Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Sú ostré ako šrapnel: 7 spôsobov, ako sa vyhnúť obličkovým kameňom
Zdielať na

Sú ostré ako šrapnel: 7 spôsobov, ako sa vyhnúť obličkovým kameňom

Archívna reportáž

Obličky musíme chrániť pred škodlivinami.

Obličková kolika kvôli obličkovému kameňu je vraj jednou z najhorších bolestí vôbec. Kamienky majú totiž ostré hrany, ktoré v obličkovom kanáliku pôsobia ako malé ihly. Príčina obličkových kameňov nemusí byť vždy známa, riziko však poriadne zvyšujete, ak ste obézni.

  • Zvýšene sa vám vylučuje kyselina močová a kyselina oxalová, čo súvisí s obezitou.
  • Máte menej vápnika. Obézni ľudia majú zvyčajne vysoký príjem sacharidov, čo spôsobuje znížené vstrebávanie
    vápnika a jeho zvýšené vylučovanie do moču.

U mužov s hmotnosťou nad 100kg preukázalo o 44% zvýšené riziko obličkových kameňov v porovnaní s mužmi s hmotnosťou pod 68kg. Keď sa rovnaké hmotnostné kategórie použili u žien, zistilo sa zvýšené riziko u mladších žien o 92% (!) a u starších žien o 89% percent!

Ako sa vyhnúť ťažkostiam s močovými kameňmi?

  • Hýbte sa!  Dostatočná pohybová aktivita je súčasťou prevencie alebo podpory liečby. Pri správnej miere pohybovej aktivity uvádzame aj psychickú pohodu. Stres je jedným z negatívne vplývajúcim v prospech urolitiázy. Pohybová aktivita a psychická pohoda idú ruka v ruke.
  • Neprechladnite. Prechladnutia v mladosti môžu neskôr spôsobovať zápaly a iné ochorenia obličiek a močových ciest. Preto chodenie naboso a sedenie na studenej zemi treba obmedziť. 
  • Pite dostatok tekutín Ak pijete málo tekutín,nahrávate vzniku močových kameňov. Preto je dôležité, aby bol pitný režim dostatočný, to znamená minimálne 2 litre počas 24 hodín. 
  • Obmedzte minerálky. Najmä tie s vysokým obsahom sodíka a "bublinkových",  sýtených oxidom uhličitým. Pite tiež menej kávy a koly.
  • Žiadny alkohol. Podporuje tvorbu močových kameňov.
  • Jedzte dostatok zeleniny a ovocia. Sú to potraviny s vyšším obsahom draslíka. Doprajte si najmä melón a ananás. Obsahujú citrát trisodný,ktorý sa v lekárstve používa pri ťažkostiach s močovým ústrojenstvom.
  • Menej živočíšnych bielkovín. Zvyšujú vylučovanie kyseliny močovej. Mali by ste obmedziť aj príjem soli a kyseliny šťaveľovej. Pozor si preto dajte na potraviny ako špenát, rebarbora, červená repa, orechy, sója, čokoláda, kakao. 

Súvisiace články