Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Viete, čo je vražedné trio? Tieto 3 veci vám skracujú život!
Zdielať na

Viete, čo je vražedné trio? Tieto 3 veci vám skracujú život!

Obezita výrazne skracuje život.

Vysoký krvný tlak, diabetes, zvýšený cholesterol- všetky tieto ochorenia úzko súvisia s obezitou. Hovorí sa im aj vražedné trio - spolu totiž zabíjajú srdce.

Čísla sú neúprosné. Obezita je zodpovedná za 60 % zvýšenie rizika rozvoja diabetes mellitus 2. typu, za 20 % zvýšenie rizika rozvoja artériovej hypertenzie a ischemickej choroby srdca (ICHS) a tiež za 10 až 30 % nárast rakovinových ochorení. Dá sa povedať, že je to centrum "zla" v tele pre naše zdravie.

Žijeme kratšie ako zvyšok EÚ

Obezita, ktorú spôsobuje energetická nerovnováha medzi príjmom a výdajom energie, je pritom aj samostatne závažná diagnóza. toto ochorenie charakterizuje hromadenie tuku. Spôsobuje zmeny v štruktúre i funkcii orgánov, významne ovplyvňuje úmrtnosť a tiež aj kvalitu a dĺžku života obézneho človeka. S obezitou sa toho spája neúrekom- diabetes druhého typu, vysoký krvný tlak, poruchy metabolizmu tukov a bielkovín, ateroskleróza a zvýšené hodnoty kyseliny močovej. Čím v skoršom veku obezita vznikne, tým horšie pre náš organizmus. Deti a adolescenti s nadváhou majú viac než 40-krát vyššie riziko rozvoja metabolických zmien vedúcich ku kardiovaskulárnym ochoreniam a cukrovke! "V súčasnosti je jasne preukázané, že obezita, najmä nahromadenie vnútrobrušného tuku je jasným rizikovým faktorom srdcovocievnych ochorení. Obezita priamo súvisí s ich vznikom a rozvojom. Tieto ochorenia sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku a v celom západnom svete. Na Slovensku máme aj kvôli obezite priemernú dĺžku života iba 76,7 roka a naďalej zaostávame za priemerom EÚ," hovorí MUDr. Eva Gonçalvesová, CSc. - primárka Oddelenia pre zlyhávanie a transplantáciu srdca, NÚSCH, a.s

Na srdce obézneho človeka sú kladené oveľa vyššie nároky než u človeka s normálnou hmotnosťou. Srdce potrebuje zásobovať krvou obézne telo a preto je nútené zvyšovať svoj výdaj. Týmto dlhodobým chronickým preťažením srdca ako pumpy dochádza ľavá srdcová komora zhrubne a následne môže postupne vzniknúť zlyhávanie srdca. Nahromadenie vnútorného viscerálneho tuku zase sa priamo spája s vyšším rizikom náhlej smrti kvôli srdcovej arytmii. Až za 90 percent srdcových infarktov môžu ovplyvniteľné rizikové faktory, medzi ktoré patrí aj obezita.

Jedinou dlhodobou šancou, ako zlepšiť svoj zdravotný stav a zabrániť ďalšiemu poškodzovaniu srdca, je zmena stravovania a pohybových aktivít. "Viac ako 5 miliónov ľudí ročne zomiera v dôsledku inaktivity, dostatočnú pohybovú aktivitu má iba 30 percent populácie. Zdravotné benefity pravidelného cvičenia sú však nezávislé od redukcie hmotnosti a fyzicky zdatní jedinci s nadhmotnosťou či obezitou majú podobné riziko mortality ako zdatní jedinci s normálnou hmotnosťou," upozorňuje MUDr. Ľubomíra Fábryová, PhD. – predsedníčka obezitologickej sekcie Slovenskej diabetologickej spoločnosti.

