Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Ste zvyknutí brať lieky na tlak ráno? Na ich účinok to nemá vplyv, môžete ich vziať hocikedy
Zdielať na

Ste zvyknutí brať lieky na tlak ráno? Na ich účinok to nemá vplyv, môžete ich vziať hocikedy

Archívna reportáž

Na východe je problém s dostupnosťou lieku na vysoký tlak.

Podľa nového výskumu to, či sa liek užíva ráno alebo večer, nemá vplyv na jeho účinnosť. Ľudia by mali užívať tablety na krvný tlak v denný čas, ktorý im najviac vyhovuje.

Štúdia s viac ako 21 000 pacientmi s vysokým krvným tlakom sledovaných viac ako päť rokov zistila, že ochrana pred srdcovým infarktom, mŕtvicou a vaskulárnou smrťou nie je ovplyvnená časom užívania liekov.

Ľudia s vysokým krvným tlakom by mali pravidelne užívať antihypertenzíva v denný čas, ktorý im vyhovuje a minimalizuje nežiaduce účinky. Hlavný výskumník profesor Thomas MacDonald z University of Dundee povedal: „Skúmanie vplyvu času užívania liekov na ich účinok bol jednou z najväčších kardiovaskulárnych štúdií, aké sa kedy uskutočnili. Poskytuje definitívnu odpoveď na otázku, či by sa lieky na zníženie krvného tlaku mali užívať ráno alebo večer.”

„Štúdia jasne zistila, že srdcový infarkt, mŕtvica a vaskulárna smrť sa vyskytli u účastníkov štúdie v podobnej miere bez ohľadu na čas podania. Ľudia s vysokým krvným tlakom by teda mali užívať svoje pravidelné antihypertenzívne lieky v dennom čase, ktorý im vyhovuje a minimalizuje nežiaduce účinky," dodal profesor MacDonald.

Ak niekomu napríklad nevyhovuje, že po užití lieku častejšie močí a možno musí aj v noci ísť na WC, môže ho užiť ráno. Iní ľudia si radšej dajú liek večer, keď už nie sú v zhone, a určite tak na to nezabudnú.

Profesor Sir Nilesh Samani, medicínsky riaditeľ British Heart Foundation, povedal: "Toto je dôležitá správa pre milióny ľudí, ktorí užívajú lieky na zníženie krvného tlaku. Vysoký krvný tlak je hlavným rizikovým faktorom srdcového infarktu a mŕtvice. Vieme, že na zníženie tohto rizika je životne dôležitá účinná liečba liekmi na zníženie krvného tlaku. Tieto výsledky ukazujú, že nezáleží na dennom čase, keď ľudia užívajú tablety na krvný tlak, a mali by ich užívať v čase, ktorý im najviac vyhovuje."

Výskum naznačuje, že viac ako miliarda ľudí na celom svete má vysoký krvný tlak a je hlavnou globálnou príčinou predčasných úmrtí, pričom v roku 2015 si vyžiadalo takmer 10 miliónov úmrtí. Krvný tlak v noci je lepším ukazovateľom kardiovaskulárnych výsledkov ako denný krvný tlak. Predchádzajúce štúdie ukázali, že lieky užívané večer, a nie ráno, vo väčšej miere znižujú nočný krvný tlak. Štúdia Time však skúmala, či večerné dávkovanie zlepšilo hlavné kardiovaskulárne výsledky v porovnaní s ranným dávkovaním – a nezistila medzi nimi rozdiel.

Súvisiace články

Najčítanejšie