po cca 15 minútach.

5. Ak máte obavy, či sa trafíte, môžete sa postaviť pred zrkadlo.

6. Pripravte si očné kvapky a pred otvorením ich pre istotu pretrepte. Niektoré kvapky môžu byť vo forme suspenzie, to znamená, že obsahujú častice, ktoré sa nerozpúšťajú a pri státí sa usadzujú na dne fľaštičky, pretrepaním ich rovnomerne rozptýlite.

7. Zakloňte hlavu a pohľad smerujte nahor. Obe oči majte otvorené.

8. Stiahnite si jednou rukou spodný okraj viečka a zo vzdialenosti približne 5 centimetrov kvapnite do priestoru medzi okom a viečkom jednu kvapku. Snažte sa pritom nedotknúť aplikátorom ani oká, ani rias. Jednak by mohlo dôjsť ku zaneseniu infekcie do lieku a jednak by ste mohli spôsobiť častejšie žmurkanie, a tým predčasné vyplavenie liečiva z oka.

9.Pokiaľ si nie ste istí, či ste sa trafili, môžete ihneď prikvapnúť ďalšiu kvapku. Nemusíte sa obávať, že si dáte väčšiu dávku, oko viac ako jednu kvapku naraz nepojme a nadbytok vytečie. Niektoré aplikátory môžu vytvoriť väčšiu kvapku, než je oko schopné udržať, nadbytok teda môže vytiecť aj v prípade, že kvapnete iba raz.

10. Oči zavrite a nechajte kvapku, aby sa zvoľna po povrchu oka rozprestrela. Zároveň si prstom jemne stlačte vnútorný kútik oka na cca 1 minútu (v prípade kvapiek určených na liečbu zeleného zákalu sa odporúča aspoň 3 minúty). Zabránite tým predčasnému odtoku kvapiek slzným kanálikom .

11. V prípade, že máte aplikovať viacero druhov kvapiek po sebe, je potrebné nechať medzi jednotlivými prípravkami aspoň 5 minút, aby sa účinná látka predčasne nevyplavila a aby jednotlivé prípravky navzájom neovplyvnili svoj účinok. 

12. Ak používate masť, po prvom otvorení sa neodporúča aplikovať ju priamo do oka, ale vytlačiť cca 1 - 2 centimetre mimo (napríklad. do pripravenej papierovej vreckovky.) Môžu tam totiž zostať zvyšky po otvorení obalu, alebo môže vytekať redší obsah.

13. Do oka, teda do spojovkového vaku, ktorý vytvoríte rovnakým oddialením spodného viečka od oka ako v prípade aplikácie kvapiek, naneste cca 2 cm masti (alebo gélu) smerom od vnútorného kútika oka k vonkajšiemu. Pokiaľ máte aplikovať kvapky a zároveň masť, masť nasleduje až po kvapkách. Najčastejšie sa však používajú kvapky na deň a masť na noc. Je to preto, lebo masť zahmlieva zrak

Čo je dobré ešte vedieť?

  • Ak sa objaví alergická reakcia, je nutné oko ihneď vypláchnuť (vodou alebo očnou vodou) a poradiť sa o ďalšom postupe s očným lekárom.
  • Kvapky (ale aj masti a gély) vo väčšine prípadov stačí uchovávať pri izbovej teplote, nie na priamom slnku, ale skôr na tmavom mieste. Niektoré prípravky je nutné uchovávať v chlade. Gély a masti sa uchovávajú najlepšie v pozícii uzáverom dole, aby boli ihneď pripravené na ďalšie použitie.
  • Ak ste po chirurgickom zákroku, budete musieť pravdepodobne oko tiež preväzovať. Na tieto účely je vhodné v lekárni zakúpiť sterilné gázové štvorčeky a lepiacu pásku šetrnú k pokožke. Niekedy je vhodné gázu ešte zafixovať pomocou ovínadla.
  • V niektorých prípadoch je vhodné pred aplikáciou očného lieku oko aj vypláchnuť a zbaviť ho hnisavého sekrétu.
  • Teplota pre aplikáciu by mala byť izbová (prípravky, ktoré je nutné uchovávať v chlade, môžete napríklad vytiahnuť 30 minút predtým, než ich použijete, aby neboli ľadové). Studené prípravky môžu niekedy spôsobiť nadmerné žmurkanie, a tým rýchlejšie vyplavenie prípravku z oka. Nižšia teplota  prípravku vám však môže pomôcť spoznať, či ste sa trafili do oka alebo nie. 

Súvisiace články

Najčítanejšie