Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
8 výhod cvičenia s vlastným telom. Neuveríte, ako málo stačí, aby ste zosilneli
Zdielať na

8 výhod cvičenia s vlastným telom. Neuveríte, ako málo stačí, aby ste zosilneli

Archívna reportáž

Aj takto môže vyzerať cvičenie s vlastným telom.

Každé cvičenie je prospešné. Ale aj v porovnaní s inými náročnejšími typmi tréningu môže cvičenie s vlastnou váhou mnohé ponúknuť. Napríklad pomôže nám prekonať bežné problémy, prečo sa vyhýbame cvičeniu. Napríklad „nemám čas ísť do posilňovne“ či „nemám miesto doma na stacionárny bicykel." Stačí rozhýbať telo.

Aké sú výhody cvičenia s vlastným telom? 

1. Pohodlnejšie to už nemôže byť
Bez ohľadu na to, kde sa nachádzate, máte svoje telo, takže môžete začať cvičiť kdekoľvek a kedykoľvek – vo svojej spálni, keď sa zobudíte, v kuchyni, keď čakáte, kým sa uvarí voda, v hotelovej izbe pri cestovaní. Vďaka tomu je ľahké nájsť si čas.

2. Je to lacné
Pri cvičení s vlastnou hmotnosťou si nemusíte kúpiť nič iné ako pár tenisiek. Nepotrebujete štýlové oblečenie. Nepotrebujete ani podložku na jogu,  ani drahé členstvo vo fitnaesscentre, hoci tieto cvičenia určite môžete robiť aj tam. Ak potrebujete niečo navyše, je to možno stolička, nábytok okolo vás či fľaše s vodou. 

3. Nemusíte sa pred nikým hanbiť
Tieto cvičenia môžete robiť sólo. Nemusíte chodiť do posilňovne plnej nadšených cvičencov a komplikovane vyzerajúcich posilňovacích strojov.

4. Je to efektívne
Výskum publikovaný v časopise Physiology and Behavior zistil, že ako forma odporového tréningu cvičenie s vlastnou váhou pomáha budovať svaly „nezávisle od vonkajšej záťaže“. Ale robí viac než to. Keď poľskí vedci skúmali účinky 10 týždňov cvičenia s vlastnou váhou na rôzne parametre fyzickej zdatnosti u malej skupiny mladých žien, zistili zlepšenie v siedmich z deviatich parametrov. Najväčšie zisky boli v aeróbnej kapacite s 33% zlepšením. Svalová vytrvalosť, najmä v strede tela, sa zvýšila o 11 %, zatiaľ čo sila dolnej časti tela zaznamenala nárast o 6 %. Dokonca aj flexibilita bola po tréningu lepšia.

5. Nemusíte cvičiť veľa

Aj keď je dobré hýbať sa dostatočne, výsledky môže priniesť aj menej cvičenia s vlastnou hmotnosťou. V malej štúdii s aktívnymi ľuďmi vo veku 60 rokov japonskí vedci zistili, že cvičenie pozostávajúce z ôsmich jednoduchých cvičení spodnej časti tela zvýšilo svalovú silu a silu účastníkov po 10 mesiacoch približne o 15 %. Možno sa vám zdá, že to nie je veľa, ale počas starnutia často sila ubúda. A čo viac, účastníci dosiahli tieto výsledky, hoci cvičili len šesťkrát mesačne.

6. Trénujete viac svalov naraz

Väčšina cvikov s vlastnou hmotnosťou precvičuje viacero svalov naraz, namiesto toho, aby ste trénovali izolovaný sval alebo svalovú skupinu, ako to robí mnoho posilňovacích strojov alebo pri ako je to cvičení s činkami. Preto sú cvičenia s vlastnou hmotnosťou považované za funkčnejšie. Využívajú viac svalov a kĺbov naraz, zapájajú rovnováhu a napodobňujú každodenné aktivity.

7. Dá sa prispôsobiť vašej kondícii
Keď pri cvičení používate svoje telo, nemôžete len tak odstrániť 10 alebo 20 kíl, ako to môžete urobiť so strojmi alebo činkami. Existujú však spôsoby, ako upraviť pohyby,aby ste znížili alebo zvýšili náročnosť. Môžete si upraviť polohu tela – napríklad robiť kliky oproti stene, a nie k podlahe – alebo môžete zmeniť počet opakovaní cviku alebo upraviť tempo, ktorým cvičíte.

8. Je dobré pre vaše zdravie
Doslova tisíce štúdií ukázali, že čím viac sa pohybujete, tým nižšie je riziko srdcových chorôb, cukrovky, obezity, viacerých typov rakoviny, bolesti kĺbov a Alzheimerovej choroby. Cvičenie môže tiež zlepšiť vašu náladu, znížiť úroveň stresu a zlepšiť váš spánok. Cvičenie s vlastnou váhou nie je výnimkou.

Súvisiace články

Najčítanejšie