Zatiahnuté
18°
Bratislava
Václav
28.9.2024
Máte čas cvičiť len cez víkend? Ochráni vás to pred viac ako 200 zdravotnými problémami
Zdielať na

Máte čas cvičiť len cez víkend? Ochráni vás to pred viac ako 200 zdravotnými problémami

Tí, čo cvičia len cez víkend, majú z cvičenia rovnaký úžitok ako tí, ktorí si cvičenie rozložia na celý týždeň, zistili vedci. Cvičenie len cez víkendy podľa nich stačí na zníženie rizika vzniku viac ako 200 zdravotných problémov - od srdcových chorôb a porúch nálady až po problémy s obličkami a obezitu.

Štúdia s takmer 90 000 dospelými vo Veľkej Británii zistila, že ľudia, ktorí cez víkend cvičia naplno, majú z cvičenia tovnaký úžitok ako tí, ktorí si cvičenie rozložia na celý týždeň.

Tím uviedol, že jeho zistenia, publikované v časopise Circulation, ukazujú, že celkové množstvo cvičenia - alebo odporúčaných 150 minút stredne intenzívnej aktivity týždenne - je dôležitejšie ako dodržiavanie rovnomerného vzoru fyzickej aktivity. Dr Shaan Khurshid, člen fakulty v Demoulas Centre pre srdcové arytmie v Massachusetts General Hospital v USA, povedal: „Je známe, že fyzická aktivita ovplyvňuje riziko mnohých chorôb. Zdá sa, že najdôležitejší je celkový objem aktivity, a nie rozloženie fyzickej námahy v týždni. Ukázalo sa, že víkendová aktivita znižuje nielen riziko kardiovaskulárnych chorôb, ako sme ukázali v minulosti, ale aj budúcich chorôb v celom spektre, od stavov, ako je chronické ochorenie obličiek, až po poruchy nálady a ďalšie.“

V súčasnosti sa na prevenciu ochorení odporúča 150 minút mierneho cvičenia, ako je rýchla chôdza alebo jazda na bicykli, alebo 75 minút intenzívnej aktivity, ako je beh alebo cyklistika, týždenne. Cvičenie malo byť podľa doterajších odporúčaní rovnomerne rozložené na štyri až päť dní v týždni alebo každý deň. Ale rušné pracovné dni pre niektorých ľudí znamenajú, že sú schopní cvičiť len nárazovo, jeden alebo dva dni v týždni.

Pravidelný pohyb má podobný efekt ako nárazový

Aby vedci zistili, či je víkendové cvičenie také prospešné ako pravidelné cvičenie počas týždňa, pozreli sa na údaje od 89 573 ľudí z britskej Biobanky , databázy, ktorá obsahuje lekárske záznamy a záznamy o životnom štýle viac ako pol milióna Britov.

Tí, ktorí sa zúčastnili, mali na sebe sledovače aktivity a boli klasifikovaní ako "víkendoví cvičenci," pravidelní alebo neaktívni, na základe ich týždenného pohybu. Tím zistil, že v porovnaní so žiadnym cvičením, cvičenie sústredené do jedného až dvoch dní alebo pohybová aktivita rozložená rovnomerne počas týždňa boli spojené s „podstatne nižším rizikom viac ako 200 chorôb“. Analýza ukázala, že tí, ktorí pravidelne cvičili počas týždňa, mali o 28 % nižší zoznam rozvoja vysokého krvného tlaku, zatiaľ čo tí, ktorí boli aktívni iba cez víkendy, mali o 23 % nižšie riziko. V prípade cukrovky bolo riziko o 43 % nižšie u víkendových cvičiacich a o 46 % nižšie u tých, ktorí cvičili počas týždňa, uviedli vedci.

Dr Khurshid povedal: „Naše zistenia boli rovnaké v mnohých rôznych definíciách víkendovej aktivity, ako aj v iných meradlách používaných na kategorizáciu ľudí ako aktívnych. Zdá sa, že víkendové cvičenie má podobné výhody ako pravidelná aktivita, môže byť najdôležitejší celkový objem aktivity, a nie jej rozloženie v týždni." Povedal, že je potrebný ďalší výskum, aby sme lepšie pochopili efektivitu víkendového nárazového pohybu.

Súvisiace články

Najčítanejšie