Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Na rakovinu štítnej žľazy vás môže upozorniť hrča v krku, zmeny hlasu a dokonca aj kašeľ!
Zdielať na

Na rakovinu štítnej žľazy vás môže upozorniť hrča v krku, zmeny hlasu a dokonca aj kašeľ!

Archívna reportáž

Výbuch vo Fukušime pred piatimi rokmi ovplyvnil aj Slovensko

Ak sa zachytí včas, rakovina štítnej žľazy je jednou z najlepšie liečiteľných foriem rakoviny.

Štítna žľaza má tvar malého motýľa a zvyčajne sa nachádza v dolnej prednej časti krku. Je to žľaza, ktorá riadi  metabolizmus. Tiež uvoľňuje hormóny, ktoré riadia mnohé funkcie v tele, vrátane toho, ako používate energiu, ako vyrábate teplo a ako spotrebúvate kyslík. Rakovina štítnej žľazy sa vyvíja, keď sa abnormálne bunky v štítnej žľaze začnú množiť a vytvoria nádor.

Aké typy rakoviny štítnej žľazy existujú?

Papilárna rakovina štítnej žľazy.  je to najčastejší typ,  až 80 % všetkých prípadov rakoviny štítnej žľazy. Má tendenciu rásť pomaly, ale často sa šíri do lymfatických uzlín na krku. Hoci by ste ju mali roky,  máte veľkú šancu na úplné uzdravenie.

Folikulárna rakovina štítnej žľazy tvorí 10 až 15 % všetkých rakovín štítnej žľazy. Môže sa šíriť do lymfatických uzlín a je tiež pravdepodobnejšie, že sa rozšíri do krvných ciev.

Medulárna rakovina štítnej žľazy asi v 4% všetkých prípadov rakoviny štítnej žľazy. Je pravdepodobnejšie, že sa zistí v počiatočnom štádiu, pretože produkuje hormón nazývaný kalcitonín, ktorý lekári sledujú vo výsledkoch krvných testov.

Anaplastická rakovina štítnej žľazy môže byť najzávažnejším typom, pretože sa agresívne šíri do iných častí tela. Je veľmi zriedkavá a najťažšie sa lieči.

Aké sú príznaky?

Rakovina štítnej žľazy v počiatočných štádiách zvyčajne nemá žiadne príznaky. Ale ako rastie, môžete vzniknúť niektorý z nasledujúcich symptómov:

  • Bolesť krku, hrdla
  • Hrča v krku
  • Ťažkosti s prehĺtaním
  • Zmeny hlasu, chrapot
  • Kašeľ

Čo rakovinu štítnej žľazy spôsobuje?

Neexistuje žiadny jasný dôvod, niektoré faktory však zvyšujú riziko jej vzniku.

Zdedené genetické syndrómy. V 2 z 10 prípadov medulárnej rakoviny štítnej žľazy je rakovina výsledkom abnormálneho génu, ktorý ste zdedili.

Nedostatok jódu. Ak neprijímate dostatok tohto chemického prvku vo vašej strave, mohli by ste byť viac ohrození určitými typmi rakoviny štítnej žľazy. U nás sa však jód sa pridáva do soli a iných potravín.

Vystavenie žiareniu. Ak bola vaša hlava alebo krk v detstve vystavený ožarovaniu,máte väčšie riziko zhubného ochorenia štítnej žľazy.

Koho ohrozuje rakovina štítnej žľazy?

Rakovina štítnej žľazy je častejšia u žien ako u mužov. Ženy majú tendenciu dostať rakovinu štítnej žľazy vo veku 40 až 50 rokov, zatiaľ čo muži, ktorí ju dostanú, sú zvyčajne vo veku 60 alebo 70 rokov. 

Rakovina štítnej žľazy sa však týka aj maldých ľudí. Papilárna rakovina štítnej žľazy sa napríklad vyskytuje najčastejšie u ľudí vo veku 30 až 50 rokov.

Dá sa liečiť?

Rakovina štítnej žľazy je zvyčajne dobre liečiteľná, aj v pokorčilejšom štádiu. Je to preto, že existujú účinné liečby (napríklad liečba rádioktívnym jódom), ktoré dávajú veľkú šancu na úplné uzdravenie. A operácia, keď je potrebná,  je niekedy jedinou potrebnou liečbou.

Súvisiace články

Najčítanejšie