Hrozí slepota aj amputácie

Priberanie na hmotnosti vedie k abnormálnej alebo zníženej citlivosti na inzulín (inzulínovej rezistencii) s počiatočným zvýšením a následným poklesom sekrécie inzulínu. Vzniká diabetes- ochorenie, pri ktorom bez liečby nekontrolovateľne stúpa hladina cukru v krvi. Riziko vzniku diabetu je päťnásobne zvýšené u ľudí s BMI viac ako 25 a 28-násobne u tých, čo majú BMI viac ako 30, oproti ľuďom s BMI 21. Diabetes mellitus v súčasnej dobe postihuje na Slovensku asi 400 000 obyvateľov, ďalších asi 100 000 obyvateľov má  prediabetický rizikový syndróm. Celková predpokladaná dĺžka života je teda u diabetikov skrátená o štvrtinu, v skupine 40 až 60-ročných môže dokonca klesnúť až o 30 – 40 percent. Diabetes mellitus je hlavnou príčinou slepoty, zlyhania obličiek s potrebou dialyzačnej liečby a tiež amputácií na dolných končatinách. Veľmi vážna je hrozba srdcovocievnych ochorení, ktoré sú u pacientov s diabetom 4- až 8-krát častejšie, ťažšie sa liečia a v porovnaní s populáciou bez diabetu majú aj horšiu prognózu.

Asi polovica pacientov má už pri prvom diagnostikovaní cukrovky 2. typu srdcovocievne komplikácie. "Cukrovka a obezita sú ako dve spojené nádoby. Podľa literatúry má viac ako 80% pacientov s novodiagnostikovanou cukrovkou zvýšenú hmotnosť, pričom viac ako 40% má obezitu. Na Slovensku je podľa štúdie DiaSTATUS podiel obezity ešte vyšší a presahuje 60%. Zatiaľ čo nadváha zvyšuje riziko cukrovky 3-5 násobne, obezita toto riziko zvyšuje 7-28x, pričom riziko je vyššie, ak sa jedná o  tzv. centrálny typ obezity, keď sa tuk hromadí najmä oblasti trupu, brucha a vnútrobrušnej oblasti. Mali by sme preto poznať svoje hodnoty indexu telesnej hmotnosti (tzv. BMI) ale aj obvodu pásu. Preventívne vyšetrenia by sa mali pravidelne robiť  u všetkých obéznych pacientov  v ročných intervaloch.  Prírastok telesnej hmotnosti  riziko zvyšuje a naopak, redukcia telesnej hmotnosti riziko významne znižuje. Viac sa hýbať menej jesť sa určite oplatí," hovorí MUDr. Juraj Martinka, PhD., primár diabetologického oddelenia, NEDÚ.

U väčšiny ľudí dochádza pri obezite k zvyšovaniu hladiny cholesterolu kvôli kombinácii dedičnosti a zvýšeného príjmu tukov a cholesterolu v strave. Predpokladá sa, že minimálne jedna tretina obyvateľstva v SR má zvýšené hladiny cholesterolu- nie sú teda v medziach normy vzhľadom k ich stupňu kardiovaskulárneho rizika. "Veľmi znepokojujúci je fakt, že viac ako 80 percent ľudí, ktorí patria do vysoko rizikových skupín populácie, nedosahuje normálne hodnoty cholesterolu. Normálne hodnoty cholesterolu teda dosahuje menej ako jedna pätina populácie! Vysoká hladina cholesterolu je príčinou aterosklerózy, čiže kôrnatenia tepien. Výsledkom sú závažné zdravotné komplikácie: srdcový infarkt, mozgová porážka, nedokrvenie dolných končatín, postihnutie obličiek, poruchy erekcie u mužov. Existuje množstvo dôkazov, ktoré hovoria o vzťahu medzi hladinou cholesterolu a rozvojom srdcovo-cievnych či mozgovo-cievnych komplikácií. Preto treba hladinu cholesterolu dôsledne kontrolovať, snažiť sa ju znížiť zmenou životného štýlu a pohybovou aktivitou. Ak sa to nedarí, je potrebná farmakologická liečba, najčastejšie sa používajú statíny,"hovorí prof. MUDr. Daniel Pella, PhD., kardiológ/dekan UPJŠ Lekárska fakulta a Univerzitná nemocnica L. Pasteura, Košice.

Vysoký krvný tlak, čiže hypertenzia, vzniká často ako následok neriešeného problému nadváhy a obezity. Udáva sa, že obvod pása u mužov viac ako 102 cm a u žien viac ako 88 cm je významným rizikovým faktorom. Hypertenzia ako jedna z najčastejších chronických chorôb je rizikovým faktorom pre mnohé ďalšie KVO, napríklad pre srdcové zlyhávanie, mozgový infarkt, chronickú ischemickú chorobu srdca či infarkt myokardu. Je preto potrebné liečiť ju včas, aby sa zabránilo vzniku mnohých vážnych komplikácií. lekári majú jediú radu- okrem dôslednej liečby treba začať s kontrolou hmotnosti.

Súvisiace články

Najčítanejšie