Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
9 dôvodov, prečo vám opúchajú nohy: Čo sa dá s opuchom urobiť?
Zdielať na

9 dôvodov, prečo vám opúchajú nohy: Čo sa dá s opuchom urobiť?

Aj ochorenie obličiek môže viesť k opuchom nôh

Ak vám opuchne jedna alebo obe nohy, pohyb je ťažký a nohy bolia. Nie vždy je jasné, prečo nohy opúchajú, ale niektoré ochorenia môžu opuch nôh zhoršiť. Ktoré to sú a čo vtedy robiť?

1/9 Edém

Keď vaše telo zadržiava príliš veľa vody, môžu vám napuchnúť nohy, rovnako ako ruky a tvár. Môžete si to všimnúť po dlhom lete lietadlom alebo ak stojíte celé hodiny a niektoré ženy opúchajú okolo menštruácie. Zvyčajne to zmizne samo, ale niekedy to môže byť príznak zdravotného problému, ako je nízka hladina bielkovín, zlyhávanie srdca alebo ochorenie obličiek alebo pečene.

2/9 Zranenie

Ak zakopnete alebo urobíte nesprávny krok, opuchnutá noha môže byť prejavom zlomenej kosti alebo vyvrtnutia - keď sa roztrhne väzivo, ktoré spája kosti okolo členku. Do poranenej oblasti sa nahrnie krv, aby ju pomohla vyliečiť. Ak vás noha veľmi bolí, nemôžete na ňu stúpiť alebo vyzerá neprirodzene, navštívte lekára.

3/9 Tehotenstvo

Opuch nôh je prirodzenou súčasťou tehotenstva, pretože ženské telo zaplavené estrogénom zadržiava viac vody. Horšie to môže byť na konci dňa alebo po dlhom státí. Opuch nôh v tehotenstve zvyčajne nie je znakom problému pre matku alebo dieťa, ale je to nepríjemné.

4/9 Preeklampsia

Veľa budúcich mamičiek má opuchnuté nohy, no ak opuch prichádza spolu s bolesťou hlavy, nevoľnosťou, problémami s dýchaním alebo bolesťou brucha, môže to byť príznakom tohto stavu. Preeklampsia sa začne po 20 týždňoch tehotenstva a je spojená s vysokým krvným tlakom. Môže poškodiť pečeň alebo obličky a môže sa vyvinúť do eklampsie , ktorá môže byť smrteľná pre matku i dieťa. Nezabudnite povedať svojmu lekárovi, ak ste mali niektorý z týchto príznakov.

5/9 Lymfedém

Keď jedna alebo viac lymfatických uzlín - malých žliaz, ktoré sú súčasťou imunitného systému - sú poškodené alebo odstránené, čo sa často stáva počas liečby rakoviny, vzniká lymfedém. Výsledkom je, že sa telo menej účinne zbavuje tekutín, čo môže viesť k opuchom rúk, nôh a chodidiel. tento opuch môže byť teiž následkom poškodenia lymfatických ciev alebo iných abnormalít v lymfatickom systéme. Jedna z možstí liečby sa nazýva pneumatická kompresia. Na postihnuté miesta sa navlečie návlek, do ktorého sa v pravidelných intervaloch pumpuje vzduch, aby tam vytvoril tlak a pomohol odviesť tekutinu. Pomôcť môžu aj cvičenia, masáže a kompresné návleky či ponožky.

6/9 Chronická žilová nedostatočnosť

Keď krv smeruje späť do srdca z nôh a chodidiel, krv putuje v žilách pomocou „jednosmerných chlopní“, ktoré jej aby jej zabránili stekať späť dole. Tieto chlopne sa môžu poškodiť, keď starnete, alebo ak dlho stojíte či sedíte. Poškodenie chlopní môže byť tiež výsledkom krvných zrazenín. Ak sa vaša krv nevracia do srdca tak, ako by mala, môže sa hromadiť vo vašich nohách a chodidlách a spôsobiť opuch.

7/ 9 Zlyhávanie srdca

To je, keď vaše srdce nepumpuje krv tak, ako by malo. Ak vaša krv netečie správne správnym smerom, môže sa vrátiť späť do nôh a chodidiel a spôsobiť opuch. Pri srdcovom zlyhaní môže byť nepríjemné ľahnúť si, vaše srdce môže biť rýchlejšie alebo v nezvyčajnom rytme a môžete mať problém chytiť dych. Ak spozorujete tieto príznaky, okamžite vyhľadajte lekársku pomoc.

8/9 Ochorenie obličiek

Obličky filtrujú odpad z krvi. Ak nefungujú správne - kvôli stavu, ako je cukrovka alebo vysoký krvný tlak - vo vašej krvi môže zostať príliš veľa soli (sodíka). Vďaka tomu vaše telo zadržiava viac vody, ako by malo. Gravitácia stiahne vodu a vaše nohy a členky môžu opuchnúť.

9/9 Ochorenie pečene

Pri hepatitíde alebo alokoholizemveľa pijete, pečeň sa musí znova a znova opravovať. Zjazvené tkanivo nahradí zdravé tkanivo a vaša pečeň môže prestať fungovať tak, ako by mala. Ak sa to stane, príliš veľa tekutín sa môže nahromadiť vo vašom bruchu, nohách a chodidlách a spôsobiť ich opuch.

Čo môžete urobiť: Chladenie, vyloženie, kompresia

Odpočinok, ľad, stlačenie a vyloženie nôh- to je kombinácia, ktorá je najužitočnejšia pri výronoch a zlomeninách kostí, ale môže pomôcť aj pri opuchu nôh z iných dôvodov. Ak si oddýchnete a vyložíte si nohy (zdvihnete ich), tekutina vám odtečie z nôh. Ľad zužuje krvné cievy - obmedzuje prietok krvi - a pomáha pri bolestiach. Špeciálne extra tesné ponožky nazývané kompresné ponožky alebo obaly okolo nôh môžu pomôcť vytlačiť tekutinu z nôh.

Čo môžete urobiť: Pohybujte sa

Ak sa budete prechádzať približne každú hodinu, sťaží sa hromadenie tekutín na jednom mieste a krv sa bude pohybovať v tele. Pomôcť môže čokoľvek, čo rozhýbe vaše kolená a pri čom budete ohýbať nohy v členkoch.

Čo môžete urobiť: Lieky

Niektoré lieky používané na liečbu vysokého krvného tlaku, cukrovky a zápalu môžu spôsobiť, že telo zadržiava príliš veľa vody, čo môže spôsobiť opuch nôh. Iné lieky nazývané diuretiká môžu zmierniť opuch - pomáhajú telu zbaviť sa tekutín častejším močením. Pred zmenou alebo ukončením liečby sa vždy poraďte so svojím lekárom.

Kedy zavolať lekárovi?

Okamžite privolajte lekársku pomoc, ak máte opuchnuté nohy a zároveň nemôžete dýchať a/alebo máte silnú bolesť na hrudníku. Môžu to byť príznaky tekutiny alebo krvnej zrazeniny v pľúcach. Navštívte svojho lekára, ak:

  • Po stlačení sa vám na opuchnutom chodidle vytvorí jamka.
  • Pokožka v oblasti opuchu vyzerá natiahnutá alebo prasknutá.
  • Máte bolesť a opuch, ktorý nezmizne.

Súvisiace články