Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Hrozí vášmu blízkemu diabetická noha? S týmito 10 opatreniami tomu môžete predísť!
Zdielať na

Hrozí vášmu blízkemu diabetická noha? S týmito 10 opatreniami tomu môžete predísť!

Pri cukrovke hrozí amputácia končatiny.

Diabetická noha je označenie pre jednu z najčastejších komplikácií cukrovky. Syndróm diabetickej nohy je postihnutie tkaniva dolných končatín spôsobené poškodením ciev a nervov v dôsledku zvýšenej hladiny cukru v krvi. V mnohých prípadoch končí až amputáciou časti chodidla alebo nohy, a preto je potrebné venovať stavu nôh diabetika dostatočnú pozornosť. Ako mu môžete pomôcť?

Syndróm diabetickej nohy je podľa Svetovej zdravotníckej organizácie definovaný ako vznik vredu alebo deštrukcia tkaniva na nohách u diabetikov. Najzávažnejším dôsledkom tejto komplikácie je amputácia časti dolnej končatiny. Ročne je to približne päťtisíc amputácií.

Hlavnými faktormi, ktoré sa podieľajú na vzniku diabetickej nohy, sú poškodenie nervov a nedostatočné prekrvenie dolných končatín, ktoré vznikajú v dôsledku zvýšenej hladiny cukru v krvi. Tento proces navyše zhoršuje fajčenie, znížená pohyblivosť kĺbov a prípadná infekcia.

Ako diabetická noha vznikne? 

Kvôli poškodeniu nervových vlákien dochádza k strate citlivosti na bolesť a tlak. Strata citlivosti je práve jeden z prvých príznakov diabetickej nohy. Nedostatočné prekrvenie nôh znamená, že tkanivá nemajú dostatočný prívod kyslíka a živín, sú náchylnejšie na poranenia a ťažšie sa hoja. Tieto chorobné zmeny vedú k väčšej zraniteľnosti nôh. Človek trpiaci diabetom nemusí cítiť, že došlo k poraneniu chodidla, a tak sa môže problém bez povšimnutia zhoršovať. Najčastejšie vzniká poranenie na miestach, kde je najväčší tlak na chodidlo, a to na prstoch na nohách, päte alebo na vonkajšej hrane chodidla.

Hojenie takto vzniknutých poranení je často veľmi komplikované. Zle prekrvené tkanivo má totiž malý prísun živín, ktoré sú nevyhnutné na hojenie, ako aj nedostatočné odvádzanie odpadových látok, ktoré v mieste poranenia vznikajú. V rane na diabetickej nohe ľahšie vzniká infekcia a tiež sa ľahšie šíri. Dôvodom je opäť zvýšená hladina cukru v krvi. Kombinácia zlého prekrvenia a infekcie veľmi komplikuje hojenie. Do zle prekrveného tkaniva nedostatočne prenikajú systémovo podávané antibiotiká (tablety alebo injekcie), a tak sa celý proces hojenia ešte spomaľuje. Môže dokonca vzniknúť vred, alebo dokonca môže dôjsť až k miestnemu odumretiu tkaniva.

Ako diabetickej nohe predchádzať?

  • Udržte optimálnu hladinu cukru v krvi. To znamená diéta, životospráva, pravidelné návštevy diabetológa, meranie hladín cukru v krvi a správne užívanie liečiv na cukrovku.
  • Nevyhnutná  je tiež správna starostlivosť o chodidlá.

10 zásad správnej starostlivosti o chodidlá 

Každý diabetik by sa mal starať o svoje nohy. Ak váš blízky nie je toho schopný, pomôžte mu alebo dohliadnite na to, aby dodržiaval tieto zásady  

  1. Prezerajte si denne nohy (pri kontrole neprístupných miest je možné použiť napr. zrkadlo).
  2. Nohy pravidelne umývajte a starostlivo vysušte.
  3. Noste ponožky s voľnejšou gumou v oblasti členku a predkolenia, aby sa zabezpečilo dostatočné prekrvenie nôh.
  4. Nevystavujte nohy horúčave, mrazu a dlho si ich nemáčajte
  5. Nechty si strihajte vždy len rovno (u starších ľudí je vhodné, ak im pomôžete).
  6. Nedopustite, aby sa tvorili kurie oká a otlaky. Na odstránenie už vzniknutých otlakov nepoužívajte chemické látky alebo špeciálne náplasti na odstraňovanie hyperkeratóz (náplasti na kurie oká, ktoré pomáhajú odstraňovať stvrdnutú kožu). 
  7. Nepoužívajte ani ostré nástroje na pedikúru, zverte sa do rúk odborníka.
  8. Starajte sa o suchú pokožku nôh, pravidelne ju premasťujte (najlepšie neparfumovanými hydratačnými krémami vhodnými pre pokožku diabetika, s výberom sa môžete poradiť v lekárni).
  9. Nechoďte naboso. Neodporúča sa nosiť topánky s vysokým podpätkom a s úzkou špičkou.
  10. So všetkými, aj drobnými, ranami navštívte včas odborníka.

O diabetickej nohe hovorí v podcaste od 25 minúty aj docent MUDr. Emil Martinka z Národného endokrinologického a diabetologického ústavu v Ľubochni.

Súvisiace články