Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Počet porúch príjmu potravy stúpa. Čo by ste o nich mali vedieť?
Zdielať na

Počet porúch príjmu potravy stúpa. Čo by ste o nich mali vedieť?

Archívna reportáž

Duševné zdravie ľudí i dospievajúcich a detí sa zhoršuje.

Poruchy príjmu potravy zahŕňajú viacero nezdravých vzťahov k jedlu a tiež nezdravé obavy z hmotnosti. Bohužiaľ, poruchy príjmu potravy sú bežné. V skutočnosti každý siedmy muž a jedna z piatich žien zažije poruchu príjmu potravy do veku 40 rokov a v 95 % z týchto prípadov sa porucha začína vo veku 25 rokov. Mnoho druhov porúch príjmu potravy môže postihnúť deti a dospievajúcich

Aké sú poruchy príjmu potravy? 

Mentálna anorexia

Je to porucha príjmu potravy charakterizovaná extrémnym strachom z priberania. Ľudia s mentálnou anorexiou sa často považujú za ľudí s nadváhou, aj keď majú zdravú hmotnosť a dokonca aj vtedy, keď majú veľkú podváhu. Existujú dve formy mentálnej anorexie:

Reštriktívna forma - keď ľudia výrazne obmedzujú, čo a koľko jedia, aby mali pod kontrolou svoju hmotnosť.

Purgatívna forma -  pri tomto type ľudia obmedzujú, čo a koľko jedia, ale zároveň sa aj "prečisťujú" - teda zjedia veľké množstvo naraz a prebytočných kalórií sa snažia zbaviť zvracaním, laxatívami, diuretikami, prípadne nadmerným cvičením


Mentálna bulímia

Zahŕňa preháňanie, násilne vyvolávané zvracanie, ale bez obmedzovania toho, čo a koľko človek zje.

Záchvatové prejedanie sa 

Pri tejto poruche sa ľudia prejedajú, no nezvracajú, neužívajú preháňadlá ani sa neobmedzujú v tom, čo zjedia. Toto je v skutočnosti najčastejšia porucha príjmu potravy.

 Vyhýbavá reštriktívna porucha príjmu potravy

Je najčastejšia v detskom veku. Osoba obmedzuje množstvo alebo druh jedla, ktoré konzumuje, ale nie preto, že by sa bála o svoju váhu. Napríklad niekto so zápalovým ochorením čriev si môže jedenie spájať s bolesťou a nepohodlím, a tak sa môže jedeniu vyhýbať. Deťom so zmyslovými problémami sa môže zdať vôňa, vzhľad alebo chuť určitých potravín veľmi nepríjemná, a preto ich odmietajú jesť. Je to viac než len „vyberavé jedenie“ a môže to viesť k podvýžive.

Mať poruchu príjmu potravy neznamená byť chudý

Keď ľudia počujú o poruche príjmu potravy, väčšina si predstaví niekoho, kto je príliš chudý. Môžete však mať poruchu príjmu potravy a mať normálnu hmotnosť, alebo dokonca mať nadváhu. Najdôležitejšia vec, ktorú si mnohí ľudia v súvislosti s poruchami príjmu potravy neuvedomujú, je, že sú vážnym narušením duševného zdravia a môžu byť veľmi nebezpečné. Môžu ovplyvniť a poškodiť celé telo  a môžu byť dokonca smrteľné. Zo všetkých druhov porúch príjmu potravy je mentálna anorexia tou, ktorá s najväčšou pravdepodobnosťou vedie k smrti.

Aké sú príznaky porúch príjmu potravy?

Nie je prekvapujúce, že poruchy príjmu potravy u detí a dospievajúcich počas pandémie vzrástli, vzhľadom na rozrušenie, izoláciu a stres a príliš veľa času na sociálnych sieťach, ktoré toto obdobie prinieslo. Je dôležité, aby rodičia sledovali možné príznaky, že ich dieťa alebo dospievajúci môže mať poruchu príjmu potravy, vrátane:

  • zmeny v tom, čo, kedy a koľko je
  • obmedzovanie alebo regulovanie jedenia
  • nezvyčajné výkyvy hmotnosti
  • vyjadrenie nespokojnosti so svojím telom alebo hmotnosťou
  • cvičí oveľa viac ako zvyčajne
  • trávi veľa času v kúpeľni.

Ak máte podozrenie, že vaše dieťa by mohlo mať poruchu príjmu potravy, pamätajte, že poruchu príjmu potravy si nevybralo ani za ňu nemôže. Veľmi dôležitou súčasťou poruchy sú problémy duševného zdravia, ako sú úzkosť a depresia; emocionálne utrpenie je často základom porúch príjmu potravy. A výskumy ukazujú že keď sa človek prejedá alebo hladuje, ovplyvňuje to mozgové procesy, ktoré kontrolujú hlad a príjem potravy, čím sa umocňuje porucha príjmu potravy.

Ak máte obavy, porozprávajte sa so svojím dieťaťom – a porozprávajte sa s lekárom. Aj keď sa mýlite, môže to viesť k dôležitému rozhovoru o zdravej výžive a telesnom obraze a môžete tak predchádzať budúcim možným poruchám príjmu potravy. A ak máte pravdu, čím skôr vaše dieťa dostane pomoc, tým lepšie.

Súvisiace články