Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Zhoršila sa vám depresia? Môže to byť signál, že sa blíži mŕtvica
Zdielať na

Zhoršila sa vám depresia? Môže to byť signál, že sa blíži mŕtvica

Cievna mozgová príhoda prichádza väčšinou bez varovania.

Niektorí ľudia, ktorí majú mozgovú príhodu, môžu mať v rokoch, ktoré k nej viedli, zvýšené príznaky depresie, naznačuje nový výskum.

Vedci tvrdia, že ich zistenia naznačujú, že mierny nárast depresívnych symptómov môže byť signálom, že sa blíži mŕtvica.

Zatiaľ čo depresia je bežným problémom ľudí, ktorí už mŕtvicu prekonali, štúdia naznačuje, že nejde len o problém po mŕtvici, ale aj o fenomén pred mŕtvicou. Autorka štúdie Maria Blochl z Univerzity v Munsteri v Nemecku povedala: „Depresia patrí medzi najpálčivejšie problémy ľudí, ktorí prekonali mozgovú príhodu, a je taká častá, že sa nazýva  "depresia po mozgovej príhode."Ale naša štúdia zistila, že symptómy depresie sa nielen výrazne zvýšili po mŕtvici, ale zistilo sa, že ľudia už mali depresívne symptómy predtým, ako k mŕtvici vôbec došlo."

Výskumníci sa na začiatku štúdie zamerali na 10 797 dospelých s priemerným vekom 65 rokov a bez mŕtvice.Sledovali ich až 12 rokov a za ten čas prekonalo cievnu mozgovú príhodu(CMP) 425 ľudí.

Každé dva roky sa ľudí pýtali, či za posledný týždeň pociťovali príznaky depresie- pocit samelosti, smútku, únavy a nepokojného spánku. Čím viac symptómov mali, tým vyššie bolo ich skóre. Štúdia zistila, že šesť rokov pred mŕtvicou tí, ktorí neskôr mali mŕtvicu a tí, ktorí ju nemali, mali podobné skóre. Avšak asi dva roky pred mŕtvicou sa počet ľudí s depresiou, ktorí neskôr dostali CMP, začal zvyšovať. Po mŕtvici sa depresívne symptómy ešte zvýšili a zostali vysoké desať rokov po mŕtvici.

Naproti tomu skóre ľudí, ktorí nemali mozgovú príhodu, zostalo počas celej štúdie približne rovnaké.

Doktorka Blochl povedala: „To naznačuje, že narastajúce príznaky depresie počas rokov pred mozgovou príhodou signalizujú jemné zmeny a nemusia byť vždy klinicky zistiteľné. Nie je jasné, či sa tieto zmeny pred mŕtvicou dajú použiť na predpovedanie toho, kto bude mať mŕtvicu. Presný dôvod, prečo sa depresívne symptómy vyskytujú pred mozgovou príhodou, je potrebné preskúmať v budúcom výskume."

Súvisiace články

Najčítanejšie