Jasno
12°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Trpíte zápchou? Pozor, týchto 5 potravín ju zhorší!
Zdielať na

Trpíte zápchou? Pozor, týchto 5 potravín ju zhorší!

Archívna reportáž

Potraviny by mali byť najmä kvalitné.

Zápcha je bežným problémom s vyprázdňovaním. lekári hovoria o zápche, ak máte menej ako tri stolice za týždeň. Ak máte menej ako jednu stolicu za týždeň, máte silnú zápchu. Môže ju sprevádzať nadúvanie, plynatosť alebo bolesti pri pohybe čriev.

Rovnako ako existuje veľa potravín, ktoré môžete jesť, aby ste zabránili zápche  alebo ju  zmiernili,  existujú aj potraviny, ktoré môžu zápchu zhoršiť. 

Banány

Nezrelé banány môžu spôsobiť zápchu; zrelé banány ju môžu pomôcť naopak zmierniť. Nezrelé alebo nezrelé zelené banány spôsobujú zápchu, pretože majú stále veľa škrobu, ktorý môže byť pre telo ťažko stráviteľný. Banány obsahujú aj vlákninu (pektín), ktorá viaže vodu z čriev. Ak ste už  dehydratovaný, môže to zhoršiť zápchu. Deti môžu tiež dostať zápchu, ak jedia príliš veľa banánov. Základom je, aby jedli rozmanitú zeleninu a ovocie, s množstvom to netreba preháňať.

Žuvačka

Ak prehltnete veľa žuvačiek v krátkom čase, alebo ak prehltnete niekoľko žuvačiek spolu s inými nestráviteľnými potravinami, ako sú semienka, môže vzniknúť  zápcha. Deti mladšie ako 5 rokov by žuvačku nemali žuť vôbec, a ak žuvačku žujete, dajte si len jedne alebo dva kúsky denne – a keď skončíte so žuvaním, vyhoďte ich. Žuvanie množstva žuvačiek bez prehltnutia môže naopak spôsobiť hnačku.

Kofeín

Rovnako ako banány, kofeín môže pôsobiť "obojsmerne" Kofeín je stimulant, ktorý môže spôsobiť, že budete mať hnačku alebo naopak zápchu. 
Ak ste dehydrovaný, kofeín v káve, čiernom čaji, kole a čokoláde môže zápchu zhoršiť.

Biela ryža

Biela ryža môže spôsobiť zápchu, pretože nemá šupky v ktorých je vláknina. Medzi bielou ryžou a hnedou ryžou je veľký rozdiel. Hnedá ryža môže pomôcť zmierniť zápchu.Je to celozrnná potravina a obsahuje asi 3,5 g vlákniny a 5 gramov bielkovín v 1 šálke.

Červené mäso

Existuje veľa dôvodov, prečo sa vyhnúť červenému mäsu. Červené mäso môže spôsobiť zápchu z niekoľkých dôvodov. Červené mäso má vysoký obsah tuku, takže tráviaci trakt ho spracuje dlhšie Obsahuje tvrdé proteínové vlákna, ktoré môžu byť pre žalúdok ťažko stráviteľné. Je bohaté na železo, ktoré tiež môže spôsobiť zápchu

Súvisiace články

Najčítanejšie