Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Chcete, aby vás menej boleli kĺby? Toto skúste zmeniť!
Zdielať na

Chcete, aby vás menej boleli kĺby? Toto skúste zmeniť!

Opotrebovaniu kĺbov sa dá predchádzať správnymi návykmi.

Bolesť kĺbov je veľmi nepríjemná a zhoršuje váš pohyb aj kvalitu života. Prečo je to tak a čo môžete urobiť, aby vás kĺby prestali bolieť?

1/16 Nosíte zbytočné kilá

Kĺby, ktoré spájajú kosti, sú citlivé na veľkú záťaž. Každé kilo navyše zaťažuje vaše kolená štyrmi kilami. Namáha sa aj chrbát, boky a chodidlá. To spôsobuje opotrebovanie, ktoré môže viesť k poškodeniu a bolestiam. Nadváha tiež spúšťa zápal. To môže spôsobiť, že všetky vaše kĺby vrátane rúk budú stuhnuté, bolestivé a opuchnuté.

2/16 Píšete priveľa esemesiek

„Sms palec“ je skutočná vec. Šľachy sa môžu ustavičným pohybom podráždiť a zablokovať palec v stočenej polohe. Pozeranie sa dole na telefón je rovnako zlé aj pre váš krk a ramená. Každý centimeter, o ktorý vaša hlava klesne dopredu, zvyšuje záťaž svalov. Ak zohnete krk tak ďaleko, že sa brada dotkne hrudníka, je to, ako keby váš krk musel uniesť váhu piatich hláv namiesto jednej.

3/16 Nosíte vysoké opätky 

Môžu vyzerať úžasne, ale čím sú vyššie, tým viac sa celá vaša hmotnosť nakláňa dopredu. Vaše stehenné svaly musia pracovať viac, aby udržali koleno v rovine, čo môže spôsobiť bolesť. Keď stúpajú päty, zvyšuje sa aj krútiaca sila v kolenách. Ak budete nosiť opätky každý deň, zvýšite riziko osteoartritídy – opotrebovania chrupaviek a kostí.

4/16 Nosíte zodraté topánky

Opotrebované topánky nepodporujú vaše chodidlá a členky dostatočne. To vám ničí kolená, boky a chrbát. Tiež sa uistite, že vaše tenisky sú vhodné na šport, ktorý robíte. Vysoké tenisky na basketbal napríklad ochránia vaše členky pred vyvrtnutiami. Ale nepreháňajte to. Príliš veľa podrážkovej peny alebo podpory klenby znamená, že noha sa nemôže prirodzene pohybovať, čo by vám tiež mohlo spôsobovať bolesť.

5/16 Praskáte kĺbmi na prstoch

Ten uspokojujúci zvuk pochádza z malých bubliniek praskajúcich v tekutine okolo vašich kĺbov. Alebo z väzov praskajúcich proti kosti. Hoci tento zlozvyk nespôsobuje artritídu, je rozumné s tým prestať. Jedna štúdia ukázala, že tento zvyk môže spôsobiť, že vaše ruky budú opúchať a oslabí sa ich úchop.

6/16 Nosíte veľkú tašku

Či už ide o kabelku, batoh alebo tašku, príliš veľká taška môže spôsobiť bolesť krku a ramien. Ťažká taška na jednom ramene vyradí vašu rovnováhu a chôdzu. Ak máte tendenciu nosiť veci len na jednej strane, neustály ťah preťažuje vaše svaly a unavuje kĺby. Ak to budete robiť každý deň, telo vám to dá jasne najavo.

7/16 Na prácu používate nesprávne svaly

Keď príliš zaťažujete malé svaly, doplácajú na to vaše kĺby. Ak potrebujete otvoriť ťažké dvere, zatlačte namiesto prstov ramenom. Keď niečo zdvihnete z podlahy, zohnite sa v kolenách a zatlačte nahor pomocou silných svalov nôh. Keď niečo nosíte, držte to blízko seba v dlaniach, namiesto toho, aby ste namáhali prsty.

8/16 Spíte na bruchu

Môže vám to pomôcť s chrápaním, ale táto poloha až tak neprospieva zvyšku tela. V polohe na bruchu sa hlava tlačí dozadu, čo stláča chrbticu. Hlava bude tiež otočená jedným smerom dlhšie, ako keď spíte na chrbte. To všetko vyvíja tlak na ostatné kĺby a svaly.

