Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Oziabajú vás ruky a nohy? Ak vám modrejú prsty, spozornite
Zdielať na

Oziabajú vás ruky a nohy? Ak vám modrejú prsty, spozornite

Archívna reportáž

Ak máte Raynaudov syndróm, chladu sa radšej vyhýbajte.

Ak vaše prsty na rukách alebo nohách niekedy zblednú,alebo dokonca zbelejú či zmodrejú a znecitlivejú, keď sú vystavené chladu, nemusíte mať len "slabý krvný obeh". Môžete mať aj ochorenie s názvom Raynaudov syndróm.

Raynaudov syndróm: Nie je to len "zlý obeh"

"Keď ste vystavení chladnému prostrediu, vaše telo reaguje tak, že sa snaží zachovať vnútornú teplotu. Krvné cievy blízko povrchu pokožky sa zúžia a presmerujú tok krvi hlbšie do tela. Ak však máte Raynaudov syndróm, tento proces je oveľa silnejší a prudší a dokonca aj malé zmeny teploty vzduchu môžu vyvolať epizódu ochorenia, "hovorí reumatológ Dr. Robert H. Shmerling, z fakulty medicíny na Harvard Medical School.

Chladné počasie je klasickým spúšťačom Raynaudovho syndrómu. Môže sa však vyskytnúť kedykoľvek počas roka - napríklad, keď vyjdete z vyhrievaného bazéna, vojdete do klimatizovanej budovy alebo siahnete do mraziaceho boxu v supermarkete. Okrem rúk môže Raynaudov syndróm postihnúť aj chodidlá a menej často nos, pery a uši. Počas epizódy ochorenia sa malé tepny zásobujúce prsty na rukách a nohách kŕčovito stiahnu, čo bráni toku okysličenej krvi do kože, preto môžu zbelieť alebo dokonca omodrieť. Niektoré z týchto ciev sa dokonca dočasne uzavrú a koža zbledne a ochladí sa.

Raynaudov syndróm  je tiež "problém s krvným obehom", ale líši sa od iných príčin. Obmedzený alebo zlý krvný obeh zvyčajne postihuje starších ľudí, ktorých tepny sú zúžené kvôli ateroskleróze. Tá je často spôsobená vysokým cholesterolom, vysokým krvným tlakom a fajčením. Na rozdiel od toho Raynaudova choroba zvyčajne postihuje mladších ľudí,väčšinou ženy bez týchto problémov - a porucha obehu je vo všeobecnosti dočasná a úplne zvratná- pri normálnej teplote teda krvný obeh funguje dobre..

Čo  robiť, aby prsty nemodreli? 

Najlepšou liečbou tohto stavu je v prvom rade predchádzať mu.

  • vyhýbajte sa náhlemu alebo nechránenému vystaveniu sa nízkym teplotám
  • noste rukavice a viac vrstiev obelečenia aj vtedy, ked teplota klesne len mierne alebo keď môže byť daždivé alebo veterné počasi.
  • predhrejte si auto v zime pred nastúpením a dajte si rukavice aj vtedy, keď potrebujete vybrať v supermakete potraviny z chladiaceho boxu
  • vyhýbajte sa liekom, ktoré spôsobujú stiahnutie krvných ciev. Sú to najmä prípravky na prechladnutie a alergiu, ktoré obsahujú fenylefrín alebo pseudoefedrín, a lieky na migrénu, ktoré obsahujú ergotamín
  • nestresujte sa- emocionálny stres môže tiež vyvolať epizódu Raynaudovej choroby

Lekár môže predpísať liek, ktorý uvoľňuje krvné cievy, zvyčajne blokátor vápnikových kanálov, ako je nifedipín . Ak to nie je účinné, môžu trochu pomôcť lieky na liečbu erektilnej dysfunkcie, ako je sildenafil (Viagra). Možno nebudete musieť užívať tieto lieky stále, ale iba počas zimy, keď má Raynaudova choroba tendenciu byť horšia.

Postihnuté oblasti rýchlo zahrejte

Keď prsty začínajú modrieť, je dôležité čo najrýchlejšie zahriať postihnuté končatiny. Stačí dať si ruky pod teplú tečúcu vodu. Keď to nie je možné, môžete si ich dať pod pazuchu alebo vedľa inej teplej časti tela. Keď sa krvné cievy konečne uvoľnia a obnoví sa prietok krvi, pokožka sa zahreje a prekrví – a bude veľmi červená. Prsty na rukách alebo nohách môžu pulzovať alebo brnenie.

Čo je ešte dôležité vedieť?

Niektorí ľudia s Raynaudovým fenoménom majú aj iné zdravotné problémy, zvyčajne poruchy spojivového tkaniva, ako je sklerodermia alebo lupus.  Väčšinou však nejde o žiadny iný zdravotný problém.

Súvisiace články

Najčítanejšie