Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Osamelosť vám môže skutočne "zlomiť srdce". Neuveríte, ktorá generácia ňou najviac trpí
Zdielať na

Osamelosť vám môže skutočne "zlomiť srdce". Neuveríte, ktorá generácia ňou najviac trpí

Sociálna izolácia vedie aj k úzkosti

Sociálna izolácia a osamelosť vystavujú ľudí o 30 % vyššiemu riziku srdcového infarktu, mozgovej príhody alebo smrti z oboch, varuje nové vedecké vyhlásenie American Heart Association (AHA).

"Viac ako štyri desaťročia výskumu jasne ukázali, že sociálna izolácia a osamelosť sú spojené s nepriaznivými zdravotnými následkami," povedala Dr. Crystal Wiley Cené, ktorá viedla tím, ktorý napísal vyhlásenie.  Riziko osamelosti stúpa s vekom v dôsledku faktorov, ako je odchod do dôchodku a vdovstvo.

Prieskum Harvardskej univerzity však naznačuje, že najosamelejšou generáciou je generácia Z – 18- až 22-roční – ktorá môže byť aj najizolovanejšou. Možný dôvod: Trávia viac času na sociálnych sieťach a menej času zapájaním sa do zmysluplných osobných aktivít.

A zdá sa, že pandémia ešte zhoršila situáciu medzi mladšími a staršími dospelými, ako aj medzi ženami a ľuďmi s nízkymi príjmami.

„Hoci sociálna izolácia a pocit osamelosti spolu súvisia, nie je to to isté,“ povedala Dr. Cene "Jednotlivci môžu viesť relatívne izolovaný život a necítiť sa osamelo, a naopak, ľudia s mnohými sociálnymi kontaktmi môžu stále prežívať osamelosť."

Sociálna izolácia je zriedkavý osobný kontakt s ľuďmi. Osamelosť je, keď máte pocit, že ste sami alebo máte menej kontaktov s ostatnými, ako si prajete.

Sociálna izolácia a osamelosť sú časté, ale podceňované faktory, ktoré ovplyvňujú srdce, cievy a mozog. Nedostatok sociálnych väzieb je spojený s vyšším rizikom predčasného úmrtia z akejkoľvek príčiny, najmä u mužov. Ľudia, ktorí boli menej sociálne prepojení, častejšie vykazovali fyzické príznaky chronického stresu. Izolácia a osamelosť sú spojené so zvýšeným zápalom.
Pri hodnotení rizikových faktorov sociálnej izolácie je dôležité mať na pamäti, že depresia môže spôsobiť izoláciu a izolácia môže zvýšiť pravdepodobnosť depresie. Sociálna izolácia v detstve je spojená so zvýšenými rizikovými faktormi pre zdravie srdca, vrátane obezity, vysokého krvného tlaku a zvýšenej hladiny cukru v krvi.
„Existujú silné dôkazy spájajúce sociálnu izoláciu a osamelosť so zvýšeným rizikom zhoršenia zdravia srdca a mozgu vo všeobecnosti; “ povedal Dr. Cené.

Najsilnejšie dôkazy poukazujú na súvislosť medzi sociálnou izoláciou, osamelosťou a smrťou na srdcové choroby a mozgovú príhodu, pričom riziko mozgovej príhody a úmrtia na mozgovú príhodu je o 32 % vyššie a riziko srdcového infarktu je vyššie o 29 %.

"Sociálna izolácia a osamelosť sú tiež spojené s horšou prognózou u jedincov, ktorí už majú ischemickú chorobu srdca alebo mŕtvicu," povedal Cené.

Spolu so správaním, ktoré má škodlivý vplyv na zdravie srdca a mozgu, sa izolácia a osamelosť spájajú s nižšou úrovňou fyzickej aktivity, ktorú sami uvádzajú, a nižším príjmom ovocia a zeleniny. Okrem toho mnohé veľké štúdie zistili významné súvislosti medzi osamelosťou a vyššou pravdepodobnosťou fajčenia.

Podľa vedcov by sa lekári by sa mali pacientov pýtať na ich sociálnu aktivitu a na to, či sú spokojní s úrovňou ich interakcie s priateľmi a rodinou. "Potom by mali byť pripravení odkázať ľudí, ktorí sú sociálne izolovaní alebo osamelí - najmä tých, ktorí majú v anamnéze srdcové ochorenie alebo mozgovú príhodu - na komunitné zdroje, ktoré im pomôžu spojiť sa s ostatnými," dodala vedkyňa.

Súvisiace články

Najčítanejšie