Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Odborníčka: Pozor na vysoký tlak, niekoho len pobolieva v záhlaví, a príde porážka
Zdielať na

Odborníčka: Pozor na vysoký tlak, niekoho len pobolieva v záhlaví, a príde porážka

Mnohí ľudia, ktorí majú vysoký krvný tlak, nemajú žiadne príznaky. Možno ich len občas pobolieva v záhlaví. Prvým vážnym prejavom vysokého krvného tlaku, je až porážka alebo infarkt. Je to vždy tragédia, aj preto, že sú to často mladí ľudia s rodinami, uprostred pracovného kolotoča, tvrdí vedúca lekárka Oddelenia kardiochirurgie Národného ústavu srdcovocievnych chorôb MUDr. EVA BUČEKOVÁ, PhD.

Vysoký krvný tlak môže postihovať aj aktívnych ľudí v strednom veku, ktorí aktívne športujú. "Mnohí z nich netušia, že majú vysoký krvný tlak. Môžu sa len cítiť unavení, majú pocit, že možno starnú. A potom príde silná bolesť na hrudi,alebo im začnú pripúchať nohy a zrazu sa sa zití, že im začínajú zlyhávať obličky. Pri dlhodobo neliečenom vysokom tlaku môže aj prasknúť hlavná srdcová tepna- disekcia aorta.Tie následky sú veľmi vážne,"hovorí lekárka.

Žiaľ, pacienti často prichádzajú už s poškodením orgánov.  Krvný tlak treba liečiť aj vtedy, keď je zvýšená len jedna z hodnôt. "Je to bezpečnejšie na ochranu orgánov. Opakujem -komplikácie vysokého tlaku zaznamenávame u stále nižších vekových skupín.Podpisuje sa pod to sedavý a stresový spôsob života. Mladí ľudia majú často takzvanú hyperkinetickú stimuláciu- majú zvýšený tep nad 80 úderov za minútu. keď saa tep zrýchľuje, organizmusa sa začne brániť. Začnú sa sťahovať civy a telo si fixuje vysoký krvný tlak. Jednoznačne k tomu prispievajú aj energetické nápoje, ktoré pijú aj veľmi mladí ľudi," vysvetľuje odborníčka.  

Súvisiace články

Najčítanejšie