Zatiahnuté
15°
Bratislava
Slavomíra
10.10.2024
Čo nás odrádza, aby sme vyhľadali pomoc psychoterapeuta?
Zdielať na

Čo nás odrádza, aby sme vyhľadali pomoc psychoterapeuta?

Ľudí od psychoterapie odrádza cena a obavy zo stigmy.

Prieskum o stave duševného zdravia na Slovensku, ktorý robila platforma K sebe, priniesol alarmujúce zistenia o tom, prečo ľudia váhajú vyhľadať psychologickú pomoc a aký dopad má stres a úzkosť na ich každodenný život.

Prieskum odhalil, že finančné náklady sú najčastejším dôvodom, prečo Slováci nenavštívia psychológa – tento problém uviedlo až 49 % opýtaných (546 osôb).
Druhým najčastejším dôvodom je pocit, že ich problémy nie sú dostatočne závažné na to, aby vyhľadali odbornú pomoc – tento dôvod uviedlo 33,7 % respondentov (375 osôb). Mnohí z opýtaných sa tiež obávajú, že psychologická pomoc by mohla spôsobiť ešte väčšiu bolesť. „Strach z otvorenia sa cudzím ľuďom alebo zo zistení, ktoré by mohli ešte viac prehĺbiť bolesť, je niečo, čo mnohých odrádza. A pritom práve tento strach by nás mal motivovať vyhľadať odborníka,“ hovorí jeden z respondentov. To naznačuje, že okrem financií hrá veľkú rolu aj psychologická bariéra spojená so strachom z nových zistení.

Vplyv stresu a úzkosti na každodenný život

Až 55 % respondentov (613 osôb) uviedlo, že stres a úzkosť výrazne ovplyvňujú ich život. Ďalších 34,2 % (381 osôb) priznalo, že ich to ovplyvňuje mierne. Tieto čísla ukazujú, že takmer 90 % opýtaných pravidelne bojuje so stresom alebo úzkosťou, čo má významný dopad na ich fyzickú aj duševnú pohodu. „Stres a úzkosť sú tichými nepriateľmi, ktoré si mnohí nosíme so sebou každý deň. No veľa ľudí sa ešte stále bojí alebo váha vyhľadať pomoc, a tým si predlžuje utrpenie,“ hovorí Karol Kleinmann co-founder a klinický psychológ z platformymksebe.sk.

Duševné zdravie verzus fyzické zdravie

Dobrou správou je, že 87 % respondentov (969 osôb) si myslí, že duševné zdravie je rovnako dôležité ako fyzické zdravie. „To je jasný signál, že Slováci začínajú chápať, že starostlivosť o myseľ je rovnako dôležitá ako starostlivosť o telo,“ hodnotí zistenie co-founder a CMO Magdaléna Mihálová z ksebe.sk. Tento postoj je dôležitý pre zlepšenie celkového prístupu k duševnému zdraviu, no ešte stále treba riešiť prekážky, ktoré ľudí odrádzajú od toho, aby vyhľadali odbornú pomoc.

Ako rieši Slovensko problémy s duševným zdravím?

Napriek tomu, že si ľudia uvedomujú dôležitosť duševného zdravia, až 50,1 % respondentov (558 osôb) uviedlo, že ich okolie problémy týkajúce sa duševného
zdravia ignoruje. Ďalších 31,7 % (353 osôb) uviedlo, že sa ich blízki uchyľujú k nezdravým copingovým stratégiám, ako je alkohol alebo iné látky. Tieto zistenia
odhaľujú dôležitý spoločenský problém: hoci ľudia vedia, že duševné zdravie je dôležité, často nedostávajú potrebnú podporu od svojho okolia.

Štatistiky o samovraždách na Slovensku

Podľa najnovších údajov Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) bolo v roku 2023 na Slovensku vykonaných 501 samovrážd a zaznamenaných 678 pokusov o samovraždu. Zvlášť alarmujúce je, že k pokusom o samovraždu často dochádza medzi mladými ľuďmi do 19 rokov.

Súvisiace články

Najčítanejšie