Skoro jasno
20°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Trápi vás chronická hnačka? Čo ju može spôsobovať?
Zdielať na

Trápi vás chronická hnačka? Čo ju može spôsobovať?

Čo je hnačka? Väčšina ľudí si pod pojmom hnačka predstaví ochorenie, počas ktorého mávajú častejšie, riedke, vodnaté stolice. Ak však hnačka trvá dlhšie ako niekoľko týždňov, je nutné navštíviť lekára.

V rozvojových krajinách, kde sú choroby spôsobujúce hnačku bežné a kde je zdravotná starostlivosť menej dostupná, je hnačka veľkým zdravotným problémom, pretože môže spôsobiť dehydratáciu. Hnačka, ktorá sa objaví náhle a zmizne v priebehu niekoľkých týždňov, sa nazýva „akútna hnačka“. Väčšine ľudí odoznie po nasadení voľne predajných liekov, pri dostatku tekutín a diétnej strave.
Hnačka, ktorá trvá viac ako 4 týždne, je „chronická hnačka“. Zvyčajne musíte ísť k lekárovi, aby mohol nájsť príčinu a liečiť vás v prípade akýchkoľvek komplikácií.


Čo spôsobuje hnačku?

Infekcie:

Môžete dostať infekciu pri kontakte s niekým iným. Môžete ju dostať po kontaminovanom jedle alebo vode. Ak zjete niečo, čo bolo nesprávne uvarené alebo kontaminované, infekcia sa nazýva otrava jedlom. Pri otravách jedlom sú bežné hnačky, kŕče a zvracanie. Tieto infekcie, napríklad rotavírová infekcia, často trápia škôlárov a malé deti. Ľudia, ktorí cestujú do cudzích krajín, často dostanú „cestovateľskú hnačku“, zvyčajne po pití kontaminovanej vody. Infekčná hnačka je problémom v rozvojových krajinách, kde je nízka hygiena a odpadová voda a splašky sa môžu miešať s vodou používanou na varenie, pitie a kúpanie.

Lieky:

Mnoho liekov môže spôsobiť hnačku. Niektoré z najbežnejších zahŕňajú:
Výživové doplnky s horčíkom
Laxatíva- preháňadlá
Niektoré antibiotiká
Chemoterapeutické lieky
Látky znižujúce hladinu cholesterolu
Lítium- používaný pri liečeb bipolárnej poruchy
Teofylín- lieky na CHOCP a stmu
Hormón štítnej žľazy
Kolchicín-

Príliš veľa kofeínu alebo alkoholu

Toxíny, ako sú insekticídy, psychedelické huby a arzén

Problém s trávením:

Môže to byť intolerancia laktózy, celiakia alebo problémy s pankreasom. Neschopnosť stráviť určité potraviny vrátane intolerancie laktózy (ťažkosti s trávením cukru v mliečnych výrobkoch); celiakia (imunitná reakcia na konzumáciu lepku, proteínu nachádzajúceho sa v pšenici, jačmeni a raži); a pankreatické problémy, ako sú tie, ktoré sú spôsobené cystickou fibrózou, ktoré narúšajú produkciu dôležitých tráviacich látok môžu viesť ku chronickej hnačke.

Operácia na odstránenie časti tenkého čreva:

Skrátené tenké črevo nemusí byť schopné absorbovať všetky látky, ktoré jete. Toto sa označuje ako syndróm krátkeho čreva.

Odstránenie žlčníka:

Nárast žlče v hrubom čreve po odstránení žlčníka môže viesť k vodnatej stolici.


Hormonálne poruchy:

Patria sem hyperaktívne ochorenie štítnej žľazy, cukrovka, ochorenie nadobličiek a Zollingerov-Ellisonov syndróm.


Niektoré nádory:

Napríklad karcinóm pankreasu,karcinóm hrubého čreva môžu spôsobiť hnačku.


Zápalové ochorenie čriev:

Ulcerózna kolitída, Crohnova choroba alebo mikroskopická kolitída spôsobia hnačku počas vzplanutia.Zápal v črevnom trakte môže vyústiť do chronickej hnačky. Ak máte zápalové ochorenie čriev (napríklad ulceróznu kolitídu, Crohnovu chorobu alebo mikroskopickú kolitídu), počas vzplanutia vašej choroby budete mať bez liečby určite pravidelné záchvaty hnačky.


Syndróm dráždivého čreva (IBS):

Syndróm dráždivého čreva, ktorý môže spôsobiť striedavé záchvaty hnačky a zápchy


Ischemická choroba čriev:

Môže byť spôsobená zablokovanými tepnami. Je to urgentný stav. Symptómy môžu zahŕňať bolesť brucha s krvavou hnačkou.

Radiačná liečba rakoviny:

Ožarovanie môže poškodiť črevo a spôsobiť hnačku.

Súvisiace články