Polojasno
17°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
7 dôvodov, prečo by ste mali aspoň raz týždenne zdvíhať činky
Zdielať na

7 dôvodov, prečo by ste mali aspoň raz týždenne zdvíhať činky

Archívna reportáž

Silové cvičenie predlžuje život.

Ľudia, ktorí zdvíhajú činky, si predlžujú život. Rastúci počet výskumov ukazuje, že silový tréning pridáva roky k dĺžke života aj k „zdravému životu“ – životnému obdobiu, keď sme zdraví.

Revízia štúdie z roku 2022 od japonských vedcov spojila „aktivity na posilnenie svalov“ s o 15 % nižším rizikom úmrtia. Silové cvičenie bolo tiež spojené s nižším rizikom kardiovaskulárnych ochorení (17 %), rakoviny (12 %) a cukrovky (17 %).

Už dlho sa vie, že sila je výborným ukazovateľom budúceho zdravia. Veľa výskumov ukázalo, že silnejší muži a ženy v rovnakom zdravotnom stave ako ľudia s menšou silou, majú oveľa nižšie riziko úmrtia počas daného obdobia.

Tento nový výskum ukazuje, že silový tréning ponúka podobnú ochranu.Takže aj keď si myslíte, že nie ste tak silný alebo štíhly, ako by ste chceli, mali by ste silovom tréningu pokračovať – pretože stále pomáhate svojmu zdraviu 

Ako silový tréning pomáha pri starnutí

"Silový tréning zdá byť obzvlášť účinný pre starších dospelých pre dosiahnutie dlhovekosti," hovorí profesor Tufts University Roger Fielding, PhD, ktorý študuje úlohu cvičenia v procese starnutia od začiatku 90. rokov.

"S vekom vidíme jasné zhoršenie funkcie svalov a zdraví kostí," hovorí. "Všetko sa však dá spomaliť, utlmiť alebo zvrátiť vhodným cvičením."

Koľko silového tréningu by ste mali robiť?Tento záver štúdie je najprekvapujúcejší: Maximálny prínos pre dlhovekosť pochádza z jedného alebo dvoch cvičení s odporom týždenne v celkovej dĺžke 30 až 60 minút.

Žite dlhšie a hýbte sa dlhšie

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie je pád celosvetovo druhou najčastejšou príčinou neúmyselných úmrtí súvisiacich so zraneniami, hneď za dopravnými nehodami. Ďalším hlavným problémom starších ľudí je strata nezávislosti, ktorá často nasleduje po páde. Silové cvičenie je obzvlášť účinné práve na udržanie mobility u starších dospelých, hovorí štúdia. 

Tradičné aeróbne cvičenie tiež predlžuje ivot a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení, rakoviny a cukrovky.

Ale nemusíte si vyberať jedno alebo druhé. Ako poznamenala nedávna štúdia, kombinácia aeróbnych a silových cvičení vedie k nižšiemu riziku predčasnej smrti ako každé z nich samostatne.

10 dôvodov, prečo robiť silové cvičenia 

1/7 Vaše kosti budú silnejšie

Silový tréning predchádza osteoporóze, pretože podporuje rast kostnej hmoty. Bedrové kĺby, chrbáta zápästia sa pri tomto cvičení posilňujú, a zároveň sú to miesta najčastejšie postihnuté osteoporózou.

2/7 Zhodíte kilá

Silový tréning vám pomôže zbaviť sa tuku a získať svaly potrebné na rýchlejšie spaľovanie kalórií. Budovanie svalov vám zároveň pomôže predchádzať zraneniam.

3/7 Zlepšíte svoju rovnováhu

Ako starnete, strácate silu v nohách. Cvičenie vám pomôže posilniť ich a tým pádom aj zlepšíte svoju rovnováhu. 

4/7 Spevníte si telo

Silové cvičenie vám pomôžu spevniť rizikové oblasti ako sú brucho či chrbát. Tie sú dôležité napríklad pri samotnej chôdzi, no tiež pri dvíhaní bremien.

5/7 Budete pohyblivejší

Silový tréning udržiava v kondícii aj vaše kĺby. Pevnejšie svaly spevnia aj kĺb,zmiernia opuchy a spomalia stratu kostnej hmoty

6/7  Stačí aj joga

Ak nie ste priaznivcami dvíhania činiek, stačí aj jogové cvičenie. Je dokzané, že 90 minút týždenne počas dvoch mesiacov  výrazne zvyšuje fyzickú silu

7/7 Znížite riziko cukrovky 

Diabetes síce priamo so silovám cvičením nesúvisí, táto aktivita však pomáha spracovať glukózu a vybudované valstvo pomáha zrýchliť metabolizmus a zabraňuje priberaniu.

Súvisiace články

Najčítanejšie