9/16 Vynechávate strečing

Nemusíte byť jogínom, ale pravidelný strečing vám môže pomôcť posilniť svaly a šľachy. Môže ich tiež urobiť pružnejšími. To umožňuje vašim kĺbom pohybovať sa ľahšie a pomáha svalom okolo nich lepšie pracovať. To je kľúčom k zdravým a stabilným kĺbom.

10/16 Vynechávate silový tréning

Keď dosiahnete 40 rokov, vaše kosti začnú mierne rednúť a je pravdepodobnejšie, že sa zlomia. Ak si budujete svalovú hmotu silovým tréningom, spomaľuje sa úbytok kostnej hmoty a spúšťa sa jej nový rast. Takže získate nielen silnejšie svaly, ale aj hustejšie kosti. Spoločne stabilizujú vaše kĺby, takže je menej pravdepodobné, že sa zraníte.

11/16 Fajčíte

Tu je ďalší dôvod, prečo prestať fajčiť: vaše kĺby sa vám poďakujú. Nikotín z cigariet znižuje prietok krvi do kostí a platničiek vo vašom chrbte. Obmedzuje množstvo vápnika na stavbu kostí, ktoré môže vaše telo prijať. Tiež rozkladá estrogén, hormón, ktorý potrebujete pre zdravie kostí. A spomaľuje nový rast kosti a znižuje hustotu kostnej hmoty. To všetko spôsobuje, že vaše kĺby sú slabšie a vaše boky sa pravdepodobne zlomia.

12/16 Zle spíte 

Možno sa čudujete, ako môže zlý spánok ovplyvniť vaše kĺby. Jedna štúdia zistila, že ľudia s artritídou pociťovali väčšiu bolesť po nepokojných nociach. To ich prinútilo pozrieť sa na túto súvislosť bližšie. Jedna teória hovorí, že keď sa dobre nevyspíte, spúšťa to v tele zápal. To môže časom viesť k problémom s kĺbmi. Je potrebný ďalší výskum, ale medzitým určite nezaškodí poriadne si pospať.

13/16 Máte zlé držanie tela

Vaše telo pracuje najlepšie, keď pracujete s ním, nie proti nemu. Preto na držaní tela záleží. Keď sa zvalíte na stoličku, zaťažíte tým viac svaly a kĺby a unavíte ich. Je to ako zablokovanie bŕzd vášho auta, keď ste namiesto toho mohli jednoducho zošliapnuť pedál. Takže držte chrbát rovno a tie ramená dozadu a dole.

14/16 Ignorujete bolesť

Keď cvičíte, môžete si myslieť, že jednoducho potrebujete bolesť pretrpieť. Koniec koncov, žiadna bolesť, žiadny výsledok, však? Je pravda, že určitá bolesť svalov je v poriadku. Ale nie, ak to trvá niekoľko dní alebo ak sú svaly opuchnuté alebo príliš bolestivé na to, aby ste sa hýbali alebo dotýkali. Bolesť kĺbov nie je normálna, preto jej venujte pozornosť. Ak si myslíte, že ste to prehnali, miernite sa s cvičením. Ak bolesť nezmizne, poraďte sa so svojím lekárom.

15/16 Príliš veľa času trávite pri počítači

Môže to byť doslova bolesť v krku – a lakťoch, zápästiach, chrbte a ramenách. Problémom nie je len zlé držanie tela, ale aj to, že ste v jednej polohe príliš dlho. To preťažuje vaše svaly. Tiež to vyvíja tlak na platničky v chrbte. Ak sedíte na mäkkom kresle, podoprite si ruky vankúšmi, aby ste sa zbavili záťaže ramien a krku. Nezabudnite každú hodinu vstať a pohybovať sa.

16/16 Opakujete tie isté nesprávne pohyby

Keď beháte, bicyklujete alebo hráte tenis, používate stále rovnaké pohyby. Ale ak ich robíte nesprávne, budete svoje telo zaťažovať na nesprávnych miestach. Ak preťažujete svaly, vyvíja to väčší tlak na kĺby a môžete skončiť so zranením ako tenisový lakeť.

Súvisiace články

Najčítanejšie